Senaste inläggen

Av Maria - 5 oktober 2024 14:45

Ingredienser:
400 g quorn

2 gula lökar

1-2 vitlöksklyftor

400 g kokosmjölk

3 msk jordnötssmör

Sambal oelek eller färsk chili

En skvätt citron

Salt


Gör så här:
Stek gul lök och quorn.

Ha på kokosmjölken och ha i övriga ingredienser.

Låt koka ihop.

Av Maria - 5 oktober 2024 12:15

Antal: 9 stora muffins

Ugn: 175 grader, 30-35 minuter


Ingredienser:
100 g smör

3 ägg

3 dl vaniljyoghurt

4½ dl (250 g) rågsikt

1½ dl havregryn

½ dl pumpakärnor

1 msk stött kardemumma

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

2 krm salt

150 g jordgubbar, färska eller frysta


Garnering:
Florsocker


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa äggen fluffigt.

Vispa ner smör och yoghurt.

Blanda rågsikt, havregryn, pumpakärnor, kardemumma, vaniljsocker, bakpulver och salt och vänd ner i smeten.

Fördela smeten i stora muffinsformar av papper ställda på en plåt eller i en muffinspanna.

Tryck ner bär i varje form.

Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter.

Låt muffinsen svalna något och pudra dem med florsocker vid servering.


Maffiga muffins som blir härligt saftiga av jordgubbar och vaniljyoghurt.

Vill du göra dem sötare så tillsätt lite strösocker eller honung i smeten.

Av Maria - 5 oktober 2024 07:30

Antal: ca 40 stycken

Ugn: 175 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:
100 g smör eller margarin

1½ dl socker

1 ägg

1 dl sötmandel

100 g mörk blockchoklad

2½ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

½ tsk kanel


Gör så här:

Rör smör och socker poröst och tillsätt ägget.

Hacka mandeln och blockchokladen och rör ner det tillsammans med vetemjölet blandat med bakpulvret och kanelen.

Klicka ut kakorna på smord plåt.

Grädda i ej för varm ugn, 175 grader, 8-10 minuter.

Av Maria - 5 oktober 2024 06:45

Ingredienser:

250 g (½ liter) färska eller frysta lingon
2 dl  Muscovadosirap

 

Gör så här:

Mixa samman bär och sirap.

Häll upp i en burk.

Förvara i kylskåp.

Hållbar cirka 1 vecka. 

Av Maria - 4 oktober 2024 16:30

Ingredienser:

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1½ l färska eller frysta lingon
2 dl vatten
1 tsk mald kanel
1 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk balsamvinäger

 

Gör så här:

Skiva lök och chili tunt.

Lägg lök, chili, vitlök, lingon, vatten, kanel, muscovadorörsocker och balsamvinäger i en kastrull och koka 10 minuter.

Servera salsan ljummen eller kall till kött- och färsrätter.

Förvaras i kylskåp.

Av Maria - 4 oktober 2024 15:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 portioner ris

1 röd peppar

500 g vegetarisk pytt

1 msk olja

1 msk curry

1 tsk spiskummin

1 tsk malen koriander

400 ml kokosmjölk

2½ dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)

1 förp (380 g) kokta stora vita bönor

Salt

250 g plommontomater

½ ask (á 20 g) färsk gräslök


Gör så här:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Skiva chilin tunt.

Stek pytten och chilin i oljan i en gryta eller stor kastrull tills pytten börjar få färg.

Tillsätt kryddorna och stek ytterligare 1 minut.

Häll på kokosmjölk, vatten och smulad buljongtärning och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka, ca 12 minuter.

Häll av bönorna, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.

Vänd ner bönorna i grytan och smaka av med salt.

Dela tomaterna och hacka gräslöken.

Vänd ner i grytan och låt allt bli varmt.

Servera curryn med riset.

Av Maria - 4 oktober 2024 14:45

Ingredienser:
300 g färsk grönkål

2-3 vitlöksklyftor

100 g valnötter

2 dl valfri mjölk eller matlagningsgrädde

1 dl riven parmesan

Olja Pasta (tex Bavette)

Salt & peppar


Gör så här:
Börja med att rosta valnötterna i en stekpanna tills de får lite färg.

Strimla grönkålen ( ta bort den hårda stjälken i mitten) och finhacka vitlöken.

Fräs vitlök och grönkål mjuka i oljan, på medelvärme, i ett par minuter.

Koka upp vatten till pastan, och koka pastan enligt anvisningar.

Häll på mjölken/grädden och låt koka upp så såsen tjocknar.

Rör ned osten i såsen.

Krydda med salt och peppar.

Servera med den nykokta pastan och de rostade valnötterna.

Av Maria - 4 oktober 2024 11:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
800 g potatis
300 g morötter
Raps/matolja
Flingsalt

½ st purjolök
2 dl crème fraiche
1 st snackpaprika
30 g gräslök
Salt

Peppar

½ tsk salt
2 krm peppar
500 g lax
Smör till stekning

35 g rucola


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta och klyfta potatis och morötter, lägg på en plåt och ringla över olja.

Salta och laga i ugn ca 30 min.
Ansa och hacka purjolöken fint.

Rör ihop med crème fraiche, skivad paprika (spara hälften till servering) och hackad gräslök.

Smaka av med salt och peppar.
Salta och peppra laxen, stek i en stekpanna med smör.

Börja med skinnsidan ner.
Servera med sås och rucola.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards