Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 knippe morötter
1-2 tsk strösocker
Salt
Nymald vitpeppar
2-3 msk vitvinsvinäger
1 tsk kumminfrön
1 dl olivolja
1 tsk rivet citronskal
1 dl grovt hackad basilika och persilja, blandat
Gör så här:
Skala morötterna och skiva grovt.
Koka dem nästan mjuka i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och blanda de varma morötterna med övriga ingredienser.
Låt stå och dra i minst 30 minuter före servering.
Antal: 1 limpa
Ugn: 200º, ca 30 minuter
Jäsning: 30-45 minuter + dubbel storlek
Ingredienser:
25 g jäst
2½ dl yoghurt naturell
½ tsk salt
2 msk (oliv)olja
5-6 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g urkärnade oliver
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt yoghurten och rör tills jästen är upplöst.
Blanda i salt, olja och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt.
Den bör vara ganska fast.
Strö över lite mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk, 30-45 minuter.
Knåda i resten av mjölet på bakbordet.
Ta undan en bit av degen.
Kavla ut resten till en rektangulär platta, 20*20 cm.
Lägg väl avrunna oliver i en rad mitt på degen.
Rulla ihop den som en rulltårta.
Lägg rullen på en smord plåt eller bakplåtspapper.
Forma resten av degen till 2 smala rullar något längre än den fyllda degrullen.
Sno dem om varandra.
Lägg dem som garnering ovanpå eller runtom degrullen.
Fäst ändarna väl under degrullen.
Låt brödet jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek.
Gräddning:
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200º, ca 30 minuter.
Pensla eventuellt brödet med lite vatten strax innan det tas ut ur ugnen.
Låt det kallna utan bakduk på galler.
Förvaring:
Brödet bör ätas dagsfärskt.
Det kan förvaras svalt 1-2 dagar.
I frys 2-3 månader.
Antal: 12 portioner, normalstora formar
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl kokosflingor
¾ dl flytande margarin
1 dl mjölk
Toscasmet:
¾ dl flytande margarin
¾ dl socker
1 ½ msk vetemjöl
1 ½ msk mjölk
Hackad mandel/mandelspån eller nötspån
Gör så här:
Börja med muffinssmeten.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
4 lasagneplattor
250 g åkerskivling, portabellini eller annat smakrik svamp, färsk
1 handfull torkad svamp, t ex Karl Johan eller kantareller
rikligt med smör och olja till stekning
1 vitlöksklyfta
3 timjankvistar (mer till dekoration)
125 g ricotta
några droppar tryffelolja
2 msk finriven parmesan
salt och peppar
Gör så här:
Koka upp vatten i en kastrull stor nog att rymma lasagneplattorna.
Tillsätt salt och lite olja till vattnet, så lasagneplattorna inte klibbar ihop under kokning.
Lägg den torkade svampen i blöt några minuter.
Skiva den färska svampen och stek i omgångar i rikligt med smör och olja på mellanhög värme.
Krama ur den blötlagda svampen och stek den med.
När all svamp är stekt, pressa i en vitlöksklyfta, repad timjan, salt och peppar.
Håll varmt.
Koka pastaplattorna tills mjuka, ca 8-10 minuter.
Blanda under tiden samman ricotta med den rivna parmesanen.
Smaka av med salt, peppar och tryffelolja.
Det ska vara ganska stark (men god) tryffelsmak; hur många droppar beror på koncentrationen av oljan.
När pastaplattorna är klara, ta upp dem med en tång ur vattnet.
Lägg två plattor lite omlott på varje tallrik, långsida mot långsida.
I den ena änden, klicka ut ricotta och toppa med svamp.
Ta den tomma delen av pastaplattorna och vänd över som ett lock.
Bred ricotta på toppen och toppa med svamp, riven parmesan och repad timjan.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 25-30 minuter
Ingredienser:
800 g potatis
1 msk raps/matolja
1 tsk flingsalt
500 g karré
Marinad:
3 msk raps/matolja
2 msk japansk soja
½ msk honung
1 msk balsamvinäger
3 krm flingsalt
3 krm grovmalen svartpeppar
2 dl vatten
1½ msk kalvfond
1½ msk smör
1 krm vitpeppar
Sallad:
125 g körsbärstomat
½ st blomkål
1 msk raps/matolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 krm sambal oelek
30 g dill
2 krm flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta och klyfta potatisen.
Lägg i en ugnssäker form och häll över olja, salta.
Laga i ugn i 25-30 min.
Skiva karrén och marinera den i olja, soja, honung, balsamvinäger, salt och peppar.
Dela tomaterna, hacka blomkålen fint.
Lägg i en skål och rör i olja, vinäger, sambal oelek, hackad dill och salt.
Hetta upp en stekpanna och stek köttet utan marinad tills det är klart, lyft upp det på en tallrik.
Vispa i marinad, vatten, fond och smör.
Smaka av med peppar och lägg tillbaka köttet.
Ingredienser:
200 g torkade fikon
2 dl müsli
2½ dl havregryn
2 msk blåbärspulver
½ dl torkade gojibär
½ dl torkade blåbär
1 dl mandel, grovt hackad
Chokladöverdrag:
150 g mörk choklad
1½ msk kokosolja
Att strö över:
Blåbärspulver
Gör så här:
Skölj fikonen, klipp bort den hårda stjälken.
Skär eller klipp fikonen i bitar och lägg i blöt i ca 10 minuter.
Häll av vattnet och lägg fikonbitarna i en mixer tillsammans med müsli och hälften av havregrynen, mixa ihop till en massa.
Flytta över massan till en bunke och blanda i resten av havregrynen, blåbärspulver, torkade bär och mandeln.
Lägg bakplåtspapper i botten på en form, ca 24*24 cm.
Lägg massan i formen och platta ut med baksidan av en sked eller med en slickepott.
Ställ in formen i kylen medan du gör i ordning chokladöverdraget.
Chokladöverdrag:
Hacka och smält chokladen och kokosoljan i ett varmt vattenbad eller i mikron och rör ihop till en jämn smet.
Ta ut formen ur kylen och bred ett tunt lager av chokladen över kakan.
Låt den stelna och skär upp i bitar.
Strö över lite extra blåbärspulver.
Slå in varje bar i cellofan, smörgåspapper eller plastfolie och förvara i kylen.
Antal: 12 stycken
Ugn: 175 grader, 18-20 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl, 300 g
3 tsk bakpulver
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
2½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
3/4 dl solrosolja
2 msk honung
125 g blåbär, färska eller frysta
1 dl havregryn
Garnering:
2 msk rörsocker
Dessutom behövs:
1 muffinsplåt
Bakplåtspapper
Snöre
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en annan bunke.
Tillsätt olja och honung.
Rör ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet.
Vänd ner blåbär och havregryn.
Klä hålen i muffinsplåten med bakplåtspapper.
Fördela fyllningen däri upp till 2/3-delar.
Strö över lite rörsocker och grädda mitt i ugnen 18-20 minuter.
Ta ut muffinsen ur plåten och låt dem svalna.
Knyt ett litet snöre om varje före servering.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200º, ca 20 minuter + 10-15 minuter
Ingredienser:
500 g cocktailtomater
2-3 msk olivolja
1 tsk smör till stekning + 1 msk till formen och till aluminiumfolien
1 tsk strösocker
Salt
Nymald svartpeppar
1 tsk balsamvinäger
½ kruka färsk basilika, strimlad
4 portioner kokt pasta, ca 300 g okokt
Gratängsås:
3 dl grädde
3 ägg
150 g riven gratängost
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Garnering:
2 dl riven parmesanost
½ dl finstrimlad basilika
Gör så här:
Dela tomaterna.
Hetta upp oljan och smöret i en stekpanna.
Fräs tomaterna 2-3 minuter och rör om några gånger under tiden.
Tillsätt sockret och fräs ca 1 minut.
Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Blanda i finstrimlad basilika.
Sätt ugnen på 200º.
Blanda grädde, ägg och ost i en bunke.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda i pastan.
Vänd ner tomaterna.
Häll det i en smord ugnsform.
Täck formen med smord aluminiumfolie, grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
Ta bort folien.
Sätt formen mitt i ugnen ytterligare 10-15 minuter tills gratängen fått vacker färg.
Garnera med parmesan och basilika.
Tips!
Prova att grädda i portionsformar, då kan du halvera tillagningstiden.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|