Senaste inläggen

Av Maria - 13 januari 2024 10:15

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
2,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
salt strössel

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienserna i en matberedare eller för hand.
Dela degen i två delar och rulla i längder.

Lägg längderna på bakplåtsklädd plåt och platta till lite.

Strö på salt strössel.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Låt svalna på plåten och skär i sneda bitar.

Av Maria - 12 januari 2024 11:30

Ugn: 225 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:

1 st grillad kyckling, urbenad, i små bitar
1 st squash, hackad
1 st paprika i valfri färg, hackad
250 g champinjoner, skivade
2 st gula lökar, hackade
2 st vitlöksklyftor, pressade
100 g färsk spenat, hackad
Smör
2.5 dl crème fraiche
2 msk kycklingfond
Timjan
Salt och Svartpeppar
1 pkt färska lasagneplattor
 Béchamelsås
2 dl riven lagrad ost

 

Gör så här:

Stek squash, paprika, svamp, lök, vitlök och spenat i smör i ett par snabba minuter.
Tillsätt kyckling, crème fraiche och fond, rör om lite igen.
Krydda glatt med timjan, salt och peppar.
Börja bygg lasagnen med pastaplattor, bechamelsås och kycklingröra.
På det översta lagret plattor häller du lite sås och strör ost över.
Gratinera i 225 grader i 20–30 minuter.

Tiden beror på vilka lasagneplattor du använder så läs noga på förpackningen.

Av Maria - 12 januari 2024 10:15

Ingredienser:

1,3 kg grytbitar av nöt
2 gula lökar
4 msk vetemjöl
ca 1 liter vatten
4 st lagerblad
14 st kryddpepparkorn
3 st morötter

 

Gör så här:

Bryn köttet i smör direkt i grytan eller i omgångar på stekjärn.

Skala och skär löken i klyftor.

Låt den bryna tillsammans med köttet i slutet.

Strö över vetemjölet och fräs med en kort stund.

Slå på vatten och kryddor.

Koka upp och låt sjuda länge. 

Skala och skär morötterna i grova skivor.

Låt koka med den sista halvtimmen.

Köttet ska vara riktigt mört och gärna falla sönder.

Låt gärna kalopsen stå och puttra i ca 3 timmar.

Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Av Maria - 12 januari 2024 10:15

Ingredienser:

1,5 kg äpple
vatten
0,5 tsk hel kardemumma
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 krm askorbinsyra

 

Gör så här:
Skala och kärna ur äpplena.

Skär i mindre bitar.

Häll vatten så det täcker botten i en kastrull.

Stöt kardemumman i en mortel och lägg i kastrullen tillsammans med äpplena.

Koka upp under lock ca 15 minuter.

Lyft och rör med jämna mellanrum så äpplena mosas sönder och det inte bränns vid.

Stöt sönder med en potatisstöt till önskad konsistens.

Tillsätt socker och askorbinsyra.

Koka upp.

Häll upp på varma burkar.

Låt svalna och förvara i kylskåp.

Av Maria - 11 januari 2024 11:15

Antal: 2-3 portioner


Ingredienser:

400 g lax i tärningar
2 dl frysta skalade räkor
2,5 dl matlagningsgrädde
100 g färskost
ev lite mjölk
ca 4 msk pesto
10 cm strimlad purjolök
salt och peppar

 

Gör så här:

Fräs purjolöken i smör i en kastrull tills den blivit lite mjuk.

Tillsätt resterande ingredienser förutom lax och räkor.

Koka ihop några minuter och smaka av med salt, peppar och ev mer pesto.

Späd med mjölk om såsen känns för tjock.
Lägg i laxen och räkorna.

Låt gå färdigt under ett uppkok. 
Servera direkt med råris och sallad.

Av Maria - 11 januari 2024 10:15

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

ca 4 st vetetortilla
500 g nötfärs
1 påse tacokrydda
1 ask philadelphiaost
1 burk creme fraiche paprika chili
riven ost
körsbärstomater

 

Gör så här:

Bryn köttfärsen och krydda med tacokryddan och koka med en deciliter vatten mot slutet. 
Blanda philadelphia och creme fraiche i en skål. 
Lägg en vetetortilla i botten i en ugnsfast form.

Varva med köttfärs och klicka philadelphia/creme fraiche-blandningen.

Avsluta med körsbärstomater och ost.

Gratinera på 225 grader i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg.

Skär tårtbitar och servera med sallad, guacamole och salsa.

Av Maria - 11 januari 2024 10:00

Ingredienser:
Burgare:
500 g Lammfärs
2 st vitlöksklyftor
1/2 kruka timjan
salt och peppar


Karamelliserad rödlök:
2 st rödlökar
smör att steka i
2 msk råsocker

 

Till servering:
Surdegsbröd
olivolja
krämig fikonbalsamvinäger
getost
salt och peppar

 

Gör så här:

Burgare:

Skala och riv vitlöken på rivjärn.

Hacka timjan fint.

Blanda vitlök och timjan med färsen.

Krydda med salt och peppar.

Forma till 4 stora eller 6 mindre burgare.

Stek i smör ca 4 minuter på varje sida.



Karamelliserad rödlök:

Skala och skiva löken.

Fräs i smöret utan att den tar färg i några minuter.

Strö på råsocker och rör tills det har smält.

 

Servering:

Skär skivor av surdegsbröd i skivor.

Ringla olivolja på och rosta i ugnen tills de får lite färg (alternativt brödrost eller stek på stekjärn). Blanda salladsblad med olja, fikonbalsamvinäger, salt och peppar.

Lägg salladen på brödskivan.

Lägg på burgare, getost i skivor och sist den karamelliserade rödlöken.

Servera ev med en brödskiva bredvid eller som lock.

Av Maria - 10 januari 2024 16:30

Ugn: 175-200 grader, ca 1 timme


Ingredienser:
½ liter filmjölk
1 dl mörk sirap
5 dl Finax grova mjölmix
5dl Finax fina mjölmix
1 ½ tsk bikarbonat
1 ½ tsk bakpulver
1-2 tsk brödkryddor
1 tsk salt
3 msk lingonsylt

 

Gör så här:

Blanda allt till en smet och häll i en "mjölad" brödform som rymmer ca 2liter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175-200 grader ca 1 timma.
Låt brödet svalna några minuter innan det stjälps upp och äts.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards