Senaste inläggen

Av Maria - 4 oktober 2024 07:15

Antal: 2 bröd

Jäsning: 1 timme + 1 timme

Ugn: 200 grader, 35-40 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

5 dl vatten

½ dl olivolja

2 tsk salt

5 dl dinkelsikt (ca 300 g)

6½ dl rågsikt (ca 360 g)

100 g grovhackade valnötter


Gör så här:

Rör ut jästen med ljummet vatten (37 grader) i en bunke eller köksmaskin.

Tillsätt olja, salt, dinkelsikt och rågsikt.

Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 minuter för hand eller ca 5 minuter med maskin.

Tillsätt valnötterna mot slutet.

Jäs under bakduk ca 1 timme.


Knåda degen lätt på mjölat bakbord.

Dela den i 2 delar och forma limpor.

Lägg dem i två smorda brödformar.

Jäs utan bakduk ca 1 timme.


Pudra gärna lite mjöl över bröden.

Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.

Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Av Maria - 3 oktober 2024 16:30

Ingredienser:
1 kg små, späda morötter
2 gula lökar
2 obesprutade apelsiner
2 dl vatten
1 tsk mald koriander
1 msk salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk curry
2 tsk riven färsk ingefära
2 dl gula russin
4 dl vitvinsvinäger
1 förpackning Syltsocker 1+3

 

Gör så här:
Skölj och skala morötterna.

Riv dem grovt.

Skala och tärna löken.

Tvätta apelsinerna.

Riv skalet och pressa saften ur apelsinerna.

Blanda morötterna, löken och apelsinsaft och –skal samt vatten i en gryta och sjud under lock på svag värme i 5 minuter.

Tillsätt resten av ingredienserna och koka i ytterligare fem minuter under omrörning.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 3 oktober 2024 15:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

900 g potatis, gärna amandine

150 g sockerärtor


Rom- & gräslökssås:

75 g röd caviarmix

2 dl crème fraiche

½ ask (á 20 g) färsk gräslök

Peppar


3 ägg


Torsk:

500 g rimmad torskfilé

1 msk smör


Grönsaker:

65 g mâchesallad


Gör så här:
Skala och koka potatisen.

Låt sockerärtorna koka med potatisen när det återstår 3 minuter av koktiden.


Rom- & gräslökssås:

Blanda caviar med crème fraiche.

Skär gräslöken och blanda med crème fraichen.

Smaka av med peppar.


Lägg i äggen i kokande vatten och koka dem 9 minuter.

Spola äggen kalla, skala och skär dem i klyftor.


Torsk:

Stek torsken i smöret i en stekpanna ca 2 minuter på varje sida.

Servera torsken med potatis, rom- & gräslökssås, ägg, sockerärtor och sallad.

Av Maria - 3 oktober 2024 14:45

Anta: 4 portioner


Ingredienser:
500 g quornbitar eller tärnade quornfiléer

1-2 gula lökar

3 morötter

Bondbönor

1 burk ekologisk kokosmjölk

Grön curry-pasta efter smak


Gör så här:
Stek lök och quorn.

Häll på kokosmjölken och ha i grön curry (jag gillar att ha i mycket så att det blir starkt!).

Låt koka ihop i 5-10 min.

Ha i morötterna och bondbönorna och låt koka ca 5 min.

Av Maria - 3 oktober 2024 11:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g kikärtor
2 dl yoghurt 10%
3 msk soltorkade tomater på tub
2 tsk vitlök på tub
1 krm mald spiskummin
1 krm salt, efter smak
1 krm nymalen peppar, efter smak
1 dl hackad persilja

 

Gör så här:

Skölj kikärtorna under rinnande kallt vatten och plocka bort lösa skaldelar.

Mixa kikärtor, yoghurt, tomat, vitlök och spiskummin.

Smaka av med salt och peppar.

Blanda i persilja.

Låt gärna smakerna mogna i kylen en stund före servering.

 

Servering:
Skölj och ansa blandade grönsaker och skär dem i mindre bitar eller stavar.

Lägg upp på fat.

Av Maria - 3 oktober 2024 07:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 portioner ris eller annat gryn

250 g broccoli

ca 500 g laxfilé

1 tsk olja

150 ml teriyakisås

½ ask ärtskott (á 100 g)


Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackning.

Ansa och skär broccolin i bitar.

Koka den ca 4 minuter i saltat vatten.

Starta timer.

Skär bort skinnet från laxen och skär den i portionsbitar.

Bryn den i oljan på båda sidor.

Sänk värmen och häll i teriyakisåsen, låt sjuda ca 4 minuter.

Servera laxen i såsen med ris, broccoli och ärtskott.

Av Maria - 2 oktober 2024 15:00

Antal: 10-12 portioner

Ugn: 175 grader, ca 50 minuter


Ingredienser:

125 g mörk choklad + 125 g mörk choklad
100 g osaltat smör
5 smulade digestivekex
3½ dl vetemjöl
4 dl Rörsocker Strö
1 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk
4 ägg
100 g valnötskärnor

Till formen:
smör
skorpsmulor

Garnering:
Florsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Smöra och bröa en stor, rund kakform.
Smält smöret i en kastrull.

Tillsätt kexsmulorna och låt svalna.
Smält 125 g mörk choklad tillsammans med 2 msk vatten i en kastrull under omrörning.
Hacka övriga 125 g mörk choklad samt valnötterna.
Blanda rörsocker, bikarbonat, mjöl, filmjölk, ägg och den smälta chokladen i en bunke och vispa till en slät smet.
Blanda valnöts- och chokladhacket med kexsmulorna.
Häll kaksmeten i formen och häll därefter över smulblandningen som sjunker ner i smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 50 minuter.

Pudra över florsocker vid serveringen.

Av Maria - 2 oktober 2024 14:45

Ingredienser:
3 ägg
120 g socker
125 g smör
120 g mjöl
En knivsudd hjorthornssalt
1-2 tsk stött kanel
Mandel
Russin

Gör så här:
Gulorna, socket, smöret och mjölet röres tills det blåsar sig, därpå tillsättes hjorthornssaltet, blandat med litet mjöl och kanelen, varefter de till skum vispade vitorna försiktigt iröras.
Smeten hälles i stekpanna och överst strör man russin och hela mandlar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards