Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Sötpotatis:
600 g sötpotatis
600 g fast potatis
Salt
Peppar
1 msk olivolja
Kryddyoghurt:
1 vitlöksklyfta
2 dl matyoghurt
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Kyckling:
4 minutfiléer av kyckling
1 msk olivolja
Tillbehör:
2 hjärtsallad
250 g körsbärstomater
Gör så här:
Tina kycklingen.
Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt.
Potatis:
Skölj potatis noga och skär i klyftor.
Vänd runt med salt, peppar och olivolja i en bunke.
Häll ut på den varma plåten och ställ in mitt i ugnen ca 30 minuter.
Yoghurt:
Skala och riv vitlöken.
Blanda alla ingredienser till yoghurten.
Smaka av med salt och peppar.
Kyckling:
Bryn kycklingen i olivolja i en stekpanna ca 10 minuter, vänd då och då.
Krydda med salt och peppar.
Plocka bladen från hjärtsallad och dela tomaterna.
Servera kycklingen med potatisen och yoghurten.
Antal: 30 stycken
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
3/4 dl socker
1 msk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Rör matfettet, sockret, vanillinsockret och sirapen pösigt.
Blanda i mjölet och bakpulvret.
Forma degen till 3 eller 4 fingertjocka längder, lika långa som plåten.
Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper.
Platta till dem med en gaffel så att det bildas längsgående ränder.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12 minuter.
Skär kakorna i raka eller sneda bitar medan de är varma.
Förvaring:
I burk 10-14 dagar.
I frys ca 6 månader.
Sirap och vanillinsocker ger kakorna kolasmak.
Smör förstärker smaken.
Antal: 30 kakor
Ugn: 200 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
75 g smör eller margarin
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
2 msk grädde
2 msk mörk sirap
1/4 tsk bakpulver
Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
Ta smöret från värmen och tillsätt havregryn, vetemjöl, socker, grädde, sirap och bakpulver.
Rör om väl.
Smörj plåtar och klicka ut ungefär 2 tsk smet till varje kaka.
Smeten flyter ut, så lägg inte för många klickar på varje plåt.
Grädda i 200 graders ugnsvärme, på nedersta falsen, ca 5 minuter så att kakorna får fin gyllenbrun färg.
Lossa kakorna från plåtarna och låt dem kallna till platta kakor eller över en käpp eller kavel till böjda kakor.
Tips!
Låt kakorna kallna på plåten.
Pensla dem på halva ovansidan med smält god, mörk choklad eller ringla smält choklad i ett mönster ovanpå kakorna.
Förvara dem kallt mellan smörpapper.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
2 sötpotatisar, ca 500 g
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 2 msk olivolja till stekning
1 msk tomatpuré
2 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 hel rökt chii, t.ex sorten ancho eller 1-2 tsk chilipulver
Salt
Nymald svartpeppar
6 dl grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
Servering:
1 paket fetaost, 150 g
Brödpinnar
Garnering:
Olivolja
Ev. någon färsk ört
Gör så här:
Skala och grovtärna potatisen.
Hacka lök och vitlök.
Hetta upp en kastrull med 2 msk olivolja.
Rör ner potatisen, löksorterna, tomatpuré, kryddorna och chilin.
Fräs några minuter.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt buljong och låt koka upp.
Låt det småputtra ca 20 minuter.
Plocka bort stjälken från chilin.
Häll koket i en matberedare, tillsätt grädde och mixa till en slät soppa.
Salta och dra några varv med pepparkvarnen.
Smula fetaost över soppan och vrid över lite svartpeppar vid servering.
Droppa över olivolja och garnera ev. med färska örter.
Brödpinnar är också gott att servera till soppan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
75 g smör, rumsvarmt
1 tsk oregano
Rivet skal av ½ citron
2 krm sambal oelek
½ tsk flingsalt
Gör så här:
Vispa smöret i luftigt med elvisp, rör i resterande ingredienser.
Forma till en rulle med hjälp av smörpapper.
Låt stelna i kyl ca 1 timme.
Tips!
Fryst smör kan också rivas direkt över och ge det lilla extra.
Ingredienser:
1 liter rensade bär (t.ex. hallon och vinbär)
4 dl vatten (knappt)
2 dl socker
4 äggulor
10 blad gelatin (därav några röda)
4 dl tjock grädde
2 msk punsch (eller madeira)
Gör så här:
Bären kokas hastigt sönder med hälften av vattnet, varpå de noga passeras.
Det passerade får koka upp med sockret.
I resten av vattnet, som upphettas, smältes det förut i kallt vatten doppade och sedan sönderklippta gelatinet.
I en kastrull vispas gulorna, punschen och den något avsvalnade bärmassan.
Blandningen vispas kraftigt över elden, tills den är kall då det avsvalnade, men ännu flytande gelatinet noga iblandas.
Grädden vispas till hårt skum och nedröres varsamt i krämen, som nu hälles i en större vattenspolad och sockerbeströdd form, som får stå mycket kallt 5 timmar.
Strax före serveringen uppstjälpes fromagen på fat.
Måndag:
Pasta á la carbonara:
Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta.
Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.
Färsk frukt.
Tisdag:
Panerade skivor/bitar av oxbringa, potatis- och rotmos med persilja, smörgåsgurka.
Nykokt ljummen fruktkompott.
Onsdag:
Ugnspannkaka med bacon och äppeltärningar i smeten. Lingonsylt.
Glass.
Torsdag:
Ugnsstekta strömmingflundror, gröna bönor och potatismos.
Varma päron med en bit smält noblesschoklad, när ugnen ändå är på.
Fredag:
Färsbiffar med hackad rödbeta, ättiktsgurka och kapris i smeten, potatis och rårivna morötter.
Sorbet, frysdisken.
Lördag:
Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt.
Fikon med valnötscreme:
Skölj 6-7 färska fikon och skär ett kryss från skaftet neråt men inte ända ner, frukten ska bara öppna sig.
Hacka 100 g valnötter och blanda 50 g med 2 dl lätt creme fraiche, smaka av med vaniljsocker och någon msk punsch.
Fördela i fikonen, strö resten av nötterna över.
Söndag:
Lax- och spenatpaj, blandad sallad.
Stekta äpplen fyllda med nötter, lönnsirap, gammaldags vaniljglass.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|