Alla inlägg under april 2023
Måndag:
Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)
Färsk frukt.
Tisdag:
Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt:
Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem två och två med en ansjovisfilé och dill emellan.
Panera i grovt, saltat och pepprat rågmjöl och stek fisken gyllenbrun i smör/olja.
Semlor.
Onsdag:
Yvonnes lapskojs, ättiksgurka och rödbetor smakar bra till.
Gör ett gott potatismos, glöm inte riven muskot, och blanda med tärnad Corned beef, 1 burk, och finhacka persilja.
Kräm på torkad frukt.
Torsdag:
Ugnspannkaka med både baconstrimlor och fläsktärningar i smeten, lingon och sallad.
Fruktsallad:
Dela, kärna ur och tärna 1 galiamelon och skiva några skalade kiwifrukter och bananer.
Blanda med konserverad ananas, liten burk med spad.
Hackade nötter över är gott och nyttigt.
Fredag:
Sprödbakad torskfilé, potatis, sallad.
Hirams plättar med iskall sylt:
Koka 100 g smör, 100 g mjöl och 3 dl vatten till en tjock smet som "släpper" pannans botten.
Rör den värsta hettan ur smeten med en bra träsked och rör sedan i 6 gulor en i sänder.
Vispa 3 dl grädde hårt, vispa 6 vitor skummiga och vänd försiktigt ned äggsmeten.
Tillsätt 1 tsk vaniljsocker.
Grädda tjocka plättar i vanlig plättlagg på ena sidan och lägg samman dem i två och två med de ogräddade sidorna mot varandra på en ugnsplåt.
Hit går det att förbereda.
Sätt in plåten i 200-250 grader, efter ca 6-7 minuter är plättarna höga små suffléer.
Pudersocker över och snabbservering.
Lördag:
Ugnskokt fisk med citronsås, pressad potatis och tomatsallad.
Söndag:
Lasagne med hel spenat och svamp - istället för köttfärssås.
Finstrimlad vitkålssallad.
Päronhalvor med kolasås och valnötshack.
Måndag:
Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.
Risi frutti.
Tisdag:
Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.
Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.
Onsdag:
Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.
Nyponsoppa med mandelbiskvier.
Torsdag:
Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.
Tunna pannkakor.
Fredgag:
Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.
Färsk frukt och chokladbit till kaffet.
Lördag:
Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli (aioli - lätt variant) och gott bröd.
Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.
Söndag:
Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.
Strutar med glass och varm hjortronssylt.
Måndag:
Korv tunnbrödsrulle:
Stek eller koka en smakrik korv.
Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd.
Lägg på korven och ev. senap.
Rulla ihop tunnbrödet.
Avrunda med en frukt.
Tisdag:
Broccolisoppa:
Hacka 1 gul lök, skiva 1 purjolök och fräs dem i lite smör.
Tillsätt 4 grovt rivna potatisar och 250 g tinade (eller färska) broccolibuketter.
Häll över 1 liter grönsaksbuljong.
Koka soppan i knappt 10 minuter.
Krydda med salt och salvia.
Strö över 2 msk riven parmesanost.
Servera med bröd.
Onsdag:
Lövbiff Mexicana:
Skiva 1 grön paprika och 1 gul lök.
Lägg löken i kallt vatten så den sig "krispig".
Stek biffarna i het panna, salta och peppra.
Lägg upp dem på varma tallrikar och toppa varje biff med paprika, lök och 1 msk chilisås.
Strö över parmesanost.
Servera med stekt potatis och tomatsallad.
Torsdag:
Kryddkyckling:
Fräs 4 strimlade kycklingfiléer i lite olja.
Tillsätt ½ tsk ingefära, ½ tsk kanel, 1 krm kryddnejlikor, ½ dl kinesisk soja, 1 msk vinäger, 1 msk honung, 2 msk mango chutney och 2½ dl hönsbuljong.
Red såsen med 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten.
Bjud ris till.
Fredag:
Rösti med salami och lök:
Skala och riv 8 potatisar och 2 gula lökar grovt.
Lägg ner i en bunke.
Tillsätt 8 skivor strimlad salami, 1 tsk oregano, salt och peppar.
Stek alltsammans (det blir en tjock kaka) i en panna i lite olja, ca 10 minuter på varje sida.
Servera med sallad och bröd.
Lördag:
Söndag:
Antal: 13 stycken
Ingredienser:
200 g kärnfria dadlar
½ dl pumpakärnor
½ dl salta jordnötter
½ dl crunchy jordnötssmör
2 msk rostade sesamfrön, att rulla i
Gör så här:
Mixa dadlar, pumpakärnor, jordnötter och jordnötssmör i en matberedare monterad med kniv till en crunchy deg.
Forma till bollar och rulla i sesamfrön.
Antal: 14 stycken
Ugn: 200 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
2½ dl vetemjöl
3/4 dl florsocker
½ tsk bakpulver
100 g smör, rumsvarmt
1 litet ägg
200 g mandelmassa
75 g smör, rumsvarmt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
½ g saffran (1 paket)
2 ägg
1 dl florsocker
2 msk vatten
Gör så här:
Blanda mjöl, florsocker och bakpulver.
Häll i en matberedare monterad med kniv.
Lägg i smöret och mixa till ett smul.
Tillsätt ägget och mixa till en deg.
Vira in i plast och låt vila i kylen 15 min.
Rulla degen till 14 bollar och tryck ut i aluminiumformar.
Ställ kallt ca 15 min till.
Riv mandelmassan och vispa ihop med smör, kardemumma och saffran på låg hastighet.
Tillsätt ett ägg i taget under kraftigare vispning.
Fördela i formarna och grädda mitt i ugnen 10–15 min.
Låt kallna helt.
Rör ihop florsocker och vatten och ringla över mazarinerna.
Antal: ca 40-50 kakskorpor
Jäsning: 2-3 timmar, kallt
Ugn: 200 grader, 10-12 minuter + 75 grader, ca 2 timmar
Ingredienser:
½ pkt (25 g) jäst
2 dl vispgrädde
ca 4½ dl vetemjöl
100 g mjukt smör
Garnering:
Pärlsocker
Gör så här:
Smula jästen i degbunke.
Häll på lite av grädden och rör ut jästen.
Slå i resten av grädden och tillsätt hälften av mjölet.
Arbeta degen jämn.
Täck över och ställ den kallt att jäsa 2-3 timmar.
Arbeta sedan i smöret och resten av mjölet.
Rulla ut blyertstunna längder 20-22 cm långa och forma dem till ringar.
Doppa dem i pärlsocker och lägg dem på smord eller papprad plåt.
Ringarna ska inte efterjäsa på plåten utan gräddas direkt i 10-12 minuter mitt i ugnen i 200 grader.
Lägg över dem på galler och torka dem som skorpor ca 2 timmar mitt i ugnen i 75 grader med luckan på glänt.
Antal: ca 35 bitar
Ingredienser:
100 g smör
2½ dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljussirap
1 krm salt
2½ msk lakritspulver
1 dl små tunna salmiakplattor
Gör så här:
Smält smöret i tjockbottnad kastrull.
Rör i grädde, sirap, socker, salt och lakritspulver.
Låt småkoka ca 20-25 minuter.
Rör om 2-3 gånger under tiden.
Kolan är klar vid 122 grader.
Har du ingen digital hushållstermometer, så gör ett kulprov för att kolla om kolan är klar.
Använd en sockertermometer 122 grader eller gör ett kulprov för att kolla om kolan är färdig.
Fodra en brödform med nonstick/silikon ark och häll upp kolan.
Strö över salmiak bitar.
Låt svalna 1 timme lyft ur och klipp eller skär kolan i bitar.
Låt svalna ytterligare 1 timme och slå in kolorna i samma papper som du fodrade formen med.
Kulprov:
Droppa lite av smeten i ett glas med iskallt vatten. Vänta några sekunder och prova sedan om du kan forma smeten till en kula. Till knäck bör kulan vara ganska fast, så känns den mjuk kokar du helt enkelt smeten lite längre. Till kola kan kulan vara mjukare.
Antal: 16 stycken
Jäsning: ca 1 timme
Ugn: 225 grader, ca 6 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
3 dl filmjölk, kall
1 msk mörk sirap
1 msk rapsolja
3 tsk brödkryddor
1 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
5½ dl rågsikt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och lös upp med lite av filmjölken.
Tillsätt resten av filen och övriga ingredienser och knåda till en fast deg.
Täck med plastfolie och låt vila i kylen 1 timme.
Dela degen i 16 bitar och rulla varje bit till en rund boll.
Kavla ut så tunt det går till en rund kaka på mjölat bakbord.
Skär ut ett hål i mitten med hjälp av t ex ett litet snapsglas.
Lägg över på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel.
Grädda bröden mitt i ugnen ca 6 min.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|