Senaste inläggen
Måndag:
Korv tunnbrödsrulle:
Stek eller koka en smakrik korv.
Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd.
Lägg på korven och ev. senap.
Rulla ihop tunnbrödet.
Avrunda med en frukt.
Tisdag:
Broccolisoppa:
Hacka 1 gul lök, skiva 1 purjolök och fräs dem i lite smör.
Tillsätt 4 grovt rivna potatisar och 250 g tinade (eller färska) broccolibuketter.
Häll över 1 liter grönsaksbuljong.
Koka soppan i knappt 10 minuter.
Krydda med salt och salvia.
Strö över 2 msk riven parmesanost.
Servera med bröd.
Onsdag:
Lövbiff Mexicana:
Skiva 1 grön paprika och 1 gul lök.
Lägg löken i kallt vatten så den sig "krispig".
Stek biffarna i het panna, salta och peppra.
Lägg upp dem på varma tallrikar och toppa varje biff med paprika, lök och 1 msk chilisås.
Strö över parmesanost.
Servera med stekt potatis och tomatsallad.
Torsdag:
Kryddkyckling:
Fräs 4 strimlade kycklingfiléer i lite olja.
Tillsätt ½ tsk ingefära, ½ tsk kanel, 1 krm kryddnejlikor, ½ dl kinesisk soja, 1 msk vinäger, 1 msk honung, 2 msk mango chutney och 2½ dl hönsbuljong.
Red såsen med 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten.
Bjud ris till.
Fredag:
Rösti med salami och lök:
Skala och riv 8 potatisar och 2 gula lökar grovt.
Lägg ner i en bunke.
Tillsätt 8 skivor strimlad salami, 1 tsk oregano, salt och peppar.
Stek alltsammans (det blir en tjock kaka) i en panna i lite olja, ca 10 minuter på varje sida.
Servera med sallad och bröd.
Lördag:
Söndag:
Till ca 25 st:
200 g smör
1 dl strösocker
4 dl (240 g) vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk bakpulver
ca 25 st kolafyllda chokladbitar, tex center
Gör så här:
Smält smöret.
Rör ner socker, mjöl, kakao och bakpulver och blanda till en deg.
Degen ser först lös ut, men tjocknar efter någon minut.
Omslut varje kolagodis noggrant med en rejäl bit deg, är det sprickor i degen rinner kolafyllningen lätt ut.
Rulla till runda kakor, platta till lätt och lägg dem med jämna melanrum på bakplåtspappersklädda plåta.
Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 7-8 minuter.
Låt svalna.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
Aubergine:
800 g aubergine
Salt till utvattning
Kokosfett att steka i
Tomatsås:
1 gul lök
Smör att steka i
Salt
Peppar
2 burkar krossade tomater
Övriga ingredienser:
Olivolja till ugnsformen
500 g mozzarella
100 g parmesanost
1 kruka basilika
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Aubergine:
Skiva auberginen.
Salta skivorna och låt ligga medan du fortsätter med det andra.
Tomatsås:
Hacka löken och stek i smör i en kastrull tills den har blivit mjuk.
Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra en stund.
Mixa slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
Aubergine:
Skölj bort saltet på aubergineskivorna och torka dem försiktigt med hushållspapper.
Stek skivorna i kokosfett tills de fått fin färg.
Gratängen:
Häll olivolja i en stor ugnsform.
Skär mozzarellan i skivor.
Riv parmesanosten.
Varva aubergine, tomatsås, mozzarella, parmesanosten och basilika i formen.
Gratinera i ugn i ca 40 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g flankstek
1 msk flingsalt
1 tsk nymalen svartpeppar
Till servering:
1 kg färskpotatis eller små potatisar
1 knippe grön sparris
140 g lätt soltorkade körsbärstomater
50 g parmesan
Plocka örter, tex persilja och dragon
2 msk olivolja
Salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Koka potatisen i saltat vatten.
Salta och peppra köttet och grilla hastigt till fin färg på båda sidorna.
Låt köttet vila medan du grillar sparrisen.
krossa den kokta potatisen grovt och toppa med hyvlad parmesan, sparris, tomater och färska örter.
Ringla över olja och krydda med salt och nymalen peppar.
Tips!
När första köttsaftdroppen kommer upp på ytan är det dags att vända köttet.
Antal: 12 stycken
Ugn: 175 grader, 16-20 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl, 300 g
3 tsk bakpulver
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
2½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
3/4 dl solrosolja
2 msk honung
8 torkade fikon
2-2 tsk mald kanel
Garnering:
3 msk strösocker
1 msk mald kanel
Dessutom behövs:
12 större muffinsformar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en annan bunke.
Tillsätt olja och honung.
Rör ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet.
Skär fikonen i mindre bitar och vänd ner dem och kanelen i smeten.
Ställ ut formarna på en plåt och fördela smeten i dem upp till 2/3-delar.
Blanda socker och kanel och strö över.
Grädda mitt i ugnen 16-20 minuter.
Låt svalna på galler.
Ingredienser:
1 kg (2 liter) lingon
4 dl vatten
1 kanelstång
1 kg syltsocker
1 dl konjak
Gör så här:
Skölj och rensa bären.
Häll vattnet i en gryta och koka upp.
Lägg i bären och kanelstången och koka under lock i 5 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka ytterligare 2 minuter.
Tag grytan från värmen och rör i konjaken.
Rör tills det svalnat, annars flyter bären upp.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förvara dem svalt.
Fungerar även med frostnupna rönnbär, men koka då i 10 minuter.
Gott till vilt, fågel och oxstek.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g späda rödbetor
2 skivor formbröd
2 msk rapsolja
1 dl västerbottenost
65 g sallad tex mangold eller rucola
Salt
Peppar
Gör så här:
Tvätta och koka rödbetorna i saltat vatten.
Skär kanterna av brödet och skär dem i tärningar.
Stek dem gyllenbruna i hälften av oljan.
Spola rödbetorna kalla, skal och skär dem i tunna skivor.
Lägg upp skivorna på fat eller en tallrik.
Skölj salladen och låt rinna av.
Hyvla osten över betorna och lägg på salladsbladen och krutongerna.
Krydda med salt, peppar och ringla över resten av oljan.
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Vila: minst 30 minuter
Ingredienser:
1 dl socker
200 g smör
4½ dl mjöl
1 äggula (kan uteslutas)
½ dl sirap
Ca 1 msk ingefära, beroende på styrka
Fyllning:
175-200 g philadelphiaost
½-1 citron, saft
2-3 msk florsocker
Gör så här:
Hacka smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna och äggulan.
Blanda mördegen snabbt med sirap och ingefära.
Smaka av degen - vilken styrka ingefärssmaken ska ha är individuell.
Kavla ut degen och tryck med hjälp av en rund form eller ett glas ut kakor.
Lägg dem på en plåt.
Låt dem vila kallt övertäckta med plast i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått lite färg.
Låt dem svalna på galler.
Blanda alla ingredienser till fyllningen.
Lägg en klick philadelphiakräm mellan två kalla kakor och tryck till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|