Senaste inläggen
Antal: Ca 25 stycken
Jäsning: ca 3 timmar + 45 minuter
Ugn: 225 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
Dag 1:
2 msk vodka eller konjak
1 msk strösocker
1 g saffran (2 pkt)
Dag 2:
25 g jäst
5 dl mjölk, kylskåpskall
Ca 14 dl vetemjöl special
2 1/4 dl strösocker
150 g smör, kylskåpskallt
1 tsk salt
Fyllning & pensling:
Ca 100 g smör, rumsvarmt
1 ägg, lätt uppvispat
½ dl strösocker
½ dl osaltade pistaschnötter, finhackade
Gör så här:
Dag 1:
Häll vodka eller konjak och strösocker i en liten glasburk.
Tillsätt saffran, sätt på ett tättslutande lock och vicka burken litegrann så att allting blandas.
Låt stå i minst 8 timmar, gärna längre.
Dag 2:
Häll alla ingredienser samt saffranslag i bunke till en köksassistent.
Knåda degen i ca 10 minuter.
Låt den jäsa under bakduk i ca 3 timmar.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela varje bit till en rund bulle och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck ett djupt hål i varje bulle med ett mjölat finger.
Lägg en klick smör i varje.
Pensla bullarna med ägg.
Strö ca ½ tsk strösocker i varje hål.
Strö på pistaschnötter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Tips!
Du kan även kalljäsa bulldegen i kylskåp över natten.
Minska då jästmängden till 15-20 gram.
Antal: ca 40 stycken
Ingredienser:
150 g hasselnötter
250 g choklad av valfri sort
1 tsk malen kanel
1 nypa salt
Gör så här:
Rosta nötterna i en torr stekpanna.
Rör om med jämna mellanrum.
Det tar bara några minuter.
Var uppmärksam så att nötterna inte bränns.
Torka eventuellt bort skalet med handduk eller hushållspapper.
Smält chokladen i vattenbad.
Rör i kanel och salt.
Blanda i nötterna när chokladen är helt smält.
Rör om ordentligt.
Fiska upp nötterna, tre och tre, och lägg dem på bakplåtspapper.
Det tar lite tid och du måste hjälpa till med fingrarna för att få nötterna att ligga symmetriskt.
Hacka eventuellt ett par nötter och strö över godiset som dekoration innan chokladen stelnat.
Låt svalna.
Antal: ca 40 bullar
Jäsning: 1 timme + 30 minuter
Ugn: 225 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
Bulldeg:
150 g smör
5 dl mjölk
½ g (1 pkt) saffran
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
1½ dl strösocker
13-15 dl vetemjöl
Fyllning:
Rivet skal och saft av 2 apelsiner
3 dl russin
100 g rumstempererat smör
½ dl strösocker
1-2 msk vetemjöl
150 g mandelmassa
Topping:
1 ägg
150 g mandelspån
3 msk pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölk och saffran och låt vätskan bli fingervarm.
Smula ner jästen i en bunke och blanda med degvätskan.
Blanda ner salt, socker och vetemjöl.
Spara lite av mjölet till utbakningen.
Arbeta degen smidig i ca 10 minuter.
Låt den sedan jäsa i ca 1 timme eller tills den är dubbelt så stor.
Häll sedan apelsinsaften i en liten kastrull tillsammans med russinen.
Låt koka upp och sedan svalna.
Mjöla bakbordet och stjälp upp degen.
Knåda den fast och smidig.
Dela degen i två lika stora bitar.
Kavla ut varje del till en rektangel, ca 30*50 cm.
Rör samman det mjuka smöret, rivet apelsinskal, strösocker och mandelmassa.
Fördela krämen på de två degplattorna.
Krama ur russinen och strö dem över mandelmasskrämen.
Pudra över 1-2 msk vetemjöl.
Rulla samman från långsidan.
Skär rullen i 2-3 cm tjocka skivor och lägg dem i pappersformar.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över mandelspån och/eller pärlsocker.
Grädda bullarna i 10-12 minuter eller tills de fått fin färg.
Antal: ca 40 stycken
Ingredienser:
150 g hasselnötter
250 g choklad av valfri sort
1 tsk malen kanel
1 nypa salt
Gör så här:
Rosta nötterna i en torr stekpanna.
Rör om med jämna mellanrum.
Det tar bara några minuter.
Var uppmärksam så att nötterna inte bränns.
Torka eventuellt bort skalet med handduk eller hushållspapper.
Smält chokladen i vattenbad.
Rör i kanel och salt.
Blanda i nötterna när chokladen är helt smält.
Rör om ordentligt.
Fiska upp nötterna, tre och tre, och lägg dem på bakplåtspapper.
Det tar lite tid och du måste hjälpa till med fingrarna för att få nötterna att ligga symmetriskt.
Hacka eventuellt ett par nötter och strö över godiset som dekoration innan chokladen stelnat.
Låt svalna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Köttspett:
600 g oxfilé
1 vitlöksklyfta
½ msk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 msk starkt paprikapulver
½ dl rödvinsvinäger
½ dl rapsolja
Tillbehör:
2 avokador
Sambal oelek
Lime
Chilisås:
1½ dl crème fraiche
2 msk sambal oelek
Salt
Peppar
Gör så här:
Köttspetten:
Skär oxfilén i bitar.
Blanda riven eller pressad vitlök, chilipulver, spiskummin, paprikapulver, vinäger och olja i en skål.
Lägg köttet att marinera och låt stå ett tag, gärna ett par timmar.
Chilisås:
Blanda crème fraiche med sambal oelek och smaka av med salt och peppar.
Dela avokadorna och fördela såsen över avokadorna och lägg gärna på lite extra sambal oelek.
Trä köttet på spett och grilla på utegrill eller i grillpanna.
Servera med avokadorna och några bitar lime att pressa över spetten.
Antal: 8 bufféportioner
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
4 gula lökar, skivade
2 msk smör
½ tsk salt
800 g kokt potatis, skalad
125 g ansjovis, hackad
3 dl grädde
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 msk ströbröd
20 g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Stek löken i smör tills den är gyllene och karamelliserad, ca 10 min under omrörning.
Salta.
Krossa potatisen i en ugnsform och tillsätt lök, ansjovis, grädde, salt och peppar.
Vänd runt något varv och toppa gratängen med ströbröd och hyvlat smör.
Grädda mitt i ugnen tills potatisen är varm och gratängen har fått fin färg.
Antal: 12 stycken
Ingredienser:
3 skivor kavring eller vört
100 g stiltonost eller annan krämig blåmögelost
3 färska fikon
Flytande honung
Gör så här:
Rosta brödet lätt. Skär bort kanterna och bred på osten.
Skär varje brödskiva i fyra lika stora bitar.
Skär varje fikon i fyra klyftor och lägg en klyfta på varje stiltonsnitt.
Ringla över lite honung.
Antal: 4-8 portioner
Ingredienser:
2 burkar matjessill i bitar
Senapssås:
1½ msk söt senap
1½ msk fransk osötad dijonsenap
1 msk socker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk vinäger
½-1 dl hackad dill
1 dl olja
1 äggula
Garnering:
Dillkvistar
Gör så här:
Häll lagen från sillen och låt den rinna av väl, gärna på hushållspapper så att inte kvarvarande lag tunnar såsen.
Rör ihop allt (gärna med elvisp) utom olja och gula till senapssåsen.
Tillsätt oljan lite i taget under vispning eller ständig omrörning.
Vispa i gulan.
Lägg upp sillbitarna i rader på ett djupt serveringsfat och häll över såsen.
Kan stå över natten eller flera timmar i kylskåp, eller ätas direkt.
Garner med dill.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|