Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
500 g kotlett
1 dl lingonsylt
3 msk japansk soja
2 krm svartpeppar
2 dl vispgrädde
4 dl ris
300 g morötter
125 g romansallad
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva köttet tunt, lägg det i en ugnsfast form, men inte omlott.
Rör samman lingon, soja, svartpeppar och grädde.
Häll på köttet och laga i ugn ca 20 min.
Koka ris enligt anvisningarna på paketet.
Skala och strimla morötterna fint, blanda med strimlad sallad.
Antal: 2 formbröd
Ugn: 200º, 30-40 minuter
Jäsning: ca 30 minuter + ca 40 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
50 g margarin eller ½ dl olja
5 dl mjölk eller vatten
1 tsk salt
2 tsk socker
(½-1 ägg)
Ca 1,3 liter vetemjöl
Pensling:
½-1 ägg
(Vatten)
Garnering:
¾ dl sesamfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en stadig degbunke som rymmer ca 4 liter.
Smält margarinet eller häll oljan i en kastrull.
Tillsätt mjölken eller vattnet.
Ljumma till fingervärme, 37º.
Lös upp jästen i lite av degspadet.
Häll på resten av degspadet.
Tillsätt salt, socker, eventuellt ägg och det mesta av mjölet.
Arbeta degen med en stadig degspade, gärna av trä, tills den är blank, seg och smidig.
Ställ bunken på en fuktig duk så står den stadigt.
Strö ett tunt lager mjöl över degen.
Täck degbunken med en bakduk.
Låt degen jäsa ca 30 minuter.
Smörj 2 släta avlånga bakformar, 1½ liter, med lite matfett.
Strö nyrostade sesamfrön i formen.
Rostningen gör att sesamfröna får en fylligare smak.
Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord.
Knåda in resten av mjölet med lugna, jämna tag.
Knådningen gör att gasblåsorna pressas ur degen och ger den en jämn porighet.
Dela degen mitt itu.
Forma 2 släta jämntjocka längder.
Lägg dem i formarna.
Nagga med en provnål eller gaffel.
Jäs bröden under bakduk till knappt dubbel storlek eller ca 40 minuter.
Pensla dem med uppvispat ägg eventuellt utdrygat med lite vatten.
Strö på rikligt med sesamfrön.
Gräddning:
Grädda bröden på galler på nedersta falsen i ugnen i 200º, 30-40 minuter.
Låt bröden svalna något innan de stjälps upp försiktigt.
Låt dem kallna i bakdukar på galler.
Förvaring:
I brödburk eller plastpåse 5-7 dagar.
I frys ca 3 månader.
Tips för att baka för hand!
Arbeta degen med lugna jämna tag. Den är färdig när den släpper degbunkens kanter, efter ca 5 minuter.
Degen är färdigknådad när den släpper händerna och bakbordet.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
800 g potatis
Smör till stekning
4 st kycklingsteak
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 dl vatten
1 dl vispgrädde
1½ msk kycklingfond
2 tsk dragon
Salt
Peppar
Maizena till redning
200 g vitkål
1 tsk dijonsenap
1 tsk dragon
1 st vitlöksklyfta
1 msk vitvinsvinäger
2 msk raps/matolja
1 st äpple
35 g rucola
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta och koka potatisen mjuk.
Hetta upp smör i en stekpanna, krydda kycklingsteaken med salt och peppar.
Stek den med skinnsidan ner i stekpannan tills skinnet är krispigt, vänd och stek en stund till på andra sidan.
Lägg i en ugnsfast form och laga klart i ugnen ca 10 min.
Skala och strimla löken, skala och hacka vitlöken.
Stek i stekpannan som du stekt kycklingen i.
Rör i vatten, grädde och fond.
Låt koka upp och smaka av med dragon, salt och peppar.
Red med maizena.
Strimla kålen fint, krama den mjuk med händerna.
Vispa samman dijon, dragon, pressad vitlök, vinäger och olja.
