Alla inlägg under september 2024
Antal: ca 10 bitar
Ingredienser:
50 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl (180 g)
2 msk nymald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
1 citron, rivet skal
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och låt koka upp.
Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
Blanda mjöl, kardemumma, vaniljsocker och bakpulver.
Rör hastigt ner smörmjölken, mjölblandningen och citronskal i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad kransform, ca 1½ liter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Låt kakan svalna ca 5 minuter innan den stjälps upp och får kallna.
Antal: 4 portioner
Tid: ca 7 minuter
Ingredienser:
½ liter vaniljglass
1 liter jordgubbar
1 apelsin
½ kruka basilika
2 msk strösocker
1 vaniljstång
1 dl cream cheese naturell
Gör så här:
Ta fram glasspaketet ur frysen.
Skölj, snoppa och dela jordgubbarna och lägg dem i en skål.
Riv det yttersta skalet av apelsinen och pressa ur juicen.
Plocka och strimla basilikan och tillsätt den i jordgubbarna tillsammans med sockret, apelsinskal och juice.
Rör försiktigt om några varv.
Skär glassen i bitar och lägg i en bunke.
Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg i bunken.
Lägg i cream cheese.
Vispa glassen mjuk med en elvisp.
Lägg upp i en skål.
Servera glassen direkt med jordgubbarna.
Ingredienser:
3 ägg
3 msk vatten
½ tsk salt
Vit- eller svartpeppar
Smör eller margarin
Fyllning:
100 g rökt skinka, bacon eller korv
1 gul lök eller en bit purjolök
3 kokta potatisar
Rikligt med hackad kryddgrönt
Gör så här:
Omelettsmet:
Vispa samman ägg, vatten, salt, peppar.
Skär alltsammans i tärningar och bryn lätt i stekpanna.
Häll över omelettsmeten och rör med gaffel så att omeletten blir jämt gräddad.
Strö över det kryddgröna.
Servera gärna direkt ur pannan.
Antal: 2-3 formbröd
Jästid: 10 minuter + 25 minuter
Ugn: 200 grader, ca 25 - 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
7 dl mjölk
50 g smör eller margarin
1 tsk salt
1 msk rivet pomeransskal
12 dl grahamsmjöl (720 g)
5 - 6 dll vetemjöl (300 - 360 g)
1 1/2 dl russin
Gör så här:
Smält matfettet, häll på mjölken och värm till 37 grader.
Slå blandningen över den smulade jästen och rör om.
Tillsätt salt, pomeransskal, grahamsmjöl och vetemjöl blandat med russin och arbeta degen smidigt.
Låt den jäsa 10 minuter.
Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den.
Forma till 2 eller 3 längder, lägg dem i smorda formar och låt dem jäsa ca 25 minuter.
Grädda i 200 graders varm ugn ca 25 - 30 minuter.
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
3 stora apelsiner
1 liter vitvinsvinäger
1 liten apelsin
Gör så här:
Skala de 3 stora apelsinerna tunt utan att med något av det vita.
Lägg skalet i en stor ren glasburk och häll på lite vinäger.
Skär itu de 3 apelsinerna och pressa ut juicen, häll den i glasburken, rör om och häll i resten av vinägern, skaka om och förslut.
Låt den stå på en sval mörk plats i 3 veckor.
Skaka om den då och då.
Sila av vinägern och fyll på flaskor.
Skala nu en liten apelsin i tunna strimlor utan få att få med det vita och lägg 3 stycken i varje
Ingredienser:
100 g jäst
6½ dl coca-cola
½ dl majsolja
2 tsk salt
½ dl mörk sirap
1 msk ättikssprit (12%)
1 dl potatismjöl
1 liter grovt rågmjöl (550 g)
8-9 dl vetemjöl special (480-540 g)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke eller hushållsmaskin.
Rör ut den i lite av colan.
Tillsätt resten av colan, olja, salt, sirap, ättika, potatismjöl, rågmjöl och vetemjöl special.
Arbeta kraftigt ihop till en jämn och smidig deg.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till en rund bulle.
Mjöla en rund ganska stor brödkorg och lägg i degen med den jämna sidan nedåt.
Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
Sätt ungen på 225°C.
Stjälp upp brödet på en plåt med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen 15 minuter, sänk temperaturen till 175°C och grädda ytterligare ca 35 minuter.
Ta ut brödet och låt det kallna på galler under bakduk.
Mängd: ca 5 matskedar
Ingredienser:
3-4 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
Häll olja och vinäger i en skål tillsammans med kryddor och senap, vispa tills allt har blandats samman och tjocknat.
Extra info:
Fransk dressing, eller vinägrettsås, är en enkel kombination av olja, vinäger och kryddor, som vispas ihop tills oljan och vinägern tjocknat i en emulsion.
De vanliga proportionerna av olja och vinäger är 3-4 delar olja till 1 del vinäger, men detta kan variera beroende på hur stark vinägern är, hur stark man vill ha dressingen och vilken sammansättning salladen har.
Dijonsenap är en vanlig smaktillsats, för det mesta tar man 1/2 tsk till 3-4 delar olja och 1 del vinäger, och den hjälper till att hålla ihop konsistensen i en vinäger.
Man använder den oljan man tycker om.
Grundreceptet utan smaktillsats håller i 1 månad i en burk med skruvlock i kylskåpet.
Fransk dressing kan användas till ett oändligt antal olika salladsingredienser.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner pasta, gärna tagliatelle
1 aubergine
2 msk olja
1 dl ajvar relish
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 tsk timjan
Salt
Peppar
1 kruka basilika
300 g rostbiff i skivor
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Tärna auberginen.
Stek tärningarna i oljan så de får lite färg.
Rör ner ajvar relish, grädde och timjan.
Låt det koka några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Grovhacka basilikan och vänd ner i såsen.
Blanda såsen med pastan och servera rostbiffen till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|