Direktlänk till inlägg 20 december 2024
Jäsning: 1 timme + 30 minuter
Ugn: 225 grader, 5-10 minuter
Ingredienser:
Bullar:
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1⁄2 tsk salt
1 kuvert saffran à 1⁄2 g
1 1⁄2 dl socker
1 ägg
12–13 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
1 1⁄2 dl ljust muscovadosocker
1 dl mandelspån
1 1⁄2 dl torkade tranbär
Pensling:
1 ägg, lätt uppvispat
Garnering:
mandelspån
torkade tranbär
2 dl florsocker
4 msk vispgrädde
Gör så här:
Rör ut jästen i en deciliter kall mjölk.
Smält smöret och blanda ner resten av mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt).
Häll över jästspadet och rör om.
Blanda ner salt, saffran, socker och uppvispat ägg.
Rör tills saffranet lösts helt i spadet.
Arbeta ner vetemjölet.
Använd så mycket att degen släpper från bunken, men inte mer.
Jäs under duk i en timme.
Baka ut och dela i två delar.
Kavla till fyrkanter och bred på smör och strö över muscovadosocker, mandelspån och hackade, torkade tranbär.
Rulla ihop rutorna till rulltårtor och skär dem i cirka tre centimeter breda skivor.
Lägg bullarna i smorda långpannor med någon centimeters mellanrum och låt dem jäsa samman under duk i ytterligare 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 graders värme i 5–10 minuter.
Strö över mer mandelspån och torkade tranbär och låt bullarna svalna.
Gör en glasyr av florsocker och ovispad grädde och ringla över bullarna.
Bryt i portionsstora bitar och servera.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|