Senaste inläggen

Av Maria - 28 juni 2024 20:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

500 g koljafilé

Smör till formen

Salt

Svartpeppar

500 g potatis

300 g palsternacka

½ st citron

2 msk olivolja

Salt

Svartpeppar

200 g morötter

1 st rädisor, i strut

1 tsk vitvinsvinäger


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Portionera fisken och lägg i en smörad form.

Salta och peppra.

Sätt in i ugnen i ca 15 min.
Skala potatis och palsternacka, skär ner och lägg i en kastrull.

Häll på vatten och koka tills dem är mjuka.

Häll av vattnet, pressa i citronen, häll i olivoljan och stöt sedan med en visp.

Salta och peppra.
Skala och hyvla morötterna, skölj rädisorna.

Skvätt över lite vinäger.

Av Maria - 28 juni 2024 09:45

Antal: 10-12 glas


Ingredienser:

1 1/2 l kokande vatten
3 msk teblad
1 flaska rödvin
saft och skal från 1 citron, gärna obesprutad
2 kanelstänger
250 g Rörsocker Bit
2 1/2 dl konjak

 

Gör så här:

Lägg tebladen i en gryta och häll på det kokande vattnet.

Låt dra i 5 minuter.

Koka upp rödvin, kanelstänger, citronsaft och skal.

Blanda samman.

Sila bort kanel och teblad.

Lägg sockerbitarna i en sil över grytan och häll över konjaken och tänd på.

När sockret smält är krambambulin klar att servera.

Av Maria - 27 juni 2024 20:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

5 dl tjock grekisk yoghurt

1 dl cashewnötter, pumpafrön och solroskärnor

1 dl blåbär

1 dl hallon

1 msk flytande honung


Gör så här:

Skeda upp yoghurten i portionsglas.

Rosta nötter och frön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna.

Lägg ner bär och toppa med rostade nötter och frön.

Ringla över honung.

Av Maria - 27 juni 2024 20:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl bulgur

1 grönsaksbuljongtärning

1 dl soltorkade tomater i olja

1 kruka färsk basilika

2½ dl parmesanost (100 g)

1 citron, finrivet skal och saft

½ dl olivolja

2 vitlöksklyftor

2 dl gröna eller svarta oliver

Ev. rocula


Gör så här:
Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen med med en buljongtärning istället för salt.

Låt svalna.

Strimla tomaterna.

Hacka basilikan.

Riv parmesanosten grovt.

Blanda alltsammans med citronskal (endast det gula), citronsaft och olja i en skål.

Skala och riv eller pressa vitlöken.

Tillsätt bulgur, oliver och ev. rucola.

Av Maria - 27 juni 2024 06:45

Ingredienser:

3 ägg

120 g socker

125 g smör

120 g mjöl

En knivsudd hjorthornssalt

1-2 tsk stött kanel

Mandel

Russin


Gör så här:

Gulorna, socket, smöret och mjölet röres tills det blåsar sig, därpå tillsättes hjorthornssaltet, blandat med litet mjöl och kanelen, varefter de till skum vispade vitorna försiktigt iröras.
Smeten hälles i stekpanna och överst strör man russin och hela mandlar.

Av Maria - 26 juni 2024 20:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 g grytbitar av nötkött

2 morötter

1 gul lök

2 stora nävar champinjoner

2 lagerblad

4 persiljekvistar

4 rutor 70% choklad

1 dl rött vin

4 msk tamarinsoja

1 msk lantbuljong

1½ dl vatten

Salt

Peppar


Servering:

Vinbär, från frysen eller rårörda lingon

Potatis


Gör så här:

Bryn köttet i en stekgryta.
Salta och peppra.
Skala morötterna och skär dem i bitar.
Fräs och lägg dem i grytan tillsammans med köttet.
Häll på buljong, tamarinsoja, vin, kryddor och lägg i chokladbitarna.
Låt småkoka i 10 minuter, skumma av.
Skala och skär löken.
Putsa och dela champinjonerna, lägg dem i grytan och låt sjuda i 10 minuter.
Servera med kokt potatis och vinbär som du tagit fram från frysen eller rårörda lingon.

Av Maria - 26 juni 2024 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g portionsbitar gösfilé eller hälléfile
½ tsk salt
1 msk olja

 

Sås:

skivade gula lökar
hackade vitlöksklyftor
citron, finstrimlat skal
dl vitvinsvinäger
1½ vatten
2 tsk mald koriander
2 tsk mald kummin
1 msk garam masala
1 tsk gurkmeja
lagerblad
kryddpepparkorn
kryddnejlikor
1 krm peppar
½ tsk socker

 

Gult ris:

3 dl långkornigt ris
kanelstänger
kardemummakapslar
½ tsk gurkmeja
6 dl vatten
½ tsk salt
1 dl russin
1 msk smör eller margarin
1 krm socker

 

Gör så här:

Salta fisken.

Blanda alla ingredienser till såsen utom sockret och koka upp.

Sjud på svag värme tills löken är genomskinlig men inte överkokt.

Smaka av med socker.

Hetta upp matolja i en stekpanna och stek fisken cirka 2 minuter/sida.

Häll över såsen.

Servera med gult ris.

 

Gult ris:

Blanda ris, kryddor, vatten och salt.

Koka på svag värme under lock cirka 20 minuter.

Häll upp riset i ett durkslag och spola under rinnande vatten.

Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt russin, matfett samt en nypa socker.

Låt ånga upp under omrörning.

Av Maria - 25 juni 2024 20:30

Ingredienser:

2 liter jordgubbar

1 kg syltsocker


Gör så här:

Rensa och skölj bären.
Skiva eller mixa dem.
Lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka upp.
Koka i 2 minuter.
Tag grytan från värmen, skumma noga.
Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar och tillslut genast.
Förvara dem svalt.

 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards