Alla inlägg under september 2024
Antal: 6 personer
Ingredienser:
500 g keso (eller annan färsk ostmassa)
50 g hackad (inte skållad) mandel
½ dl socker
½ dl vetemjöl
2 ägg
2½ dl mjölk
Smör eller margarin till smörjning
Gör så här:
Smörj en stor ugnsform lätt med smör eller margarin.
Blanda alla ingredienser i en bunke - mjölken sist.
Häll smeten i den smorda formen, det är trevligt om inte ostkakelagret inte blir för tjockt.
Grädda i 200-225°C ugnsvärme i ca 45 minuter.
Lägg gärna folie över formen mot slutet om kakan ser ut att få för mycket färg.
Servera med sylt eller mosade bär.
Till ca 10 bitar:
125 g smör
3 dl vetemjöl (180 g)
3 msk florsocker
2 msk kallt vatten
Fyllning:
4 ägg
500 g kesella (10%)
2 dl mjölk
1 dl flytande honung
3 msk strösocker
1 krm salt
2 krm mald kanel
Gör så här:
Sätt på ungen på 200ºC.
Hacka ihop smör, mjöl och florsocker till en smulig massa.
Knåda ihop till en deg med vattnet.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och nyp kanten till ett vågformat mönster.
Fäst aluminiumfolie runt kanten så att den hålls uppe vid gräddningen.
Ställ svalt medan fyllningen tillagas.
Fyllning:
Rör ihop ägg, kesella och mjölk med honung, socker, salt och kanel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter.
Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda ytterligare ca 45 minuter.
Låt pajen svalna lite.
Häll över honung och sikta över kanel.
Servera den ljummen eller rumstempererad.
Ingredienser:
1 kg (2 liter) jordgubbar
½ liter äppelcider
1 kg syltsocker
1-2 msk lavendelblommor
Gör så här:
Rensa jordgubbarna och skär dem i bitar.
Lägg jordgubbshacket och cidern i en gryta och koka utan lock i 5-6 minuter.
Tillsätt lavendelblommor och syltsocker och koka i ytterligare 3-4 minuter under omrörning.
Tag grytan av värmen och skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut dem väl och förvara dem svalt.
Antal: till ca 1½ kg oxkött
Ingredienser:
½ dl farinsocker
½ dl whisky
½ dl kinesisk soja
½ dl dijonsenap
½ dl finhackad salladslök
1 tsk salt
½ tsk mald svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg köttet i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att köttet täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden köttet marineras.
Ingredienser:
1 kg hallon
1 förpackning syltsocker 1+3
2 msk kokosflagor (hälsokost hyllan)
4 msk kokoslikör, kan uteslutas
Gör så här:
Skölj och rensa hallonen.
Blanda hallon och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 2-3 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Tillsätt kokosflagor och likör.
Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut dem väl och förvara dem svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6-7 dl vatten
1-1½ grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
1-2 msk olivolja
4 dl risottoris
3 dl vitt vin
1 pkt saffran (½ g)
1 dl parmesanost (40 g)
1 msk smör
Salt
Grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull och låt det sedan sjuda.
Skala och hacka löken fint.
Hetta upp oljan i en annan kastrull och lägg i lök och ris.
Stek i någon minut under omrörning, häll sedan på lite buljong och vin.
Låt riset småkoka 20-25 minuter och fyll då och då på med varm buljong och vin och rör om.
Tillsätt saffran upplöst i 1 msk vatten på slutet.
När riset är mjukt men har en fast kärna är det klart.
Vänd ner riven parmesan, lägg i en klick smör och smaka av med salt och peppar.
Servera med en grön- eller tomatsallad.
Antal: ca 20 st
Första steget - fördegen:
20 g jäst
4 dl rumstempererad mjölk
ca 300 g vetemjöl
Blanda jäst och mjölk och sedan mjöl.
Jäs degen i 1 timma.
Andra steget:
50 g rumstempererad smör
10 g havssalt
20 g socker
ca 400 g vetemjöl
Blanda ingredienserna med fördegen och knåda väl.
Låt degen jäsa i ca 10 minuter.
Dela degen och forma ca små bröd.
Doppa bröden i mjöl och låt dem jäsa på smord plåt till dubbel storlek.
Grädda bröden i ca 10 minuter.
Låt dem svalna på galler.
Ingredienser:
500 g jordgubbar
500 g rabarber
7½ dl syltsocker
Gör så här:
Mixa frukterna.
Tillsätt syltsockret och koka i 5-10 minuter.
Fyll på sylten i väl rengjorda burkar och förslut dem väl.
Förvara dem kallt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|