Senaste inläggen
Ugnsbaka eller stek dem!
Smör, kanel och socker är hemligheten.
Att äpplena redan är lite mjuka och skalet skrynkligt gör inte det minsta.
Lägg äpplena i pannkakan!
Billig och enkel middagsmat.
Skala och klyfta och ha i ugnspannkakan eller riv två äpplen grovt och rör ner i pannkakssmeten.
Stoppa äpplen i gratängen!
Perfekt smaksättare i gratängen.
När du mixat dem med ägg och ost och kört dem i ugnen kommer du inte märka det minsta att du använt skrynkliga äpplen som du tänkt kassera.
Koka en kompott!
Äppelkompott kryddat med kanel är oemotståndligt gott.
Går utmärkt att frysa in.
Servera som tillbehör till efterrätter eller ät kompotten med glass och grädde.
Torka äpplen till muffinsen!
Skala, skiva och skjuts in i ugnen.
Äppelskivor som du torkat är riktigt smaskens.
Perfekta att trycka ner i muffinssmeten innan gräddning.
Koka äppelmarmelad!
En marmelad på äpplen är en fullträff.
Nästan så vi tror att du kommer vara glad att du inte hunnit göra dig av med alla äpplen.
Baka ett äppelbröd!
Äpple i bröd funkar superbra.
Riv dina överblivna äpplen och blanda i degen.
Du kan också göra saftiga äppelscones till fikat.
Ingredienser:
½ kg räkor med skal
2 medelstora tomater
3 (eller flera) skalade och mosade vitlöksklyftor
½ dl torrt vitvin
olja till stekning
Gör så här:
Skala räkorna.
Antal: 12 stycken
Ugn: 175 grader, 18-20 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl, 300 g
3 tsk bakpulver
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
2½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
3/4 dl solrosolja
2 msk honung
12 torkade aprikoser
20 sötmandlar
Dessutom behövs:
Lite högre, stadiga muffinsformar eller en stor muffinsplåt med pappersformar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en annan bunke.
Tillsätt olja och honung.
Rör ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet.
Tärna aprikoserna fint och grovhacka mandeln.
Vänd ner i smeten.
Ställ ut formar på en plåt och fyll upp dem till 2/3-delar.
Grädda muffinsen mitt i ugnen 18-20 minuter.
Låt dem svalna något på galler.
Ingredienser:
2 rödlök
1 chili
1 dl 12% ättika
2 dl Rörsocker Strö
3 dl vatten
Gör så här:
Skiva rödlöken i tunna skivor.
Skölj och finhacka chilin.
Lägg i en väl rengjord burk.
Koka ättika, socker och vatten tills sockret löst sig.
Låt svalna något och häll över rödlöken och chilin.
Låt svalna i kylen ca 1 timme.
Förvaras kallt.
Mängd: 1 liter
Ingredienser:
2 liter körsbär eller moreller
½ dl vatten
8 dl socker, efter smak
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Tag ur kärnorna med en körsbärsurkärnare eller ett utvikt gem.
Vik upp den inre öglan så att gemet ser ut som ett S.
Stick in gemet i skafthålet och drag ut kärnan.
Lägg bär, vatten och socker i en gryta.
Lägg kärnorna i ett nät och låt de ligga i utan att blandas med resten.
Hetta upp långsamt och sjud tills bären fylls av lag och sjunker ner i sylten, ca 15 minuter.
Tillsätt ev natriumbensoat, utrört i lite av sylten.
Ös upp sylten i rena varma glasburkar, ända upp till kanten.
Sätt genast på lock.
Förvara svalt.
Ingredienser:
1 kg blåbär
250 - 700 g (3 - 8 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 msk olivolja
1 msk smör
1 liten, finhackad lök
1 finhackad morot
1 finhackad selleristjälk
50 g tärnade champinjoner
225 g malet nötkött
75 g tärnat orökt bacon eller skinka
2 hackade kycklinglevrar
2 msk tomatpuré
1¼ dl torrt vitt vin
Salt
Peppar
½ tsk riven, färsk muskot
3 dl kycklingbuljong
1¼ dl vispgrädde
450 g torkad spaghetti
Garnera med:
2 msk hackad, färsk persilja
Servera med:
Riven, färsk parmesanost
Gör så här:
Hetta upp olja och smör i en stor kastrull på medelvärme.
Lägg i lök, morot, selleri och champinjoner och stek dem mjuka.
Tillsätt köttfärs och bacon och bryn färsen jämt.
Rör i kycklinglever och tomatpuré och låt puttra i 2-3 minuter.
Häll i vin och krydda med salt, peppar och muskot.
Tillsätt buljongen.
Koka upp, täck med lock och sjud försiktigt på låg värme i 1 timme.
Blanda i grädden och reducera såsen utan lock.
Koka pastan al dente i rikligt med kokande, saltat vatten.
Låt rinna av och häll upp i en varm serveringsskål.
Häll hälften av såsen över pastan.
Vänd ned den väl.
Häll resten av såsen överst.
Garnera med persilja och servera med parmesanost.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 morötter
1 palsternacka
5 cm purjolök
100 g bondbönor eller havicots verts
7 dl grönsaks- eller hönsbuljong
2 dl vispgrädde
125 g sockerärter eller gröna ärter
Salt
Nymald peppar
Ev. 1 knippe rädisor
Till servering:
1 dl hackad persilja
Knäckebröd
Gör så här:
Skala och skiva morötter och palsternacka tunt.
Skiva purjolöken fint.
Ta varje bondböna ur dess balja och ta bort hinnan, eller använd haricots verts.
Koka upp buljong och vispgrädde i en kastrull.
Lägg i morötter och palsternacka efter någon minut och låt dem koka i 2-3 minuter.
Tillsätt bondbönor eller haricots verts och koka i ytterligare 2-3 minuter.
Tillsätt purjolök och ärter, koka i 2 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Strö ev. över skivade rädisor.
Fördela i varma tallrikar, strö över persilja och servera tillsammans med knäckebröd.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|