Senaste inläggen
Antal: 4 personer
Ingredienser:
3 rödbetor (ca 300 g)
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
1 rosmarinkvist
1 vitlöksklyfta
1 krm strösocker
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
Fetaröra:
½ dl cashewnötter
2 salladslökar
200 g fetaost
75 g naturell färskost
2 msk finhackad persilja
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
8 skivor lantbröd eller stora skivor formbröd
Vitlöksdipp:
½ dl majonnäs
2 msk crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Koka rödbetorna mjuka, ca 30 minuter.
Skala dem under rinnande kallt vatten och skär dem i skivor.
Blanda vinäger, olja, rosmarin, pressad vitlök, socker, salt och peppar.
Häll dressingen över rödbetorna och marinera ca 15 minuter.
Fetaröra:
Rosta nötterna i en torr, het stekpanna.
Hacka dem grovt.
Ansa och strimla salladslöken.
Smula fetaosten och blanda med färskost, salladslök, persilja, salt och peppar.
Rör i nötterna.
Dipp:
Blanda majonnäs och crème fraiche.
Skala och pressa i vitlöken.
Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
Fördela fetaoströran på 4 brödskivor.
Toppa med rödbetsskivor.
Lägg på resten av brödskivorna och tryck till.
Grilla eller stek mackorna frasiga i smörgåsgrill eller stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
Halvera mackorna och servera dem med vitlöksdippen.
Antal: 20 småbröd
Jäsning: ca 1 timme
Ugn: 250 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
6 dl vatten
1 tsk honung
2 msk olivolja
2½ tsk salt
3 dl havregryn
1 dl linfrön
Ca 13 dl (780 g) vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.
Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.
Tillsätt resten av vattnet, honung, olja och salt.
Tillsätt havregryn, linfrön och det mesta av mjölet.
Arbeta snabbt ihop degen, den ska vara ganska lös.
Pudra över lite mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Platta försiktigt ut degen på mjölad arbetsbänk.
Pudra över lite mjöl.
Skär trekantiga snibbar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter, tills bröden fått fin färg och är riktigt frasiga på ytan.
Låt svalna på galler.
Tips!
Linfröna kan bytas ut mot nötter, pumpakärnor eller solrosfrön.
Skär brödet i smala snibbar så blir kanterna lite lagom välgräddade.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
250 g delade gula ärter (split peas)
2 små lökar, en grovt hackad och en mycket fint hackad
1 grovt hackad vitlöksklyfta
6 msk extra virgin olivolja
1 msk hackad, färsk oregano
Salt
Peppar
Servera med:
Varmt pitabröd
Gör så här:
Skölj de delade ärterna under rinnande kallt vatten.
Häll i en kastrull och tillsätt grovt hackad lök, vitlök och mycket kallt vatten.
Koka upp och sjud i omkring 45 minuter, tills allt är mycket mjukt.
Häll av vattnet, men spara lite, och häll över de delade ärterna i en matberedare.
Tillsätt 5 msk av olivoljan och mixa slätt.
Om blandningen verkar för torr, tillsätt så mycket av den sparade kokvätskan att purén blir tjock och slät.
Tillsätt oregano och krydda med salt och peppar.
Häll purén i en serveringsskål och garnera med finhackad lök samt extra oregano.
Stänk över resten av olivoljan.
Servera varm eller kall med pitabröd till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 rödlökar
2 msk olja
2 msk råsocker
2 msk rödvinsvinäger
2 dl öl
1 msk dijonsenap
Gör så här:
Skala och skiva löken.
Bryn den sakta i oljan.
Tillsätt socker, vinäger och öl.
Koka sakta ca 20 minuter.
Rör ner senapen och koka upp.
Låt kallna och stå i minst ett dygn.
Servera lökchutneyn till grillad korv, gärna chorizo.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175°C i 1 timma
Ingredienser:
4 gula lökar
Smör-&rapsolja till pensling, eller vanlig flytande margarin
Crème fraiche
Löjrom
Dill
Grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Skär av toppen och botten på 4 gula lökar och halvera dem.
Pensla snittytan med smör-&rapsolja.
Baka lökarna i 175°C varm ugn 1 timma.
Serveras ljumma med crème fraiche och löjrom.
Toppa med dill och grovmalen svartpeppar.
Ingredienser:
1 normalstor, hackad och skalad squash
1 normalstor, röd paprika
1 dl soltorkade tomater
1- 1 1/2 matsked finhackad vitlök efter smak
1 dl rå tahini (sesampasta)
1/2 dl citronjuice
1 msk kallpressad olivolja
1/2 msk havssalt
1/4 msk paprika
(cayennepeppar efter smak för den som vill)
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i mixern och kör tills den är slät och krämig.
Det blir cirka 3,5 deciliter av satsen.
Ugn: 150-175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
2 hg smör eller margarin
2½ dl socker
3 ägg
Rivet skal av ½ citron
2 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder och vispa kraftigt.
Smaksätt med citronskal.
Blanda de båda mjölsorterna med bakpulvret och sikta ner i smeten.
Rör om så att allt blandas väl.
Häll smeten i en väl smord, bröad form, rymd ca 2 liter.
Grädda i 150-175 grader tills kakan känns torr, ca 1 timme.
Låt den kallna på galler under bakduk.
Antal: ca 3 dl
Ingredienser:
200 g torkade aprikoser, helst osvavlade
½ vaniljstång
2 msk pressad citron
Gör så här:
Lägg aprikoserna i vatten ca 2 timmar.
Klyv vaniljstången på längden och skrap ut vaniljfröna.
Krama ur de blötlagda aprikoserna.
Mixa dem med vaniljfrön och citronsaft till en slät marmelad.
Tips!
Bred protienrik mager kesella på fullkornsbröd.
Toppa med marmeladen och gärna några gojibär.
Den här marmeladen är okokt, och dessutom sockerfri.
Förvara i burk med tättslutande lock i kylen.
För en kryddigare variant gå det bra att smaka av med tex lite riven färsk ingefära eller mald kanel.
Ibland kan man få tag på fina mjuka aprikoser och då behöver de inte blötläggas.
Här används osvavlade aprikoser, vilket gör marmeladen brun, men det väljer man själv.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|