Direktlänk till inlägg 26 maj 2015
Ingredienser:
2 ägg
mjöl
1 tsk salt
1-2 dl vatten
Gör så här:
Det närmaste detta jag har sett som finns att köpa färdigt är färska gnocchi.
Verktyget är en platta med hål i.
Hålen är ca 1 cm i diameter och sitter med ca 0,5 cm mellanrum.
Detta innebär att jag kan göra en rätt lös deg.
Blanda ägg, mjöl, vatten och salt med elvisp.
Bestäm mängderna på känn.
Det är konsistensen som avgör och givetvis hur många vi är som ska äta.
Jag som har ett specialverktyg vill ha en ganska så lös deg, ja det är nog snarare en smet.
Den ska vara lätt att få igenom hålen på mitt verktyg, men inte rinna igen så att det blir långa korvar.
Degen ska ner i kokande vatten.
Lägg på en klick på verktyget och skrapa sedan med en sked.
Det gör att degen kapas i små klumpar som faller ned i det kokande vattnet.
Du som förmodligen inte har ett sådant förträffligt hjälpmedel får gör lite annorlunda.
Gör degen ganska fast (mer mjöl).
Tag sedan fram en skärbräda.
Skär långa tunna strimmor ur degen.
Kapa dessa strimmor i småbitar och låt dessa trilla ner i kokande vatten.
Det kräver lite övning för att få snitts på detta men det går att hålla skärbrädan lutande vid kastrullen och skära ner små klumpar direkt ner i vattnet.
Klumparna flyter upp till ytan när de är klara.
Fiska upp dem men en hålslev, skölj snabbt av dem i vatten och lägg i en skål.
Om du är rasande snabb så kan du göra klart all smet i ett svep och sedan hälla av klimparna i ett durkslag.
Klicka på rikligt med smör.
Servera direkt.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|