Senaste inläggen

Av Maria - 6 juli 2024 11:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 150 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

400 g kycklingschnitzel eller kycklingfiléer

1 dl kokosmjöl

2 uppvispade ägg

2 dl mandelmjöl

Salt

2 dl neutral olja

100 g smör


Grönkålschips:

Grönkål

Olivolja

Flingsalt


Tillbehör:

1 påse bladspenat

Tomater

2 buketter broccoli, kokade

Flingsalt

Örtolja

Nymalen svartpeppar


Gör så här:

Om du inte har fått tag på färdigskurna kycklingschnitzlar är det enkelt att skära ett bar filéer på längden och banka ut dem schnitzeltunna.

Doppa sedan kycklingskivorna först i en djup tallrik med kokosmjöl, sedan i uppvispade ägg och sist i mandelmjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i mandelmjöl mixat med lite salt.

Var noga så att varje lager täcker ordentligt.

Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek schnitzlarna på medelhög värme tills de är vackert gyllenbruna.


Grönkålschips:

Skölj grönkålen.

Torka av med en handduk och låt torka ordentligt.

Värm ugnen till 150 grader.

Lägg grönkålen på en plåt, låt alla varje blad vara ungefär lika stora.

Ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt (eller andra valfria kryddor).

Rosta grönkålen mitt i ugnen i ca 15 minuter så att de blir krispiga och har lite färg.


Till servering:

Servera kycklingen på en bädd av bladspenat med ugnsrostad grönkål, tomater och ljummen broccoli till.

Toppa med flingsalt, örtolja och nymalen svartpeppar.

Av Maria - 6 juli 2024 08:15

Antal: 2 bröd

Ugn: 200-225 grader, ca 25 minuter

Jäsning: dubbel storlek


Ingredienser:
50 g jäst

5 dl vatten

50-100 g smör eller margarin

1 tsk salt

ca 12 dl (ca 720 g) vetemjöl


Gör så här:

Smula jästen i degbunken.

Smält matfettet, häll i vattnet och värm till 37 grader.

Häll över jästen och rör om tills den löst sig.

Tillsätt salt och arbeta in mjölet tills degen är blank och smidig.

Dela degen och lägg i smorda formar att jäsa till dubbel storlek.


Pricka bröden, grädda i 200-225 grader, ca 25 minuter.

Av Maria - 6 juli 2024 06:45

Ingredienser:

4 hg malet oxkött

2 hg malen kokt potatis

2 msk mjöl

Salt

Vitpeppar

1½ dl grädde


Till stekning och garnityr:

1 msk mjöl

2 msk smör

1-1½ hg rökt fläsk

3 kokta ägg, (8 á 9 minuter)

2 dl efterbuljong


Gör så här:

Av kött, potatis, mjöl och grädde göres en färs, som avsmakas med kryddor.
Färsen formas till avlånga biffar som på båda sidor överhackas med en knivrygg samt lätt doftas med mjöl.
Biffarna stekas i drygt hälften av smöret och uppläggas.
Fläsket skäres i små tärningar, som fräsas i resten av smöret varpå de fördelas på biffarna.
På varje biff lägges en ägghalva med den skurna sidan nedåt.
Panna urvispas med buljongen, som hälles över biffarna.

Av Maria - 5 juli 2024 13:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g halloumi

1 st röd chili

1 st lime, saften

1 msk olivolja

Svartpeppar


Gör så här:

Skär osten i skivor och grilla den på båda sidorna.

Skär den i mindre bitar och lägg på ett fat.
Hacka chilin fint och strö över.

Pressa över lime och ringla över olja.

Krydda med peppar.

Av Maria - 5 juli 2024 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
12 polkabetor

200 g fetaost

1 rabarber

100 g machesallad

2 vårlökar

100 g hasselnötter


Gör så här:

Koka betorna i lätt saltat vatten i 20-30 minuter.

Skölj med kallt vatten.

Gnugga av skalet med händerna.

Skär i skivor eller klyftor.

Lägg på fat.

Smula osten över betorna.

Hyvla rabarbern med potatisskalare och lägg på betorna.

Strö över salladen.

Hacka löken och nötterna och toppa salladen.


Polkabetor:

Polkabetor är mildare i smaken än rödbetor, mer som gulbetor.

Polkabetor är inte alltid lätta att hitta i affären och då fungerar förstås som ett bra alternativ.

Av Maria - 5 juli 2024 10:45

Antal: 4 stycken


Ingredienser:

1 burk Cannellinibönor, ca 380 g

ca 300 g Kavli paprikaost

100 g små tomater, ca 250 g, urkärnade och hackade

Rostad lök

Salt

Peppar

4 stora salladsblad

4 runda mjuka tunnbröd


Gör så här:

Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av.

Mosa dem lätt med en gaffel i en bunke.

Blanda i mjukosten och hackade tomater.

Smaka av med salt och peppar.

Lägg ut brödet, lägg på tomater, ett salladsblad och klicka på ost- och bönröran.

Vik upp botten.

Rulla in sidorna så att det möts på mitten.

Toppa med rostad lök.

Av Maria - 5 juli 2024 08:15

Ingredienser:

2 msk rörsocker strö

2 msk flingsalt

2 tsk grovmald svartpeppar

2 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

2 krm cayennepeppar

3 krm mald spiskummin

1 msk vitlökspulver


Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Gnid in köttet som skall grillas med rubben och ställ i kylskåp i minst 4-6 timmar innan grillning.
Rubben som inte går åt förvaras i en burk med lock på mörk plats.

Av Maria - 5 juli 2024 06:45

Ingredienser:

8 färska eller konserverade aprikoser
2 schalottenlökar
½ dl Ljus Sirap
½ dl vitvinsvinäger
Salt

Peppar

 

Gör så här:

Skär aprikoserna i bitar.

Skala och skiva löken.

Blanda aprikos, lök, sirap, vitvinsvinäger, salt och peppar i en kastrull och koka i cirka 7 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards