Alla inlägg under september 2024
Antal: ca 80 kakor
Jästid: ca 30 minuter + 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör eller margarin
3 dl mellangrädde (27%)
½ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
1 tsk anis
ca 10 dl vetemjöl
Fritering:
2 paket kokosfett att steka i
Garnering:
Strösocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt grädden.
Värm till fingervarmt och häll över jästen.
Rör tills den löst sig.
Tillsätt socker, salt, ägg, anis och mjöl.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Knåda lätt ihop degen och kavla ut den till ca ½ cm tjock platta.
Sporra ut kammar, ca 3x6 cm, och lägg dem på plåt att jäsa ca 30 minuter.
Hetta upp fettet i en liten gryta.
Prova med en degbit som ska få fin färg efter 1 minut när fettet har rätt temperatur, ca 180 grader.
Koka några kakor i taget.
Låt rinna av på kökspapper på galler.
Strö med socker.
Kakorna kan frysas ett par månader.
Ljummas då i ugn före servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 litet vitkålshuvud
2 msk kallpressad olivolja
1½ msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Strimla vitkålen.
Det enklaste sättet att strimla vitkål är att använda en osthyvel.
Om du vill ha mjuk och saftig pizzasallad så knåda vitkålen med händerna innan du blandar ihop pizzasalladen.
Lägg kålen i en skål och tillsätt olja, vitvinsvinäger, salt och peppar.
Låt gärna stå ett dygn innan servering.
Antal: 2 stycken
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk stött anis
2 tsk stött fänkål
4 dl grahamsmjöl (240 g)
4 dl rågsikt (240 g)
5-6 dl vetemjöl (300-360 g)
Gör så här:
Ljumma vattnet och slå det över den smulade jästen i en degbunke, tillsätt salt.
Rör ner grahamsmjöl och rågsikt tillsammans med kryddorna och arbeta sedan in resten av mjölet till en smidig deg.
Låt jäsa till dubbel storlek, ta upp degen på bakbordet och baka ut till två bröd.
Skåra bröden och sätt dem på smort plåt att jäsa upp.
Grädda i 200 g ca 40 minuter.
Antal: 2 stycken
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter & 200 grader, ca 20-25 minuter
Jästid: 40 minuter + 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten (37ºC)
2 tsk salt
1 ägg
1 olivolja
ca 15 dl vetemjöl (900 g)
Gör så här:
Finfördela jästen i en bunke.
Häll över vattnet och rör om.
Tillsätt salt, ägg och olivolja.
Rör ner nästan allt mjöl och arbeta degen kraftigt ca 10 minuter, något kortare tid i maskin.
Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma till två runda bröd.
Skåra bröden på diagonalen med vass kniv.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.
Sätt på ugnen på 250ºC.
Ställ in bröden och släng in ca 1 dl vatten på ugnsbotten och grädda ca 10 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 200ºC och grädda ytterligare 20-25 minuter.
Ta ut bröden och låt kallna på galler utan bakduk.
När jag gör detta bröd brukar jag ibland blanda in lite fetaost, hackade oliver och hackade soltomater i olja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Pajdeg:
1½ dl dinkelfullkornsmjöl
¾ dl sojamjöl
100 g smör
Fyllning:
1 gul lök
Smör
3 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl mjölk
1 sats nässelpesto, se nedan
Salt
Svartpeppar
Nässelpesto:
2 liter färska nässlor
1 dl skållad mandel
1 dl riven parmesanost
2 vitlöksklyftor
¾ dl olivolja
Salt
Svartpeppar
Tillbehör:
Hackade valnötter
Hackad gräslök
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Pajdegen:
Mät upp mjölet och lägg i smöret.
Arbeta snabbt ihop degen och tryck ut den i en smörad pajform.
Pricka skalet med en gaffel och grädda i 10 minuter.
Nässelpesto:
Koka upp en stor kastrull med vatten.
Lägg i nässlorna och låt koka i 5 minuter.
Häll av vattnet i ett durkslag och pressa ur vattnet ur nässlorna.
Lägg nässlorna i en mixer tillsammans med mandel, ost och vitlök.
Häll på olivolja och smaka av med salt och svartpeppar.
Fyllning:
Hacka lök och stek i lite smör i en stekpanna.
Fördela löken i pajskalet.
Vispa ägg, crème fraiche, mjölk och nässelpesto i en bunke.
Smaka av med salt och peppar.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
Strö på valnötter och gräslök.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Broccolimos:
2 broccolistånd
1 dl majonnäs
1 tsk malen koriander
Salt
Peppar
300 g korv med hög kötthalt
Tomatsallad:
6 tomater
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Broccolimos:
Skär bort de nedersta millimetrarna på broccolin och skär sedan bort buketterna från stammen.
Skala och skiva stammen.
Börja med att koka den skivade stammen och tillsätt buketterna efter ett par minuter.
Det behöver inte vara jättemycket vatten och buketterna får gärna ligga lite ovanpå och bli ångade.
Häll av vattnet när broccolin är mjuk och mixa med stavmixer tillsammans med majonnäs.
Smaka av malen koriander, salt och peppar.
Stek korven.
Tomatsallad:
Skiva tomaterna och finhacka löken.
Blanda tomaterna och rödlök med riven eller pressad vitlök, olivolja, vinäger, salt och peppar.
Ingredienser:
150 g bacon
½ dl risgryn
1-2 morötter
1 vitkålsklyfta
1-2 purjolökar
2 potatisar
1 1/4 l vatten
1 buljongtärning
½ tsk mejram eller oregano
1 pressad vitlöksklyfta
Klippt persilja
Riven ost
Gör så här:
Skär baconet i tärningar.
Fräs det tillsammans med riset i en gryta eller kastrull.
Ansa grönsakerna och skär dem i strimlor eller tärningar.
Lägg grönsakerna i grytan och tillsätt vatten, buljongtärning och kryddor.
Koka soppan 20-25 minuter tills ris och grönsaker är lagom mjuka.
Smaka av och strö över persilja.
Servera med riven ost.
Antal: 4 personer
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 gul lök
1 msk smör
200 g gravad lax
1 dl hackad dill
3 dl riven ost
2 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Romsås:
¾ dl majonnäs
3 dl gräddfil
1 knippe gräslök
100 g ishavsrom
1 krm salt
Tillbehör:
Sallad
Gör så här:
Pajdegen:
Hacka ihop mjöl och smör, gärna i matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut den i en pajform, nagga och låt den vila i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Fyllning:
Skala och finhacka löken.
Fräs den i smör i en stekpanna ca 5 minuter.
Skär laxen i små tärningar.
Blanda lök, lax, dill och ost.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter, tills det fått fin färg.
Blanda ihop ägg, grädde, salt och peppar.
Lägg laxfyllningen i pajskalet och häll över äggblandningen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Romsås:
Blanda majonnäs och gräddfil.
Hacka gräslöken och rör ner den i såsen tillsammans med rommen.
Smaka av med salt.
Servera pajen något avsvalnad med såsen och sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|