Direktlänk till inlägg 12 september 2024

Majonnäs

Av Maria - 12 september 2024 16:00

Mängd: ca 3,5 dl


Ingredienser:

2 äggulor

Omkring 1 tsk dijonsenap

2 msk vitvinsvinäger eller pressad citron

3 dl olja

Salt

Nymald svartpeppar


Gör så här:

Knäck äggen i en skål och rör ner hälften av vinägern eller pressad citron samt senapen.

Tillsätt nu oljan droppe för droppe under konstant omrörning.

Sedan hälften av oljan har droppats ner och blandats väl, kan resten hällas i lite fortare under fortsatt omrörning, tills all olja är helt och hållet nerblandad och majonnäsen är tjock och glänsande.

Vispa in återstoden av vinägern eller pressad citron och kryddorna, samt smaka av.

Tillsätt mer senap om så önskas.


Med matberedare:

Placera äggulorna, senapen, kryddorna och hälften av vinägern eller pressad citron i matberedaren och blanda lätt på låg hastighet till homogen konsistens.

Ha nu blandaren igång och häll i oljan med en mycket tunn stråle tills allt blandats till jämn sås.

Tillsätt återstoden av vinägern eller pressad citron och rör om.


Anmärkning:

När man gör majonnäs i en matberedare kan man använda ett helt ägg istället för två äggulor, och då få en lite lättare majonnäs.


 

Extra info:

Nyckeln till framgång när man gör majonnäs är att alla ingredienser ska ha rumstemperatur och att man tillsätter oljan mycket försiktigt, åtminstone i början, och rör om hela tiden.

Antingen man använder enbart olivolja, hälften olivolja och hälften mild olja som solrosolja, eller enbart milda oljor är det en fråga om personlig smak.

Använd en del nötolja för att ge karaktär åt majonnäsen.

Valet av vinäger eller pressad citron är även det en fråga om rent individuell smak och vad majonnäsen ska användas till.

Hemgjord majonnäs kan förvaras i sluten burk i kylskåpet upp till 3 dagar.

Blir majonnäsen tjock under förvaring, rör man ut den med lite vatten.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards