Alla inlägg under september 2024

Av Maria - 21 september 2024 07:30

Antal: till ca 1 kg fisk (t.ex. lax eller tonfisk)


Ingredienser:

½ dl farinsocker

½ dl kinesisk soja

½ dl vatten

½ dl olja

1 riven vitlöksklyfta

Rivet skal av ½ citron

½ tsk mald svartpeppar


Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg fisken i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att fisken täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden fisken marineras.

Av Maria - 21 september 2024 07:00

Antal: 1½ liters form

Ugn: 175 grader, ca 45-50 minuter


Ingredienser:

75 g smör

3 ägg

2 dl strösocker

2½ dl (150 g) vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1 msk pepparkakskryddor eller motsvarande mängd malen kanel, kardemumma, nejlika och ingefära

1½ dl gräddfil, mjölk eller fil


Till formen: 

Smör

Ströbröd


Gör så här:

Smörj och bröa en limpform som rymmer ca 1½ liter.

Smält smöret till kakan.

Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.

Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor.

Sikta ner mjölblandningen lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och gräddfil.

Vispa försiktigt till en jämn smet för hand.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45-50 munter.

Vänd kakan upp och ner på bakplåtspapper, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen.

Låt kakan svalna helt.

Bakat · Jul
Av Maria - 20 september 2024 16:45

Antal: ca 15 st

 

Första steget - degen:

15 g jäst

3 dl rumstempererat vatten

½ dl kallpressad rapsolja

10 g salt

ca 300 g specialmjöl

lite grovt havssalt eller sesamfrön att strö över

 

Gör så här:

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna.

Knåda degen blank och gör ca 20 cm långa "korvar" av degen.

För samman ändarna gör en ring av varje korv.

Jäs bröden 15-20 minuter.

De får inte ha jäst för mycket utan ska vara ganska fasta när du trycker på degen.

 

Andra steget - gräddningen:

Först kokas bröden och sedan gräddas de i ånga 250°C & 210°C.

Häll upp vatten i en stor gryta.

Det ska vara så mycket vatten att man kan koka flera bagels åt gången.

När vattnet småputtrar läggs några bagels i taget i, inge för många eftersom de sväller kraftigt.

Vänd på bröden efter ett par minuter så att hela bageln blir kokt.

De flyter upp till ytan när de är färdigkokta.

Lyft upp bröden och låt dem rinna av samt strö över lite grovt havssalt eller till ex sesamfrön.

Lägg bröden på smord plåt och sätt in dem i ugnen på 250°C.

Spraya vatten på ugnsbottnen och stäng luckan.

Dra ner temperaturen till 210°C och grädda i ca 10 minuter.

Låt bröden svalna på galler.

Av Maria - 20 september 2024 15:45

Antal: 30 stycken

Jäsning: 15 minuter

Ugn: 250 grader, 5-7 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

1 tsk salt

2½ dl vatten

1 dl linfrö

1 msk dillfrö

1 msk honung

1 dl havrekli

8 dl vetemjöl (480 g)

2 dl riven västerbottenost


Gör så här:

Rör jäst och salt med ca 37 graders varmt vatten i en bunke eller köksmaskin.

Tillsätt linfrön, dillfrön, honung, havrekli, ost och nästan allt vetemjöl, spara ca 3 dl till utbakningen.

Arbeta degen 7-10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin.

Jäs under bakduk 15 minuter.


Dela degen i 30 delar.

Kavla varje del med mycket mjöl på bakbordet.

Kavla rundlar, ca 15 cm i diameter, så tunt som möjligt.

Kavla sedan med kruskavel eller nagga några gånger med en gaffel.

Lägg rundlarna på bakplåtspapper, 5-6 bröd på varje papper.

Sätt in en plåt i ugnen så att den blir riktigt het.

Ta ut plåten och dra över pappret med de utkavlade bröden.

Grädda 5-7 minuter.

Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Av Maria - 20 september 2024 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Lökdressing:

1 rödlök

2 msk rödvinsvinäger

1 msk honung

2 msk olivolja

Salt

Peppar

65 g mâchesallad eller babyspenat


Kyckling och grönsaker:

4 förkokta bakpotatisar

2 grillbifftomater

4 minutfiléer av kyckling

4 msk olivolja


Gör så här:

Lökdressing: 

Skala och skiva löken tunt.

Blanda vinäger, honung och olivolja.

Smaksätt med salt och nymalen peppar.

Blanda ner löken.


Kyckling och grönsaker: 

Skär potatisen och tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor.

Pensla potatis- och tomatskivorna och kycklingen med olivoljan.

Krydda med salt och nymald peppar.

Grilla grönsaksskivorna och kycklingen.

Blanda tomatskivorna med lökdressingen och mâchesalladen.



Servera salladen till kycklingen och potatisen.

Av Maria - 20 september 2024 07:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 200°C, 10 minuter


Ingredienser:

4 dl dinkelmjöl

150 g smör

2 msk kallt vatten


Gör så här:

Blanda ihop pajdegen - låt vila 30 minuter i kylskåp.
Tryck ut degen i en smord bröad form.


Grädda i ugn 200°C i 10 minuter.


Fyll därefter pajformen med önskad fyllning.

Av Maria - 20 september 2024 07:00

Antal: ca 60 kakor


Ingredienser:

6 äggulor

3/4 dl strösocker

2½ msk konjak

4 msk vispgrädde

½ tsk finrivet citronskal

ca 3½ dl vetemjöl

½ tsk kardemumma


Fritering:

Ister eller kokosfett


Gör så här:

Vispa endast äggulorna i 20 minuter.

Tillsätt därefter sockret och vispa ytterligare 15 minuter.

Rör ner konjak, vispad grädde och citronskal.

Blanda vetemjöl och kardemumma.

Sikta mjölet i degen och blanda lätt ihop den så att den inte blir seg.

Täck över och låt degen stå svalt till nästa dag. 

Då blir kakorna härligt småblåsiga.


Kavla ut degen mycket tunt i flera omgångar.

Sporra ut 2-3 cm breda snibbar som skåras mitt på.

Den här varianten ska inte vridas genom skåran.


Värm fettet till 180 grader.

Använd termometer och låt inte temperaturen gå högre, fettet får då en "bränd" smak.

Lägg i några klenäter åt gången och fritera dem knappt 1 minut på varje sida tills de fått gyllene färg.

Låt rinna av på hushållspapper.

Bakat · Jul
Av Maria - 19 september 2024 16:30

Ingredienser:

1 kg hallon

300 - 800 g (4 - 9 dl) socker

1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt


Gör så här:

Rensa bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över natten.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.


Wezäta Förlag - Hemkonservering - 1972 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards