Senaste inläggen
Antal: 2-4 portioner
Ingredienser:
1 msk vitvinsvinäger
4 msk olja
4 msk vällagrad roquefortost
4 msk grädde
Gör så här:
Blanda vinägern och oljan och rör ner den smulade osten.
Tillsätt grädden och se till att allt blandas ordentligt.
Den krämiga ostdressingen går bra ihop med grönsallader.
Atlantis nya såsbok, 1995
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
2 msk olivolja
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finriven
4 msk tomatpuré
1 aubergine, grovriven
300 g nötfärs
1 tsk strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk chiliflakes
½ tsk svartpeppar
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
400 g krossade tomater
600 g potatis, tunt skivad
150 g riven ost
Gör så här:
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök med tomatpuré.
Tillsätt aubergine och färs och stek tills färsen är genomstekt.
Tillsätt salt, socker, kryddor, vatten, buljongtärning och krossade tomater.
Låt puttra ihop några minuter.
Varva köttfärssåsen med tunt skurna potatisskivor i en ugnsform.
Avsluta med köttfärssås och strö över riven ost.
Grädda mitt i ugnen ca 35 min, tills potatisen är mjuk.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 stor vitlöksklyfta
1 röd chili
2 äggulor
2 msk dijonsenap
1 msk färskpressad limesaft
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl olja
1 dl olivolja
Gör så här:
Skala och riv vitlöken.
Dela och kärna ur och finhacka chilin.
Blanda vitlök, chili, äggulor, senap, limesaft, salt och peppar.
Vispa i oljan och ½-1 msk vatten droppvis under kraftig vispning.
Servera aiolin till allt grillat kött.
Ingredienser:
15 normal stora Västeråsgurkor eller 30 små
1 gul lök
2 röda chilifrukter
10 vitlöksklyftor
Lag:
½ l vatten
1 dl ren ättika 24 % eller 2 dl ättiksprit 12 %
2 dl Strösocker
½ dl salt
1 bit färsk pepparrot
Gör så här:
Tvätta gurkorna noga.
Skala löken.
Halvera den och skär den i skivor.
Skölj chilin och dela den på längden och ta bort kärnorna.
Skala vitlöken.
Varva gurkan med lök, vitlök och chili i väl rengjorda burkar.
Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp den.
Låt svalna innan den hälls över gurkan.
Lägg ett par bitar pepparrot i varje burk.
Förslut.
Låt stå i 4 veckor före servering.
Förvara kallt.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
1 ägg
1½ dl socker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
100 g smör eller margarin
(2-3 msk pärlsocker)
Gör så här:
Vispa ägget och sockret några minuter.
Tillsätt mjölet, bakpulvret, kardemumman, mjölken och det smälta avsvalnade smöret.
Häll smeten i smord och bröad form, ca 1 liter.
Strö ev. över lite pärlsocker.
Grädda kakan i 175 grader ca 40 minuter.
Antal: 2-4 portioner
Ingredienser:
2 msk vitvinsvinäger
Salt
Vitpeppar
5 msk olivolja
Gör så här:
Blanda vinägern med salt och peppar.
Droppa oljan under kraftig vispning.
Det här är en klassiker som är god naturell eller smaksatt.
Passar till de flesta sallader och även som bas till andra dressingar.
Atlantis nya såsbok, 1995
Till 6 bröd:
100 g jäst
1 liter ljummet vatten (37ºC)
2 msk salt
4 ägg
2 dl olivolja
ca 1,8 kg vetemjöl
Pensling:
ca 3 msk olivolja
Gör så här:
Finfördela jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör om.
Tillsätt salt, ägg, och olivolja.
Vispa kraftigt.
Tillsätt mjölet och arbeta degen mycket kraftigt.
Tillsätt ev mer mjöl så att degen blir fast och smidig.
Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
Arbeta degen på mjölad arbetsbänk.
Dela den i sex bitar och forma dem till släta, lite avlånga bullar.
Lägg dem i en väloljad långpanna.
Pensla olja runt om varje bulle så går det lättare att sära på bröden efter gräddningen.
Strö lite mjöl över bullarna.
Jäs under bakduk 40-60 minuter.
Sätt ugnen på 225ºC.
Skåra bröden på diagonalen med en vass kniv alldeles före gräddningen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Låt bröden svalna lite innan de stjälps upp och får svalna helt på galler under bakduk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
360 g musslor i lake
4 medelstora potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 stjälkar blekselleri
100 g skivar, rimmat sidfläsk
6 dl grönsaksbuljong (vatten med buljongtärning eller fond)
1 1/2 dl matlagningsgrädde
Salt
Peppar
1 citron
2 msk hackad persilja
1 msk majsstärkelse
Gör så här:
Häll av musslorna, spara spadet.
Skala potatis, lök och vitlök.
Skär potatisen i tärningar och finhacka löken.
Skölj sellerin och skär i tunna strimlor.
Strimla fläsket fint.
Stek fläskstrimlorna i en kastrull, när de är knapriga tillsätts potatisen, löken och sellerin.
Fräs grönsakerna i fläskfettet någon minut.
Tillsätt musselspadet och grönsaksbuljongen.
Koka sakta tills potatisen är mjuk.
Tillsätt matlagningsgrädden och koka upp.
Red ev av soppan med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Lägg i musslorna.
Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Strö över persiljan.
Servera soppan med krutonger eller bröd.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|