Direktlänk till inlägg 1 juni 2013
Antal: ca 25 stycken
Jäsning: dubbel storlek + jäsa upp väl
Ugn: 250 grader, 15-18 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör eller margarin
1 tsk salt
ca 14 dl (840 g) vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i degbunke, smält margarinet, slå på mjölken och värm till fingervarmt.
Slå detta över jäst och salt i degbunken, blanda om och tillsätt mjölet.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den.
Dela degen mitt itu, rulla ut varje del till en längd och dela denna i 12 bitar.
Forma bitarna till långa ovala bullar - ungefär stora som korvbröd - och lägg bullarna tätt intill varandra i längder på lätt smord långpanna.
Sikta lite vetemjöl över och låt bullarna jäsa upp väl.
Grädda i 250 grader 15-18 minuter.
Bryt brödet i portionsbitar när det kallnat.
Serveras till:
Redda soppor av olika slag.
Klyvna, bredda med gräslökssmör - gott till tomatsoppa.
Klyvna bredda med senapssmaksatt smör med finhackad rökt skinka - till buljong eller äggröra.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|