Direktlänk till inlägg 17 december 2024

Saltsmöriga saffransbullar

Av Maria - 17 december 2024 12:00

Jäsning: ca 1 timme + 30 minuter

Ugn: 225 grader, 5-7 minuter


Ingredienser:

Bullar:

1 kuvert saffran
2 msk ljus rom
25 g jäst
2 1⁄2 dl mjölk
1⁄2 dl socker
1⁄2 tsk salt
1 ägg
75 g rumsvarmt smör
ca 7 dl vetemjöl


Fyllning:

ca 100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk flingsalt (eller mer om man vill)


Pensling:

1 ägg, lätt uppvispat


Gör så här:

Blanda saffran och rom i en liten skål.

Rör om och låt stå tills saffranet löst sig helt.

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölken till 37 grader och slå över jästen.

Blanda ner socker, salt, ägg och det rumsvarma smöret, skuret i kuber.

Häll även ner saffransvätskan.

Rör ner vetemjölet, men använd bara så mycket som behövs för att degen ska bli knådbar (den ska vara så kladdig som möjligt).

Arbeta degen ordentligt med hjälp av elvispens degkrokar och ställ den sedan att jäsa under duk i ungefär en timme.


Baka ut degen på lätt mjölat bakbord och kavla den till en stor ruta (dela degen i två delar först om den känns ohanterligt stor).

Bred över rikligt med smör med en smörkniv och strö över ett jämnt lager socker.

Smula därefter flingsalt över sockret.

Vik degrutan dubbel, med fyllningen i mitten och skär i två centimeter breda remsor.

Tvinna remsorna och forma dem till en knut.

Lägg bullarna i bullformar på plåt och jäs i ytterligare 30 minuter under duk.


Pensla med lätt uppvispat ägg och grädda i 225 graders värme i 5–7 minuter eller tills bullarna fått en gyllenbrun färg.

Bakat · Jul · Saffran
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards