Senaste inläggen

Av Maria - 18 oktober 2024 14:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 50 minuter


Ingredienser:

900 g kycklingben
1 dl hoisinsås
½ tsk salt
4 dl risoni
150 g blomkålsris eller riven blomkål
3 msk smör
150 g minimozzarella
½ gurka, i stavar
250 g körsbärstomat på kvist
Salt

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Pensla kycklingen med hoisinsåsen och salta.

Rosta mitt i ugnen tills köttet lossnar från benet, ca 50 min.


Pensla gärna med skyn någon gång under ugnstiden.

Koka risonin, enligt anvisning på förpackningen, tillsammans med blomkålsriset (hela koktiden).

Häll av vattnet.

Tillsätt smöret och smaka av med salt.

Servera kycklingklubborna med blomkålsrisoni, mozzarella, tomat och gurka.

Av Maria - 18 oktober 2024 09:30

Antal: ca 25 stycken

Jäsning: dubbel storlek + ca 40 minuter

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

5 dl rumsvarm lättfil

50 g margarin eller 3 msk olja

2 tsk salt

2 tsk anis, fänkål eller kummin

1 ägg

14 dl (700 g) matbrödsmjöl 4 sädesslag


Gör så här:

Rör ut den smulade jästen med lite av filen, tillsätt resten fil, salt och annan krydda, uppvispat ägg, matfett och mjöl.

Arbeta degen smidig, täck över och låt jäsa till dubbel storlek.


Ta upp degen på bakbordet, arbeta den hastigt och lätt.

Rulla ut den i längder och dela i ca 25 bitar.

Rulla dessa till runda bullar, runda eller ovala.

Sätt på lätt smorda plåtar och låt jäsa ca 40 minuter tills bullarna är höga och lätta.


Grädda i 225 grader ca 10 minuter.

Av Maria - 18 oktober 2024 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 torkad anchochili

1 tsk senap

1 msk tomatpuré

1 äggula

1 1/2 dl rapsolja

1/2 citron


Gör så här:

Koka chilin mjuk i saltat vatten.

Ta upp den och spara kokvattnet.

Dela chilin och skrapa bort kärnorna.

Mixa den med senap, tomatpuré och lite av kokvattnet till en tjock puré.

Vispa ner äggulan och häll sedan droppvis i oljan under vispning till en tjock majonnäs.

Smaksätt med pressad citron och salt.

Av Maria - 17 oktober 2024 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Knödel:

300 g lantbröd
½ dl mjölk
ägg
1 tsk salt

 

Kycklinggryta:

gul lök
2 + 2 msk smör
hönsbuljongtärning
1.2 kg kyckling
3 dl vatten
vitlöksklyfta
2 msk paprikapulver
½ dl tomatpuré
röd chilipepparfrukt
1 dl grädde
1 tsk salt
röd paprika

 

Gör så här:

Koka upp vatten i en stor kastrull.

Tärna brödet och blanda med mjölk, ägg och salt.

Krama ihop brödtärningarna till runda bollar, något större än en pingisboll.

Lägg knödlarna i kastrullen och låt koka 3–5 minuter.

Koka i 2 omgångar och lyft upp dem med hålslev.


Stek löken med 2 matskedar smör i en kastrull.

Tillsätt buljongtärning, kyckling och vatten.

Koka under lock cirka 45 minuter.

Ta upp kycklingen och bena ur den.

Hetta upp resten av smöret i en gryta eller kastrull och stek vitlök, paprikapulver, tomatpuré och hackad chili i 2 minuter.

Tillsätt grädde, salt, paprika och kycklingbitar.

Låt småputtra under lock i 20 minuter.

Lägg i knödeln de sista 5 minuterna.

Av Maria - 17 oktober 2024 15:45

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

150 g kålrot
medelstora morötter
äpplen
citron, pressad saft
½ dl koncentrerad apelsinjuice
½ tsk salt
½ krm peppar

 

Gör så här:

Skala rotfrukterna.

Riv dem fint och äpplena grovt.

Häll över citronsaft och apelsinjuice.

Smaka av med salt och peppar.

Låt stå och dra en stund före serveringen.

Av Maria - 17 oktober 2024 14:15

Ingredienser:

4 dl vetemjöl

1 dl socker

3 tsk bakpulver

2 tsk finstött kardemumma

100 g margarin

1 ägg

2 dl mjölk

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.

Smörj och bröa en rund form, ca 2 liter.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och kardemumma.
Smula margarinet i mjölblandningen med en gaffel eller med fingertopparna.
Vispa ihop ägg och mjölk, tillsätt det till mjöl- och smörblandningen och rör till en jämn smet.
Lägg smeten i formen, släta till den på ytan och grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter.
Av Maria - 17 oktober 2024 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl ris
½ isbergssalladshuvud

 

Kycklingbiffar:

400 g kycklingfärs
äpple, grovt rivet
1 msk curry
½ dl mango chutney
1 tsk salt


2 tsk olja till stekning


3 dl vatten
hönsbuljongtärning
1 dl grädde

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

Skölj salladsbladen ordentligt i kallt vatten.

Blanda färsen med äpple, curry, mango chutney och salt.

Hetta upp en nonstickstekpanna med lite olja i.

Klicka i färssmeten och stek små biffar tills de är genomstekta och har fin ljus stekyta på båda sidor.

Häll på vattnet och smula ner buljongtärningen.

Häll i grädden och låt sjuda ca 8 min.

Servera med ris och sallad.

Av Maria - 17 oktober 2024 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg färsk kyckling (klubbor/lår/ben)
2 krm salt, efter smak
1 krm svartpeppar, efter smak
1 msk smör till stekning

 

Sås:

hackade gula lökar
1 msk olivolja
400 g krossade tomater
2 dl matlagningsvin
1 tsk vitlök på tub
1 msk oregano
½ dl svarta oliver, efter smak
2 krm salt, efter smak
1 krm peppar, efter smak

 

Gör så här:

Börja med såsen.

Hetta upp en traktörpanna och fräs löken mjuk i oljan.

Tillsätt tomatkross, vin, vitlök och oregano.

Låt såsen puttra ca 10 minuter.

Krydda och bryn kycklingdelarna i en stekpanna under tiden.

Lägg kycklingdelarna och urkärnade oliver i såsen.

Puttra ytterligare 20-30 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards