Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Frys: ca 3 timmar
Ingredienser:
2 dl grädde
2 ägg
3 msk sukrin
1 krm vaniljpulver
1 dl färska svenska jordgubbar
50 g hackad mörk choklad
Färsk mynta efter smak
Gör så här:
Vispa grädden hårt.
Vispa ägg, sukrin och vaniljpulver poröst i en annan skål.
Mixa jordgubbarna grovt, finhacka myntan och rör ner i äggsmeten.
Rör ihop med grädden.
Häll gräddblandningen i små glassformar eller ställ i en plastskål med lock.
Frys i minst 3 timmar.
Ta fram en liten stund innan servering eller skölj glassformarna under varmt vatten tills de släpper från formarna.
Antal: 50 stycken
Vila: 30-60 minuter i kylskåp + tills de blir kalla
Ugn: 175 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
ca 4½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör
Fyllning:
2 äggvitor
4 msk socker
Gör så här:
Blanda mjölet, sockret och matfettet till en deg, gärna i en matberedare.
Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylskåp 30-60 minuter.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret under vispning.
Dela degen i 2 delar.
Kavla ut varje del till en rektangulär kaka ca 16*30 cm.
Bred på fyllningen.
Rulla ihop degen som en rulltårta.
Låt rullarna stå kallt tills de blivit riktigt kalla.
Skär dem i ca ½ cm tjocka skivor.
Lägg dem på bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, 12-15 minuter.
Låt dem kallna på galler.
Förvaring:
I burk ca 1 vecka.
I frys ca 3 månader.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Burgaren:
ca 500 g högrevsfärs eller nötfärs
1 dl riven parmesanost
1 msk dijonsenap
½ tsk flingsalt med jod
3 krm peppar
Tillbehör:
2 silverlökar
1 huvudsallad
4 hamburgerbröd
Crémen:
1 fpk crème av soltorkade tomater
1 dl matlagningsyoghurt (10%)
Flingsalt med jod
Svartpeppar
Gör så här:
Blanda högrevsfärsen med parmesan, senap, salt och peppar.
Forma den till portionsstora hamburgare.
Blanda tomatcrémen med yoghurten.
Smaksätt med salt och peppar.
Grilla burgarna på båda sidor till innetemperaturen är 70 grader.
Skala och skiva löken i tjocka skivor och grilla dem.
Skölj och bryt salladen i mindre bitar.
Grilla bröden och lägg ihop en burgare med grönsakerna, köttet och tomatcrémen.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
2 tsk dijonsenap
2 tsk vinäger
4 äggulor
3 dl rapsolja
1 dl olivolja
2-3 vitlöksklyftor, pressade
Salt
Kajennpeppar
2 msk hackad dill
Gör så här:
Vispa ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
Droppa i de två oljorna i en stråle och vispa kraftigt under tiden.
Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar.
Vänd ner eller mixa ner dillen i aiolin.
Bästa resultatet får du om alla ingredienser är rumstemperade.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 175 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
100 g smör, rumstemperarat
1 dl strösocker
1 apelsin, rivet skal
2 msk ljus sirap
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör socker och smör smidigt.
Tillsätt det rivna skalet från apelsinen och sirapen och rör runt.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Forma degen till två rullar.
Lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper och platta till rullarna.
Tryck en gaffel längs längderna för att skapa mönster.
Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter tills de får fin färg.
Låt svalna något och skär rullarna i sneda bitar.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 200 grader + 225 grader
Ingredienser:
2 ägg
1½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
125 g smör eller margarin (smält och avsvalnat)
Chokladplattor
Toscasmet:
75 g smör
1 dl socker
4 msk mjölk
1 msk vetemjöl
1 1/4 dl sötmandel (skållad och flagad eller hackad)
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt mjölet och smöret och häll smeten i en smord liten långpanna, 25*40 cm.
Halvgrädda kakan i 200 grader.
Lägg chokladplattor på den halvgräddade kakan.
Antingen kan man ta färdiga från ask eller flisa blockchoklad över kakan.
Till toscasmeten blandas smör, socker, mjölk och vetemjöl i en kastrull och får under omrörning sjuda upp.
Tillsätt mandeln och bred ut smeten över chokladplattorna.
Grädda tills ytan fått vacker färg (225 grader).
Skär kakan i rutor då den svalnat.
Antal: 20 stycken
Jästid: 2 timmar + 10 minuter
Ugn: 275°C, ca 7 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt ca 37°C
1 msk krossade linfrön
2 msk vetegroddar
2 msk rapsolja
1 tsk hel spiskummin
1 tsk salt
ca 15 dl dinkelsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Häll över det ljumma vattnet under omrörning.
Tillsätt linfrön, vetegroddar, olja, spiskummin, salt och 14 dl av mjölet och rör om.
Degen skall vara kladdig när man bakar med dinkel.
Arbeta till en smidig deg och lås jäsa i bunken under en bakduk i ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 275°C.
Dela degen i två delar.
Knåda varje degbit och arbeta in det resterande mjölet.
Forma degen till en rulle och skär 10 bitar varje rulle.
Forma bitarna till runda bollar och lägg på en smord ugnsplåt.
Rulla med händerna varje bit till en rund boll.
Låt jäsa under bakduk i 10 minuter.
Kavla ut varje boll till en platta som blir ca 1 cm hög.
Lägg tillbaka degplattorna på plåten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter eller tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler innan du skär av toppen och fyller dem.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 msk matolja
1 msk vinäger
1 krm salt
½ krm peppar
Gör så här:
Skaka samman olja, vinäger och kryddor i en burk eller flaska med lock.
Tips 1:
Tillval som smaksättning till vinägretten kan till exempel vara:
Vitlök, senap, olika örtkryddor som kan kan tillsätta efter behag.
Tips 2:
Vinägern kan varieras genom att man använder sig av tex rödvinsvinäger, vitvinsvinäger, balsamvinäger, äppelcidervinäger mm.
Tips 3:
Även oljan kan varieras med tex olivolja, rapsolja, majsolja, solrosolja mm.
Tips 4:
Man kan även byta ut ca 1/3 av oljan mot vatten för att få den mindre fet.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|