Direktlänk till inlägg 13 juli 2021

Surdegsbröd med fikon & dadlar

Av Maria - 13 juli 2021 08:00

4 små limpor 

Räkna med ungefär 13 timmar jästid sammanlagt. 
 
Surdeg 
25 g rågsurdegsgrund 
300 g vatten 
165 g rågmjöl 
 
Deg 
100 g torkade fikon 
100 g torkade dadlar 
800 g rågsikt 
20 g salt 
450 g vatten 
 
Blanda din surdegsgrund med mjöl och vatten i en bunke.
Täck löst med lock eller plastfolie och låt stå tills surdegen har bubblat upp, 6-10 timmar. 
 
Hacka fikonen och dadlarna grovt. Spara en klick av surdegen (25 g) i en burk i kylskåpet för framtida bak. 
Rör ihop resterande surdeg med övriga ingredienser till en deg i en bunke.
Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i 3-5 timmar. 
 
Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop degen till ett kvadratiskt paket genom att vika över- och underkanterna mot mitten och sedan vika in sidokanterna.
Vänd degen så att skarven hamnar nedåt, platta till det en aning och strö på lite mjöl. 
Täck med en bakhanduk och låt jäsa tills degen har jäst upp till omkring en och en halv gånger sin ursprungliga storlek, cirka 2 timmar. 
 
Sätt på ugnen minst 30 minuter före gräddning på 250 grader. 
 
När degen jäst färdigt dela den i fyra bitar och lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och sätt in dem i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 230 grader och grädda i cirka 35 minuter. Låt svalna på galler. 
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards