Alla inlägg under september 2019
Ingredienser:
75 gr bambuskott
300 gr babymajs, hela
125 gr sparrisknoppar
250 gr sockerärter
150 gr unga morötter
125 gr champinjoner
4 knipplökar
125 ml vegetabilisk olja
3 vitlöksklyftor, hackade
2 msk fisksås
1 tsk sesamolja
peppar
salt
Gör så här:
Koka bambuskotten i 30 minuter om de är färska annars i 10 minuter om de är på burk.
Skär dem sedan i strimlor.
Skölj babymajsen, sparrisen och sockerärterna.
Skär morötterna i rundlar.
Skär champinjonerna i halvor och knipplöken i korta längder.
Hetta upp oljan på hög värme och bryn vitlöken.
Tag ur vitlöken och lägg åt sidan.
Stek i oljan, under omrörning babymajs, morötter och bambuskott i 2-3 minuter, gradvis skvättande i fisksås och sesamolja.
Släng i resten av grönsakerna tillsammans med den brynta vitlöken, salt och peppar.
Stek i ytterligare 2 minuter, serveras het.
Ingredienser:
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
2 msk olivolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala och skiva löken tunt.
Blanda vinäger, honung och olivolja.
Smaksätt med salt och nymalen peppar.
Blanda ner löken.
Ingredienser:
3 msk rörsocker strö
1½ msk paprikapulver
1½ msk torkad timjan
1½ msk torkad basilika
1½ msk salt
¾ msk mald kummin
2 msk curry
1 tsk vitlökspulver
Gör så här:
Blanda samman ingredienserna.
Pensla köttet, tex kycklingdelar, med lite olja eller flytande margarin.
Gnid in rubben och låt stå i kylskåp i minst 2 timmar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
1 mindre squash
1 dl buljong, tärning
4-5 frukostkorvar
1-2 tsk grönpeppar i lag
1 dl riven ost
Gör så här:
Ansa och strimla paprikorna och skiva squashen.
Koka upp buljongen, lägg i grönsakerna och koka dem knappt mjuka, ca 2 minuter.
Dela korvarna på längden, nästan igenom, fläk upp och lägg dem i en ugnssäker form med kanter.
Fördela grönsakerna över korven, strö på pepparkorn och riven ost.
Stek ca 5 minuter i 250 graders ugn och servera med ris.
Köksalmanack, 1997
Antal: beror på storleken av kakorna
Ugn: 175°C
Ingredienser:
300 g smör
5 dl socker
2 dl havregryn
4 ägg
3 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Smält smöret i en stor gryta och blanda i socker, havregryn och ägg.
Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i 175°C.
Kakan får gärna vara lite "kladdkakeseg" när den kommer ut.
Skär den i rutor när den svalnat lite.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 st portabellosvamp (stora bruna champinjonliknande svampar)
8-10 st vita champinjoner
50 g kantareller
1 dl god olivolja
1 tsk råsocker
Saften av ½ citron
Salt
Svartpeppar
1 dl plockad färsk mejram
Gör så här:
Skölj och skiva all svamp så tunt som det är möjligt.
Pensla tallrikarna med olivolja och fördela svampen på dessa.
Blanda olivolja, socker, svartpeppar och citronjuicen med stavmixer eller kör i food processor.
Smaka av med salt.
Häll eller ringla dressingen över svampen på tallrikarna och strö lite plockad mejram över alltsammans.
Ingredienser:
2 msk rörsocker strö
2 msk flingsalt
2 tsk grovmald svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
2 krm cayennepeppar
3 krm mald spiskummin
1 msk vitlökspulver
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Gnid in köttet som skall grillas med rubben och ställ i kylskåp i minst 4-6 timmar innan grillning.
Rubben som inte går åt förvaras i en burk med lock på mörk plats.
Ugn: 225 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
1 kg kycklingklubbor, 4 stycken
1 msk soja, kikkoman
3 msk solrosolja
Grillkrydda
1 röd paprika
Majskorn, djupfrysta till 3 personer
Fusilipasta till 4 personer
1 påse currysås
1 3/4 dl vatten
30 g margarin
Gör så här:
Tina kycklingklubborna och lägg dem på ett galler med ovansidan neråt ovanpå en ugnsform.
Blanda soja och olja.
Pensla klubborna med blandningen och strö grillkrydda över.
Stek klubborna mitt i ugnen i 225 grader i ca 50 min.
(Vänd dem efter 10-15 min och pensla och krydda.)
Koka majsen och tärna paprikan.
Koka fusillin enligt anvisningarna på förpackningen.
Tillaga currysåsen enligt anvisningarna på förpackningen.
Servera klubborna med fusilli, majskorn, röd paprika och currysås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|