Senaste inläggen

Av Maria - 30 december 2023 10:00

Ingredienser:

200 g smör
1 knippe timjan

3 klyftor vitlök


Gör så här:

Bryn smöret tills det får en gyllenbrun färg och doftar knäckigt.

Vispa kontinuerligt för att smöret inte skall bränna.
När smöret skummar upp och sedan lägger sig är det klart.

Dra pannan från plattan för att inte bränna smöret.
Krossa vitlöksklyftorna med en kniv och tillsätt dem och timjankvistarna i smöret.

Servera det brynta smöret som tillbehör till en stekt köttbit eller kyckling.

Av Maria - 30 december 2023 09:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 100 grader + 250 grader


Ingredienser:

800 g oxfilé, putsad
salt
peppar
smör (att steka i)
 
Vitlökssmör:
200 g smör, rumstempererat
5 klyftor vitlök, fint rivna
4 msk olivolja
1 dl färsk bladpersilja, finskuren
0,5 citron, saften och skal
salt

Grönsaker:
300 g potatis Amandine, skivad
100 g grönkål
100 g jordärtskocka
100 g morot
100 g gulbeta
8 klyftor vitlök, skivade
salt
2 kvistar rosmarin, fint hackad
2 msk fänkålsfrö
olja (och smör att steka i)
 
Gör så här:
Krydda köttet med salt och peppar och bryn i smör.
Stek sedan oxfilén färdig i ugnen på 100 grader tills den når en innertemperatur på 58 grader, låt vila 20 minuter.

Vitlökssmör:
Vispa ihop alla ingredienser.
Smaka av med salt och citron, det är gott om smöret är lite ”punchigt” i smaken.

Grönsaker:
Skiva alla grönsaker och råstek dem i omgångar i stekpanna med smör och olja.
Tillsätt vitlök och krydda med salt, finskuren rosmarin och fänkålsfrö.

Servering:
Sätt ugnen på 250 grader.
Skiva köttet och lägg ovanpå grönsakerna, skiva över smör och gratinera oxfilén med vitlökssmöret. Servera genast.
Av Maria - 30 december 2023 08:30

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

Fyllning med räkor, citron och oregano:
1 förp Zeta Krustader Cestini
1 dl majonnäs
200 g handskalade räkor
1 tsk citronskal, rivet
2 msk färsk oregano
1 tsk citronsaft
0,5 dl sikrom
citronskal, rivet
färsk oregano, några kvistar

Fyllning med svamp, tryffel och timjan:
1 förp Zeta Krustader Cestini
2-3 champinjoner
0,5 klyfta vitlök
salt
Zeta extra jungfruolivolja classico
0,5 burk Zeta Crème av svamp med tryffel
0,5 burk Zeta mascarpone
grönkål
valnötter

Prosciuttofyllning:
1 förp Zeta Krustader Cestini
2 msk Zeta Pesto alla Genovese
0,5 burk Zeta mascarpone
2-3 skivor Zeta Prosciutto Crudo
färsk basilika
 
Gör så här:
Fyllning med räkor, citron och oregano:
Blanda alla ingredienser till röran utom citronsaften.
Smaka av med citronsaft.
Fördela röran i krustaderna.
Dekorera med sikrom, citronskal och oregano.

Fyllning med svamp, tryffel och timjan:
Hacka champinjonerna fint och stek dem i lite olivolja tillsammans med en bit vitlök.
Plocka bort vitlöken och salta svampen lätt.
Låt svalna.
Blanda svampcrème, champinjoner och mascarpone.
Fördela röran i krustaderna- gärna med en spritspåse.
Dekorera med en liten bit grönkål och en bit valnöt.

Prosciuttofyllning:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda pesto och mascarpone.
Smaka av med mer pesto för tydligare smak.
Lägg skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
Torka skivorna spröda i ugnen ca 10 minuter.
Låt svalna och bryt i mindre bitar.
Fördela pestocremen i krustaderna, gärna med en spritspåse.
Dekorera med en bit krispig skinka och några små basilikablad.
Av Maria - 29 december 2023 14:45

Antal: 1 portion


Ingredienser:

Sparrisbukett:
5 sparrisar
2 skivor bacon
salt peppar 
olivolja

 

Sås:

1 burk creme fraiche
saft från 1/2 citron
kött från 1/2 citron
1 krm svartpeppar 

1 krm salt
1 msk kokosflingor

 

Gör så här:
Sparrisbuketter:

Skölj och bryt av sparris där det naturligt ger efter.

Linda bacon runt varje sparris.


På spis:

Värm olja i en stekpanna och stek på medelvärme tills baconet är krispigt och sparrisen genomstekt, ca 10 minuter.


I ugn:

Placera baconlindad sparris på en bakplåt med bakplåtspapper.

Stek i förvärmd ugn vid 200° C i ca. 15-20 min.


På grill:

Borsta grillgallret med lite matolja och grilla den baconlindade sparrisen tills baconskivorna är väl krispiga.

Håll koll så att det inte bränner fast. 
Servera direkt.


Såsen:

Blanda alla ingredienserna.


Servera sparrrisen med såsen.

Av Maria - 29 december 2023 13:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

20 haricots verts
20 vaxbönor
10 skärbönor
200 g gröna ärtor
1 schalottenlök, skivad
0,5 l grönsaksbuljong
1 dl champagne (eller skeppars granprix rosé)
1 kruka mynta
olivolja
salt
svartpeppar

Bondbönskräm:
10 bondbönor
1 gul lök
50 g smör
1 tsk salt
2 dl vatten
salt
peppar
 
Gör så här:
Bönor:
Tvätta bönorna och nyp av toppen.
Koka upp kraftigt saltat vatten.
Koka bönorna under lock i 2-3 min. Kyl i kallt vatten.

Creme ninon:
Svetta schalottenlök mjuk i olivolja.
Tillsätt ärtor och champagne.
Slå på varm buljong och koka upp.
Tillsätt hälften av myntan och mixa med stavmixer tills slät.
Sila och smaka av med salt och svartpeppar.

Bondbönskräm:
Skär bondbönorna till krämen i grova bitar med böna och balja.
Skala och finhacka löken och fräs den mjuk i hälften av smöret i en kastrull.
Tillsätt bönor, salt och vatten.
Lägg på ett lock och låt stormkoka i 4–5 minuter.
Häll över i en kannmixer och mixa direkt med resten av smöret.
Smaka av med salt och nymalen peppar.

Servering:
Värm upp de kylda bönorna i lite olivolja i en stekpanna.
Tillsätt andra hälften av myntan med kvist.
Smaka av med salt.
Servera soppan med bönor och bondbönskrämen.
Av Maria - 29 december 2023 10:45

Ingredienser:

3 cl vodka
3 cl sockerlag
5-6 cl espresso (dubbel)


Gör så här:

Skaka ingredienserna till drinken kall med is.
Sila genom finmaskig sil ned i ett glas på fot.
Garnera med 3 kaffebönor.


Så gör du sockerlag:

Koka upp lika delar socker och vatten under konstant omrörning.

När sockret har löst upp sig är lagen klar!

Låt svalna innan användning. 

Av Maria - 29 december 2023 09:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 100 grader


Ingredienser:

Inlagda svarta vinbär:
1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten
100 g ingefära, riven
300 g frysta svarta vinbär, tinade

Rivet hasselnötssmör:
200 g brynt smör, rumstempererat
200 g hasselnötter, rostade och hackade

Oxfilé med steksky:
4 bitar oxfilé (á 150 g)
salt
peppar
olja, till stekning
smör, till stekning
vitlök
timjan
2 msk rödvinsvinäger
2 dl utspädd kalvfond

Rotsellerikräm:
600 g rotselleri, skalad
3 dl mjölk
2 dl grädde
150 g smör

Garnering:
1 ask krasse
 
Gör så här:
Inlagda svarta vinbär:
Koka upp ättika, socker, vatten och ingefära.
Sila lagen över vinbären och låt gärna ligga över natten.

Hasselnötssmör:
Blanda alla ingredienser och vispa ihop tills det blir ett homogent smör.
Smaka av med salt.
Gör små rullar av smöret och linda in med plastfilm.
Frys gärna över natten.
Riv sedan smöret över köttet, gärna vid matbordet och succén är total.

Oxfilé och sky:
Krydda köttet med salt och peppar ordentligt.
Bryn köttet i olja och smör med vitlök och timjan.
Baka klart i ugnen på 100 grader till 52-54 i innertemperatur (rekommendationen är 55-70 grader).
Spara allt i pannan och gå i med rödvinsvinäger och kalvfond.
Koka ihop till bra konsistens.
Sila och servera till köttet.

Rotsellerikräm:
Dela sellerin i mindre bitar och koka mjuk i gräddmjölken.
Sila av vätskan och mixa slät i en blender med smör.
Smaka av med salt.
Klart!

Servering:
Skiva köttet i rejäla bitar och servera med skyn, rotsellerikrämen, vinbären och klippt krasse.
Avsluta med att riva över det fryst smöret precis innan servering, gärna vid bordet.
Av Maria - 29 december 2023 09:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

12 potatisar, grovt skrubbade (små)
60 g löjrom (eller annan rom)
4 msk smetana
0,5 kruka färsk dill, plockad och grovt hackad
1 salladslök, finskivad
frityrolja (ekologisk)

Koklag:
1 l vatten
2 dl äppelcidervinäger
0,75 dl salt
 
Gör så här:
Skiva potatisen fint nästan hela vägen igenom, använd antingen en träsked eller en handduk som viks tre gånger från varje sida till en ”ränna” i mitten där potatisen läggs.
Lägg potatisen direkt i isvatten när du har skurit den.
Koka upp vatten, vinäger och salt i en kastrull.
Lägg ner potatisen och sjud i cirka 90 gradigt varmt vatten utan att det bubblar, 1 timme utan lock. Potatisen ska bli lite mjuk men inte genomkokt, halvrå.
Den får inte koka och ska inte bli färdigkokt.
Ta upp potatisen med hjälp av en hålslev och låt kallna i isvatten.
Så här långt kan potatisen förberedas upp till 3 dagar före servering.

Vid servering:
Ta upp potatisarna ur vattnet och låt rinna av något.
Fritera i absolut ren 140 grader varm frityrolja cirka 25–30 minuter tills potatisen är krispig rakt igenom. Men håll koll, det kan ta både kortare och längre tid.
Det ska nästan sluta bubbla från potatisarna, då är de klara.
Ta upp potatisen och låt rinna av på galler eller hushållspapper.
Har tid kan du fortsätta tillaga de friterade potatisarna i ugn på 65 grader 1 timme, då blir de ännu krispigare.
Potatisen kan stå i ugnen max 2 timmar.
Har du ont om tid kan du hoppa över det här momentet.

Servering:
Toppa med smetana, löjrom, dill och salladslök. Servera direkt!

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards