Senaste inläggen

Av Maria - 2 oktober 2024 11:15

Antal: 24 bröd

Jäsning: ca 1 timme + ca 40 minuter

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

7 dl vatten

1 dl majsolja

½ msk mald fänkål

½ msk mald kummin

½ msk salt

1 liter (550 g) grovt rågmjöl

5 dl (300 g) fullkornsdinkel eller grahamsmjöl

ca 8 dl (480 g) vetemjöl


Garnering:
Rågflingor


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.

Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.

Tillsätt oljan.

Blanda ner fänkål och kummin i degvätskan och tillsätt salt och det mesta av mjölet, spara lite vetemjöl till utbakningen.

Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.


Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.

Kavla ut degen till långpannestorlek.

Lägg den på bakplåtspapper i en långpanna och skåra 24 bitar med en vass kniv.

Låt brödet jäsa övertäckt ca 40 minuter.


Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda brödet mitt i ugnen ca 20 minuter.

Låt kallna på galler.

Skär i bitar och frys in det som inte äts upp samma dag.

Av Maria - 2 oktober 2024 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g kycklingstekkorv
1 tsk neutral olja
½ gul lök, i klyftor
½ vitlöksklyfta, finhackad
röd paprika, strimlad
1 tsk mald spiskummin
500 g krossade tomater
400 g svarta bönor, kokta på burk, avsköljda
3 dl gräddfil, till servering

 

Kryddig couscous:

1 tsk neutral olja
½ gul lök, hackad
½ vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk gurkmeja
½ tsk mortlade kardemummakärnor
3 dl couscous
3 dl vatten
grönsaksbuljongtärning
1 dl russin

 

Gör så här:

Skär korven i bitar och stek i olja till fin färg.

Tillsätt lök, vitlök, paprika och spiskummin.

Stek under omrörning någon minut till.

Häll i krossade tomater och låt puttra ca 10 min.

Vänd ner svarta bönor och smaka av med salt och peppar.

 

Kryddig couscous:

Hetta upp olja i en kastrull, fräs lök, vitlök, gurkmeja och kardemumma.

Tillsätt couscous och rör om tills allt är jämnt gult.

Häll i kokande vatten och smula ner buljongtärningen.

Rör om, lägg på locket och ta frånvärmen.

Låt stå 5 min.

Vänd ner russinen och servera med korvgryta.

Toppa med gräddfil.

Av Maria - 2 oktober 2024 07:15

Ugn: 75 grader, ca 12 timmar


Ingredienser:
12 plommontomater
½ dl Strösocker
1 msk flingsalt
1 tsk grovmald svartpeppar
1 dl olivolja
2 msk citronsaft
1 vitlök
1 kruka timjan
6 rosmarinstjälkar
Olivolja

 

Gör så här:

Dela tomaterna i fyra klyftor vardera och lägg ut dem i ugnens långpanna.

Strö på socker, salt och peppar.

Droppa över oljan och citronsaften.

Skala vitlöken och fördela klyftorna på tomaterna.

Lägg på timjan- och rosmarinkvistarna.

Baka mitt i ugnen i 75 °C i 12 timmar.


Ta bort de torra örterna.

Lägg tomaterna och vitlöksklyftorna på glasburk.

Täck med olja.

Förvara i kylskåp.

Av Maria - 1 oktober 2024 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g torskfilé eller annan fiskfilé
½ tsk salt
rödlök, strimlad
fänkål, i bitar
1 tsk fänkålsfrön
2 msk smör
3 dl vatten
2 dl grädde
1 msk fiskfond
200 g rotselleri, skalad och tärnad
Salt
½ liten citron, pressad saft
Dill, till garnering

 

Gör så här:

Skär fisken i kuber, salta och låt stå minst 10 min.

Fräs lök, fänkål och fänkålsfrön i smör i en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter.

Häll i vatten, grädde och fond.

Lägg i rotsellerin och sjud tills sellerin är mjuk, ca 10 min.

Smaka av med salt.

Lägg ner fiskbitarna utan att röra om.

Låt sjuda ytterligare 3 min under lock.

Pressa över citronsaft och toppa med dill.

Av Maria - 1 oktober 2024 15:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g lammfärs

2 dl vispgrädde

4 äggulor

½ dl hackade färska örter

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 msk smör


Ljummen sparrispotatissallad:

3/4 kg sparris- eller delikatesspotatis

300 g färsk grön sparris

250 g körsbärstomater

4 msk smör-& rapsolja

2 tsk fransk senap

½ tsk salt, gärna gourmetsalt

1 krm svartpeppar

2 msk grovhackad gräslök


Gör så här:

Se till att färs, grädde och ägg är riktigt kalla.

Blanda färsen med grädden, lite i taget.

Arbeta in äggulorna, en och en.

Smaksätt med färska örter, salt och peppar.

Forma färsen till 8 biffar på ett vattensköljt skärbräde.

Stek biffarna i smör i en stekpanna 2-3 minuter på varje sida.

Skala och koka potatisen.

Dela sparrisen i bitar och koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten ca 3 minuter.

Dela tomaterna i halvor.

Vispa ihop smör- & rapsolja, senap, salt och peppar.

Dela potatisen i bitar.

Blanda med dressing, sparris, tomater och gräslök strax före servering.

Av Maria - 1 oktober 2024 15:00

Antal: 6 portioner

Ugn: 225 grader, ca 20-30 minuter


Ingredienser:

sötpotatisar (ca 1 kilo)

½ dl jordnötsolja

1 tsk salt

3 krm cayennepeppar


Gör så här:

Skala sötpotatisen och skär den i klyftor.

Lägg dem på en plåt och droppa över olja.

Strö över salt och peppar.

Tillaga mitt i ugnen i 225 grader i 20-30 minuter, tills potatisen är mjuk.

Servera som tillbehör till kött- och kycklingrätter.

Av Maria - 1 oktober 2024 14:45

Antal: 4 portioner
Tid: under 15  minuter

Ingredienser:
1½ dl stark ajvar relish
1 dl majonnäs
1 dl mild yoghurt eller gräddfil
Salt

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt.

Av Maria - 1 oktober 2024 11:15

Antal: ca 24 stycken

Ugn: 225 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:
125 g smör

1 dl strösocker

2 äggulor

1 dl havregryn

2 dl (120 g) vetemjöl


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Rör samman smör, socker och äggulor i en skål tills det blir lite pösigt.

Blanda ner havregryn och vetemjöl.

Rulla kulor och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Platta till varje kula med en gaffel.

Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards