Alla inlägg under april 2023
Måndag:
Röd linssoppa:
Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.
Låt puttra drygt 10 minuter.
Strö över persilja.
Ät med gott bröd.
Tisdag:
Basilikafärs:
Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.
Salta och peppra lätt.
Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.
Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.
Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.
Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.
Onsdag:
Frasiga pannkakor med majs:
Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.
Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.
Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.
Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.
Stekta prinskorvar passar bra till.
Torsdag:
Omelett med tomat:
Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.
Krydda med salt och peppar.
Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.
Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.
Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.
Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.
Fredag:
Pasta med het räksås:
Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.
Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.
Låt puttra några minuter.
Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.
Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.
Lördag:
Söndag:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 burk (420 g) inläggningssill
½ dl ättikssprit (12%)
1 dl socker
1½ dl vatten
1 tsk hela nejlikor
3-4 kanelstänger
1 tsk kryddpeppar
1 citron
1 apelsin
1 lime
½-1 dl akvavit
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Koka upp ättikssprit, socker och vatten med nejlikor, kanelstänger och kryddpeppar.
Låt svalna.
Skala och skär citrusfrukterna i hinnfria klyftor.
Krama ner saften ur resterna av citrusfrukterna i ättikslagen.
Smaka av lagen med akvavit, salt och vitpeppar.
Häll av sillen och skär den i bitar.
Varva sill och citrusklyftor i en vacker glasburk och slå över denna kalla lagen.
Låt stå 1-2 dygn.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
600 g färska strömmingsfiléer
1 tsk salt
2 dl ströbröd
2 dl rågmjöl
Smör, till stekning
2 små rödlökar, skivade
1 liter vatten
5 dl strösocker
3 dl ättiksprit (12 %)
1 msk salt
10 lagerblad
1 msk kryddpepparkorn, hälften krossade, hälften hela
1 msk svartpepparkorn, hälften krossade, hälften hela
1 msk enbär, krossade
Gör så här:
Klipp bort ryggfenorna på strömmingsfiléerna och salta på köttsidorna.
Lägg ihop dem två och två med skinnsidorna utåt.
Vänd dem i en blandning av ströbröd och rågmjöl.
Stek i smör på båda sidor till fin färg.
Varva stekta filéer med rödlök i en glasburk.
Värm alla ingredienser till lagen tills allt socker löst sig.
Låt svalna något.
Häll lagen över strömmingen och sätt på locket.
Låt stå i kyl minst 2, gärna 5 dygn, före servering.
Ingredienser:
250 g körsbärstomater i olika färger
1 kruka bladpersilja
½ msk strösocker
flingsalt
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olja
Gör så här:
Dela tomaterna och strimla persiljan fint.
Blanda tomaterna med strösocker och salt.
Ringla över vinäger och olja.
Låt marinera ca 10 min.
Toppa tex en paj med tomaterna vid servering.
Ingrdienser:
honungsmelon
galiamelon
vattenmelon
vindruvor
physialis
blåbär
Gör så här:
Ta de frukter och bär du tycker om, skär upp i lagom stora munsbitar och trä på spett.
Superenkelt och supergott!
Lägg upp på fat eller spara skalet av en halv vattenmelon, lägg den upp och ner, och sätt spetten i den så blir det som en melonigelkott.
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
350 g mjölkfritt smör
350 g farinsocker
1,5 tsk vaniljextrakt
280 g mjöl (Jyttemjöl)
kikärtsspad från ett 190 g paket
1 tsk bakpulver
2 tsk majsstärkelse
1 tsk pressad citron
1 tsk salt
Glasyr:
citronsaft av en halv citron
florsocker
karamellfärg
nonstop-karameller, Skittles eller annat godis
Gör så här:
Smält smöret låt svalna lite.
Blanda ner alla ingredienser.
Häll ut smeten på en bakplåtspappers klädd ugnsform.
Grädda 175 grader cirka 30 minuter.
Låt svalna.
Glasyr:
Börja med 1 tsk citronsaft och några droppar av karamellfärg och sikta ner florsocker lite i taget och blanda runt.
Prova dig fram till den konsistens du vill ha, Vill du att glasyren ska rinna över kanterna, gör den lite lösare, vill du bara bre på den på toppen, gör den fastare.
Lägg på nonstop.
Här har man två val, antingen lägger man nonstopen direkt efter att man lagt på glasyren.
Då ”smälter” nonstopen ner lite i glasyren som ju stelnar på ytan ganska snabbt.
Väntar man i stället tills ytan har stelnat så får man blöta nonstopen lite i underkant och lägga den på glasyren så att de inte glider åt sidan.
Jag skar kakan i tre delar, sedan la jag på glasyren.
När glasyren stelnat skar jag till legobitarna försiktigt så att inte glasyren skulle spricka och la på nonstopen.
Observera att nonstop innehåller mjölkpulver och är märkta med ”kan innehålla jordnötter, nötter och vete”.
Ingedienser:
Naturell:
2,5 dl kokosmjölk
1 krm salt
1 tsk äppelcidervinäger
2 msk majsstärkelse
2 krm xanthangummi
1 msk mjölkfritt margarin (går att byta mot kokosolja)
Exempel på smaksättning:
pressad vitlök, riven pepparrot, finhackade örter, finhackad stekt svamp
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser förutom margarinet i en kastrull och koka upp under omrörning tills det tjocknar.
Ta av från plattan och vispa i margarinet lite i taget.
Häll upp i en värmetålig skål, låt svalna och kyl sedan.
När helt kyld och stelnad, rör/vispa/mixa på nytt upp för en mjukare konsistens.
Blanda eventuellt i valfri smaksättning.
Måndag:
Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad.
Skär korven nästan rakt igenom på längden.
Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.
Fruktkompott.
Tisdag:
Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.
Semlor.
Onsdag:
Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.
Färsk frukt.
Torsdag:
Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.
Fredag:
Chili con carne, bröd och sallad.
Apelsinsallad med grovkrossade nötter.
Lördag:
Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.
Brulépudding, halvfabrikat.
Söndag:
Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.
Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|