Direktlänk till inlägg 25 mars 2015
Antal: 4 portioner
Ugn: 125 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
2 morötter
Några persiljekvistar
2 schalottenlökar
Det gröna av 1 purjolök
1 stjärnanis
5 vitpepparkorn
1 liter vatten
2½ dl torrt vitt vin
Ca ½ kg färska musslor
1 tsk ättikssprit, 12%
1 krm sambal oelek
½ msk honung
Ev salt
Lax:
4 skinn- och benfria laxfiléer, à 150 g
Salt
Peppar
Garnering:
Grovhackad persilja
Gör så här:
Skala och skär morötterna och purjon i bitar, klyfta lökarna tillsammans med persilja, stjärnanis och pepparkorn.
Lägg ner grönsakerna i en kastrull.
Tillsätt vatten och vin.
Låt allt koka på svag värme ca 15 minuter.
Sila buljongen och häll tillbaka den i kastrullen.
Salta och peppra laxfiléerna, lägg dem i en eldfast form och baka dem mitt i ugnen 15-20 minuter.
Borsta och skölj musslorna, kontrollera att alla är stängda, kasta bord de andra.
Koka upp buljongen och lägg i musslorna.
Låt dem koka under lock 3-5 minuter eller tills de öppnat sig.
Kasta bort de som inte öppnat sig.
Sila buljongen på nytt och mät upp 4 dl.
Smaksätt buljongen med ättikssprit, sambal oelek, honung och ev lite salt.
Fördela musslorna på 4 varma djupa tallrikar.
Lägg laxen ovanpå och häll över den varma buljongen.
Strö över grovhackad persilja.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|