Blanda med vitkål och rör i tunt skivat äpple och rucola.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 personer
Ingredienser:
200 g kassler i tärningar
4 skivor sidfläsk, i bitar
3 chorizor, i skivor
2 askar körsbärstomater
1 dl vitt vin
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 apelsin, saft + strimlat skal
8 jordärtskockor, skivade
2 morötter, skivade
16 steklökar
salt
peppar
1 dl hackad persilja
Tillbehör:
kokt potatis eller pasta
Gör så här:
Fräs fläsket, korven och kasslern i en gryta under omrörning.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g mjölig potatis
1 rödlök
1 tsk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
1 msk vatten
1 krm salt
1 krm peppar
2 morötter
0,5 kruka persilja
600 g wienerkorv
2 dl mjölk
1 dl rostad lök
Gör så här:
Skala, dela och koka potatisen.
Skala och skär löken i skivor.
Blanda den med socker, vinäger och vatten i en bunke.
Krydda med salt och peppar.
Skala och skär morötterna i stavar.
Hacka persiljan.
Värm korven enligt anvisningen på förpackningen.
Stöt potatisen och vispa i varm mjölk och smaka av med salt och peppar.
Servera moset med korv, morötter.
Toppa med rostad lök och persilja.
Ingredienser:
1 kg syrliga äpplen
1 tsk riven, färsk ingefära
2 dl vatten
Saft och skal från 1 citron
½ kg strösocker
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.
Blanda äpplen, ingefära, vatten, citron och strösocker i en gryta och sjud under omrörning i ca 30 minuter.
Tag grytan från värmen.
Skumma av och tillsätt natriumbensoatet.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut burkarna väl och förvara dem kallt.
Antal: 8 portioner
Ugn: 180 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
75 g mjukt smör
100 g choklad, fint hackad
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
100 g mald mandel
275 g mörkt muscovadosocker
1 tsk vaniljessens (eller -pulver)
3 ägg, lätt uppvispade
1 1/2 dl filmjölk (buttermilk)
Fudgeglasyr:
90 g choklad, i bitar
40 g mjuk smör, i kuber
1 msk ljus sirap
2 msk mörkt muscovadosocker
1 1/2 dl vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 180C.
Smöra två runda springformar (20 cm diameter) och klä med bakplåtspapper.
Lägg chokladen i en skål och häll över 120 ml nyss uppkokat vatten.
Rör tills det smält och låt svalna.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och mald mandel i en skål.
I en annan skål, vispa smör och socker fluffigt.
Blanda äggen med vaniljessensen och tillsätt under vispning till smörblandningen.
Tillsätt 1 msk av mjölblandningen under tiden så att smöret inte spricker.
Tillsätt sedan den smälta chokladen och filmjölken.
Vänd ner den resterande mjölblandningen och fördela smeten till formarna.
Grädda i 30-35 minuter.
Låt svalna någon minut i formarna innan kakorna kan lämnas att svalna på ett galler.
Smält choklad och smör till glasyren tillsammans i ett vattenbad.
Ta skålen från värmen och blanda i sirap och socker.
Tillsätt grädden lite i taget under omrörning.
Låt svalna helt, vispa sedan till en tjockare konsistens.
Använde hälften av glasyren till mellan bottnarna och resten ovanpå.
Antal: 30 stycken
Ugn: 200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
200 g smör
3 dl strösocker
1 stort ägg
4 dl (240 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
3 dl havregryn
ca 1 dl frysta lingon
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och socker vitt och pösigt med elvisp.
Tillsätt ägget och vispa ytterligare en stund.
Blanda mjöl, bakpulver, kanel och havregryn och vänd försiktigt ner det i smeten.
Rulla bollar av smeten som läggs på plåt och plattas till något.
OBS! Lägg dem inte för nära varandra, kakorna flyter ut något under gräddningen.
Tryck ner frysta lingon i varje kaka.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter eller tills kakorna fått fin färg.
Kakorna blir lite mjuksega i konsistensen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|