Senaste inläggen
Ingredienser:
400 g quorn
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
400 g kokosmjölk
3 msk jordnötssmör
Sambal oelek eller färsk chili
En skvätt citron
Salt
Gör så här:
Stek gul lök och quorn.
Ha på kokosmjölken och ha i övriga ingredienser.
Låt koka ihop.
Antal: 9 stora muffins
Ugn: 175 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
100 g smör
3 ägg
3 dl vaniljyoghurt
4½ dl (250 g) rågsikt
1½ dl havregryn
½ dl pumpakärnor
1 msk stött kardemumma
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 krm salt
150 g jordgubbar, färska eller frysta
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa äggen fluffigt.
Vispa ner smör och yoghurt.
Blanda rågsikt, havregryn, pumpakärnor, kardemumma, vaniljsocker, bakpulver och salt och vänd ner i smeten.
Fördela smeten i stora muffinsformar av papper ställda på en plåt eller i en muffinspanna.
Tryck ner bär i varje form.
Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter.
Låt muffinsen svalna något och pudra dem med florsocker vid servering.
Maffiga muffins som blir härligt saftiga av jordgubbar och vaniljyoghurt.
Vill du göra dem sötare så tillsätt lite strösocker eller honung i smeten.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 175 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
1½ dl socker
1 ägg
1 dl sötmandel
100 g mörk blockchoklad
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk kanel
Gör så här:
Rör smör och socker poröst och tillsätt ägget.
Hacka mandeln och blockchokladen och rör ner det tillsammans med vetemjölet blandat med bakpulvret och kanelen.
Klicka ut kakorna på smord plåt.
Grädda i ej för varm ugn, 175 grader, 8-10 minuter.
Ingredienser:
250 g (½ liter) färska eller frysta lingon
2 dl Muscovadosirap
Gör så här:
Mixa samman bär och sirap.
Häll upp i en burk.
Förvara i kylskåp.
Hållbar cirka 1 vecka.
Ingredienser:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1½ l färska eller frysta lingon
2 dl vatten
1 tsk mald kanel
1 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk balsamvinäger
Gör så här:
Skiva lök och chili tunt.
Lägg lök, chili, vitlök, lingon, vatten, kanel, muscovadorörsocker och balsamvinäger i en kastrull och koka 10 minuter.
Servera salsan ljummen eller kall till kött- och färsrätter.
Förvaras i kylskåp.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris
1 röd peppar
500 g vegetarisk pytt
1 msk olja
1 msk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
400 ml kokosmjölk
2½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
1 förp (380 g) kokta stora vita bönor
Salt
250 g plommontomater
½ ask (á 20 g) färsk gräslök
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skiva chilin tunt.
Stek pytten och chilin i oljan i en gryta eller stor kastrull tills pytten börjar få färg.
Tillsätt kryddorna och stek ytterligare 1 minut.
Häll på kokosmjölk, vatten och smulad buljongtärning och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka, ca 12 minuter.
Häll av bönorna, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
Vänd ner bönorna i grytan och smaka av med salt.
Dela tomaterna och hacka gräslöken.
Vänd ner i grytan och låt allt bli varmt.
Servera curryn med riset.
Ingredienser:
300 g färsk grönkål
2-3 vitlöksklyftor
100 g valnötter
2 dl valfri mjölk eller matlagningsgrädde
1 dl riven parmesan
Olja Pasta (tex Bavette)
Salt & peppar
Gör så här:
Börja med att rosta valnötterna i en stekpanna tills de får lite färg.
Strimla grönkålen ( ta bort den hårda stjälken i mitten) och finhacka vitlöken.
Fräs vitlök och grönkål mjuka i oljan, på medelvärme, i ett par minuter.
Koka upp vatten till pastan, och koka pastan enligt anvisningar.
Häll på mjölken/grädden och låt koka upp så såsen tjocknar.
Rör ned osten i såsen.
Krydda med salt och peppar.
Servera med den nykokta pastan och de rostade valnötterna.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
800 g potatis
300 g morötter
Raps/matolja
Flingsalt
½ st purjolök
2 dl crème fraiche
1 st snackpaprika
30 g gräslök
Salt
Peppar
½ tsk salt
2 krm peppar
500 g lax
Smör till stekning
35 g rucola
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta och klyfta potatis och morötter, lägg på en plåt och ringla över olja.
Salta och laga i ugn ca 30 min.
Ansa och hacka purjolöken fint.
Rör ihop med crème fraiche, skivad paprika (spara hälften till servering) och hackad gräslök.
Smaka av med salt och peppar.
Salta och peppra laxen, stek i en stekpanna med smör.
Börja med skinnsidan ner.
Servera med sås och rucola.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|