Alla inlägg under september 2024

Av Maria - 22 september 2024 15:45

Antal: 6 personer
 
Ingredienser:
500 g keso (eller annan färsk ostmassa)
50 g hackad (inte skållad) mandel
½ dl socker
½ dl vetemjöl
2 ägg
2½ dl mjölk
Smör eller margarin till smörjning
 
Gör så här:

Smörj en stor ugnsform lätt med smör eller margarin.
Blanda alla ingredienser i en bunke - mjölken sist.
Häll smeten i den smorda formen, det är trevligt om inte ostkakelagret inte blir för tjockt.
Grädda i 200-225°C ugnsvärme i ca 45 minuter.

Lägg gärna folie över formen mot slutet om kakan ser ut att få för mycket färg.
Servera med sylt eller mosade bär.

Av Maria - 22 september 2024 14:45

Till ca 10 bitar:

125 g smör

3 dl vetemjöl (180 g)

3 msk florsocker

2 msk kallt vatten

 

Fyllning:

4 ägg

500 g kesella (10%)

2 dl mjölk

1 dl flytande honung

3 msk strösocker

1 krm salt

2 krm mald kanel

 

Gör så här:

Sätt på ungen på 200ºC.

Hacka ihop smör, mjöl och florsocker till en smulig massa.

Knåda ihop till en deg med vattnet.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och nyp kanten till ett vågformat mönster.

Fäst aluminiumfolie runt kanten så att den hålls uppe vid gräddningen.

Ställ svalt medan fyllningen tillagas.

 

Fyllning: 

Rör ihop ägg, kesella och mjölk med honung, socker, salt och kanel.

 

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter.

 

Häll fyllningen i pajskalet.

Grädda ytterligare ca 45 minuter.

 


Låt pajen svalna lite.

Häll över honung och sikta över kanel.

Servera den ljummen eller rumstempererad.

Av Maria - 22 september 2024 07:30

Ingredienser:

1 kg (2 liter) jordgubbar

½ liter äppelcider

1 kg syltsocker

1-2 msk lavendelblommor


Gör så här:

Rensa jordgubbarna och skär dem i bitar.
Lägg jordgubbshacket och cidern i en gryta och koka utan lock i 5-6 minuter.
Tillsätt lavendelblommor och syltsocker och koka i ytterligare 3-4 minuter under omrörning.
Tag grytan av värmen och skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut dem väl och förvara dem svalt.

Av Maria - 22 september 2024 07:30

Antal: till ca 1½ kg oxkött


Ingredienser:

½ dl farinsocker

½ dl whisky

½ dl kinesisk soja

½ dl dijonsenap

½ dl finhackad salladslök

1 tsk salt

½ tsk mald svartpeppar


Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg köttet i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att köttet täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden köttet marineras.

Av Maria - 22 september 2024 07:15

Ingredienser:

1 kg hallon

1 förpackning syltsocker 1+3

2 msk kokosflagor (hälsokost hyllan)

4 msk kokoslikör, kan uteslutas


Gör så här:

Skölj och rensa hallonen.
Blanda hallon och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 2-3 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Tillsätt kokosflagor och likör.
Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut dem väl och förvara dem svalt.

Av Maria - 21 september 2024 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

6-7 dl vatten

1-1½ grönsaksbuljongtärning

1 gul lök

1-2 msk olivolja

4 dl risottoris

3 dl vitt vin

1 pkt saffran (½ g)

1 dl parmesanost (40 g)

1 msk smör

Salt

Grovmalen svartpeppar


Gör så här:

Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull och låt det sedan sjuda.

Skala och hacka löken fint.

Hetta upp oljan i en annan kastrull och lägg i lök och ris.

Stek i någon minut under omrörning, häll sedan på lite buljong och vin.

Låt riset småkoka 20-25 minuter och fyll då och då på med varm buljong och vin och rör om.

Tillsätt saffran upplöst i 1 msk vatten på slutet.

När riset är mjukt men har en fast kärna är det klart.

Vänd ner riven parmesan, lägg i en klick smör och smaka av med salt och peppar.

Servera med en grön- eller tomatsallad.

Av Maria - 21 september 2024 14:45

Antal: ca 20 st

 

Första steget - fördegen:

20 g jäst

4 dl rumstempererad mjölk

ca 300 g vetemjöl

 

Blanda jäst och mjölk och sedan mjöl.

Jäs degen i 1 timma.

 

Andra steget:

50 g rumstempererad smör

10 g havssalt

20 g socker

ca 400 g vetemjöl

 

Blanda ingredienserna med fördegen och knåda väl.

Låt degen jäsa i ca 10 minuter.

Dela degen och forma ca små bröd. 

Doppa bröden i mjöl och låt dem jäsa på smord plåt till dubbel storlek.

Grädda bröden i ca 10 minuter.

Låt dem svalna på galler.

Av Maria - 21 september 2024 07:30

Ingredienser:

500 g jordgubbar

500 g rabarber

7½ dl syltsocker


Gör så här:

Mixa frukterna.
Tillsätt syltsockret och koka i 5-10 minuter.
Fyll på sylten i väl rengjorda burkar och förslut dem väl.
Förvara dem kallt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards