Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
500 g koljafilé
Smör till formen
Salt
Svartpeppar
500 g potatis
300 g palsternacka
½ st citron
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
200 g morötter
1 st rädisor, i strut
1 tsk vitvinsvinäger
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Portionera fisken och lägg i en smörad form.
Salta och peppra.
Sätt in i ugnen i ca 15 min.
Skala potatis och palsternacka, skär ner och lägg i en kastrull.
Häll på vatten och koka tills dem är mjuka.
Häll av vattnet, pressa i citronen, häll i olivoljan och stöt sedan med en visp.
Salta och peppra.
Skala och hyvla morötterna, skölj rädisorna.
Skvätt över lite vinäger.
Antal: 10-12 glas
Ingredienser:
1 1/2 l kokande vatten
3 msk teblad
1 flaska rödvin
saft och skal från 1 citron, gärna obesprutad
2 kanelstänger
250 g Rörsocker Bit
2 1/2 dl konjak
Gör så här:
Lägg tebladen i en gryta och häll på det kokande vattnet.
Låt dra i 5 minuter.
Koka upp rödvin, kanelstänger, citronsaft och skal.
Blanda samman.
Sila bort kanel och teblad.
Lägg sockerbitarna i en sil över grytan och häll över konjaken och tänd på.
När sockret smält är krambambulin klar att servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl tjock grekisk yoghurt
1 dl cashewnötter, pumpafrön och solroskärnor
1 dl blåbär
1 dl hallon
1 msk flytande honung
Gör så här:
Skeda upp yoghurten i portionsglas.
Rosta nötter och frön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna.
Lägg ner bär och toppa med rostade nötter och frön.
Ringla över honung.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl bulgur
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl soltorkade tomater i olja
1 kruka färsk basilika
2½ dl parmesanost (100 g)
1 citron, finrivet skal och saft
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor
2 dl gröna eller svarta oliver
Ev. rocula
Gör så här:
Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen med med en buljongtärning istället för salt.
Låt svalna.
Strimla tomaterna.
Hacka basilikan.
Riv parmesanosten grovt.
Blanda alltsammans med citronskal (endast det gula), citronsaft och olja i en skål.
Skala och riv eller pressa vitlöken.
Tillsätt bulgur, oliver och ev. rucola.
Ingredienser:
3 ägg
120 g socker
125 g smör
120 g mjöl
En knivsudd hjorthornssalt
1-2 tsk stött kanel
Mandel
Russin
Gör så här:
Gulorna, socket, smöret och mjölet röres tills det blåsar sig, därpå tillsättes hjorthornssaltet, blandat med litet mjöl och kanelen, varefter de till skum vispade vitorna försiktigt iröras.
Smeten hälles i stekpanna och överst strör man russin och hela mandlar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g grytbitar av nötkött
2 morötter
1 gul lök
2 stora nävar champinjoner
2 lagerblad
4 persiljekvistar
4 rutor 70% choklad
1 dl rött vin
4 msk tamarinsoja
1 msk lantbuljong
1½ dl vatten
Salt
Peppar
Servering:
Vinbär, från frysen eller rårörda lingon
Potatis
Gör så här:
Bryn köttet i en stekgryta.
Salta och peppra.
Skala morötterna och skär dem i bitar.
Fräs och lägg dem i grytan tillsammans med köttet.
Häll på buljong, tamarinsoja, vin, kryddor och lägg i chokladbitarna.
Låt småkoka i 10 minuter, skumma av.
Skala och skär löken.
Putsa och dela champinjonerna, lägg dem i grytan och låt sjuda i 10 minuter.
Servera med kokt potatis och vinbär som du tagit fram från frysen eller rårörda lingon.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g portionsbitar gösfilé eller hälléfile
½ tsk salt
1 msk olja
2 skivade gula lökar
4 hackade vitlöksklyftor
1 citron, finstrimlat skal
dl vitvinsvinäger
1½ vatten
2 tsk mald koriander
2 tsk mald kummin
1 msk garam masala
1 tsk gurkmeja
2 lagerblad
4 kryddpepparkorn
4 kryddnejlikor
1 krm peppar
½ tsk socker
3 dl långkornigt ris
2 kanelstänger
3 kardemummakapslar
½ tsk gurkmeja
6 dl vatten
½ tsk salt
1 dl russin
1 msk smör eller margarin
1 krm socker
Gör så här:
Salta fisken.
Blanda alla ingredienser till såsen utom sockret och koka upp.
Sjud på svag värme tills löken är genomskinlig men inte överkokt.
Smaka av med socker.
Hetta upp matolja i en stekpanna och stek fisken cirka 2 minuter/sida.
Häll över såsen.
Servera med gult ris.
Gult ris:
Blanda ris, kryddor, vatten och salt.
Koka på svag värme under lock cirka 20 minuter.
Häll upp riset i ett durkslag och spola under rinnande vatten.
Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt russin, matfett samt en nypa socker.
Låt ånga upp under omrörning.
Ingredienser:
2 liter jordgubbar
1 kg syltsocker
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Skiva eller mixa dem.
Lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka upp.
Koka i 2 minuter.
Tag grytan från värmen, skumma noga.
Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar och tillslut genast.
Förvara dem svalt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|