Direktlänk till inlägg 20 december 2024

Sticky saffron buns

Av Maria - 20 december 2024 13:45

Jäsning: 1 timme + 30 minuter

Ugn: 225 grader, 5-10 minuter


Ingredienser:

Bullar:

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1⁄2 tsk salt
1 kuvert saffran à 1⁄2 g
1 1⁄2 dl socker
1 ägg
12–13 dl vetemjöl


Fyllning:

100 g smör

1 1⁄2 dl ljust muscovadosocker
1 dl mandelspån
1 1⁄2 dl torkade tranbär


Pensling:

1 ägg, lätt uppvispat


Garnering:

mandelspån
torkade tranbär
2 dl florsocker
4 msk vispgrädde


Gör så här:

Rör ut jästen i en deciliter kall mjölk.

Smält smöret och blanda ner resten av mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt).

Häll över jästspadet och rör om.

Blanda ner salt, saffran, socker och uppvispat ägg.

Rör tills saffranet lösts helt i spadet.

Arbeta ner vetemjölet.

Använd så mycket att degen släpper från bunken, men inte mer.

Jäs under duk i en timme.


Baka ut och dela i två delar.

Kavla till fyrkanter och bred på smör och strö över muscovadosocker, mandelspån och hackade, torkade tranbär.

Rulla ihop rutorna till rulltårtor och skär dem i cirka tre centimeter breda skivor.

Lägg bullarna i smorda långpannor med någon centimeters mellanrum och låt dem jäsa samman under duk i ytterligare 30 minuter.


Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 graders värme i 5–10 minuter.

Strö över mer mandelspån och torkade tranbär och låt bullarna svalna.

Gör en glasyr av florsocker och ovispad grädde och ringla över bullarna.

Bryt i portionsstora bitar och servera.

Bakat · Jul · Saffran
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards