Senaste inläggen

Av Maria - 28 oktober 2024 07:00

Måndag:

Korv tunnbrödsrulle:

Stek eller koka en smakrik korv.

Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd.

Lägg på korven och ev. senap.

Rulla ihop tunnbrödet.

Avrunda med en frukt.


Tisdag:

Broccolisoppa:

Hacka 1 gul lök, skiva 1 purjolök och fräs dem i lite smör.

Tillsätt 4 grovt rivna potatisar och 250 g tinade (eller färska) broccolibuketter.

Häll över 1 liter grönsaksbuljong.

Koka soppan i knappt 10 minuter.

Krydda med salt och salvia.

Strö över 2 msk riven parmesanost.

Servera med bröd.


Onsdag:

Lövbiff Mexicana:

Skiva 1 grön paprika och 1 gul lök.

Lägg löken i kallt vatten så den sig "krispig".

Stek biffarna i het panna, salta och peppra.

Lägg upp dem på varma tallrikar och toppa varje biff med paprika, lök och 1 msk chilisås.

Strö över parmesanost.

Servera med stekt potatis och tomatsallad.


Torsdag:

Kryddkyckling:
Fräs 4 strimlade kycklingfiléer i lite olja.

Tillsätt ½ tsk ingefära, ½ tsk kanel, 1 krm kryddnejlikor, ½ dl kinesisk soja, 1 msk vinäger, 1 msk honung, 2 msk mango chutney och 2½ dl hönsbuljong.

Red såsen med 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten.

Bjud ris till.


Fredag:

Rösti med salami och lök:

Skala och riv 8 potatisar och 2 gula lökar grovt.

Lägg ner i en bunke.

Tillsätt 8 skivor strimlad salami, 1 tsk oregano, salt och peppar.

Stek alltsammans (det blir en tjock kaka) i en panna i lite olja, ca 10 minuter på varje sida.

Servera med sallad och bröd.


Lördag:

Hamburgare & fruktsalsa.


Söndag:

Bakad lax i musselbuljong.

Av Maria - 27 oktober 2024 14:45

Till ca 25 st:

200 g smör

1 dl strösocker

4 dl (240 g) vetemjöl

½ dl kakao

½ tsk bakpulver

ca 25 st kolafyllda chokladbitar, tex center

 

Gör så här:

Smält smöret.

Rör ner socker, mjöl, kakao och bakpulver och blanda till en deg.

Degen ser först lös ut, men tjocknar efter någon minut.

Omslut varje kolagodis noggrant med en rejäl bit deg, är det sprickor i degen rinner kolafyllningen lätt ut.

Rulla till runda kakor, platta till lätt och lägg dem med jämna melanrum på bakplåtspappersklädda plåta.

Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 7-8 minuter.

Låt svalna.

Av Maria - 27 oktober 2024 14:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

Aubergine:

800 g aubergine

Salt till utvattning

Kokosfett att steka i


Tomatsås:

1 gul lök

Smör att steka i

Salt

Peppar

2 burkar krossade tomater


Övriga ingredienser:

Olivolja till ugnsformen

500 g mozzarella

100 g parmesanost

1 kruka basilika


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.


Aubergine: 

Skiva auberginen.

Salta skivorna och låt ligga medan du fortsätter med det andra.


Tomatsås: 

Hacka löken och stek i smör i en kastrull tills den har blivit mjuk.

Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra en stund.

Mixa slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.


Aubergine: 

Skölj bort saltet på aubergineskivorna och torka dem försiktigt med hushållspapper.

Stek skivorna i kokosfett tills de fått fin färg.


Gratängen: 

Häll olivolja i en stor ugnsform.

Skär mozzarellan i skivor.

Riv parmesanosten.

Varva aubergine, tomatsås, mozzarella, parmesanosten och basilika i formen.

Gratinera i ugn i ca 40 minuter.

Av Maria - 27 oktober 2024 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g flankstek

1 msk flingsalt

1 tsk nymalen svartpeppar


Till servering:

1 kg färskpotatis eller små potatisar

1 knippe grön sparris

140 g lätt soltorkade körsbärstomater

50 g parmesan

Plocka örter, tex persilja och dragon

2 msk olivolja

Salt

Nymalen svartpeppar


Gör så här:

Koka potatisen i saltat vatten.

Salta och peppra köttet och grilla hastigt till fin färg på båda sidorna.

Låt köttet vila medan du grillar sparrisen.

krossa den kokta potatisen grovt och toppa med hyvlad parmesan, sparris, tomater och färska örter.

Ringla över olja och krydda med salt och nymalen peppar.


Tips!

När första köttsaftdroppen kommer upp på ytan är det dags att vända köttet.

Av Maria - 27 oktober 2024 13:45

Antal: 12 stycken

Ugn: 175 grader, 16-20 minuter


Ingredienser:

5 dl vetemjöl, 300 g

3 tsk bakpulver

1 1/4 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver

1 ägg

2½ dl vispgrädde

1 dl mjölk

3/4 dl solrosolja

2 msk honung

8 torkade fikon

2-2 tsk mald kanel


Garnering:
3 msk strösocker

1 msk mald kanel


Dessutom behövs:

12 större muffinsformar


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.

Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en annan bunke.

Tillsätt olja och honung.

Rör ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet.

Skär fikonen i mindre bitar och vänd ner dem och kanelen i smeten.

Ställ ut formarna på en plåt och fördela smeten i dem upp till 2/3-delar.

Blanda socker och kanel och strö över.

Grädda mitt i ugnen 16-20 minuter.

Låt svalna på galler.

Av Maria - 27 oktober 2024 13:15

Ingredienser:

1 kg (2 liter) lingon

4 dl vatten

1 kanelstång

1 kg syltsocker

1 dl konjak


Gör så här:

Skölj och rensa bären.
Häll vattnet i en gryta och koka upp.
Lägg i bären och kanelstången och koka under lock i 5 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka ytterligare 2 minuter.
Tag grytan från värmen och rör i konjaken.
Rör tills det svalnat, annars flyter bären upp.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förvara dem svalt.

Fungerar även med frostnupna rönnbär, men koka då i 10 minuter.

Gott till vilt, fågel och oxstek.

Av Maria - 26 oktober 2024 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g späda rödbetor

2 skivor formbröd

2 msk rapsolja

1 dl västerbottenost

65 g sallad tex mangold eller rucola

Salt

Peppar


Gör så här:

Tvätta och koka rödbetorna i saltat vatten.

Skär kanterna av brödet och skär dem i tärningar.

Stek dem gyllenbruna i hälften av oljan.

Spola rödbetorna kalla, skal och skär dem i tunna skivor.

Lägg upp skivorna på fat eller en tallrik.

Skölj salladen och låt rinna av.

Hyvla osten över betorna och lägg på salladsbladen och krutongerna.

Krydda med salt, peppar och ringla över resten av oljan.

Av Maria - 26 oktober 2024 13:00

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter

Vila: minst 30 minuter


Ingredienser:

1 dl socker

200 g smör

4½ dl mjöl

1 äggula (kan uteslutas)

½ dl sirap

Ca 1 msk ingefära, beroende på styrka


Fyllning:

175-200 g philadelphiaost

½-1 citron, saft

2-3 msk florsocker


Gör så här:

Hacka smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna och äggulan.

Blanda mördegen snabbt med sirap och ingefära.

Smaka av degen - vilken styrka ingefärssmaken ska ha är individuell.

Kavla ut degen och tryck med hjälp av en rund form eller ett glas ut kakor.

Lägg dem på en plåt.

Låt dem vila kallt övertäckta med plast i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått lite färg.

Låt dem svalna på galler.


Blanda alla ingredienser till fyllningen.

Lägg en klick philadelphiakräm mellan två kalla kakor och tryck till.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards