Direktlänk till inlägg 29 april 2015
Ugn: 200 grader, 5 minuter + 175 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
Tårtbottnar:
3 äggulor
1 dl Strösocker
5 msk kaffegrädde
2 tsk bakpulver
1½ dl vetemjöl
125 g smält, avsvalnat smör (1½ dl)
Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vanillinsocker
flisad mandel
Fyllning:
3 dl vispgrädde
ca ½ liter frysta, avrunna eller färska bär, gärna björnbär, hallon eller hjortron.
Form:
Vanlig stor långpanna, bakplåtspapper och smör till pensling.
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Blanda bakpulver och mjöl.
Vispa gulor och strösocker vitt och pösigt.
Tillsätt efterhand grädden och det smälta smöret växelvis med det med bakpulver blandade mjölet. Vispa till en jämn smet som breds ut i långpannan på det välsmorda bakpapperet.
Vispa äggvitorna mycket hårt med elvispen.
Bunken och visparna måste vara helt rena och torra.
Tillsätt efterhand socker och vanillinsocker och fortsätt vispa tills marängen är så styv att du kan dra upp den till spetsiga toppar som håller formen.
Bred marängen över sockerkakssmeten i långpannan.
Strö på så mycket flisad mandel som du själv önskar.
Sätt in pannan i 200 grader på nedersta falsen i 5 minuter.
Sänk då värmen till 175 grader och fortsätt grädda kakan i 20 - 30 minuter eller tills marängen har svag färg och kakan känns fast vid prov med sticka.
Tag ut kakan och låt den kallna i formen.
Lyft sedan upp den försiktigt och drag bort bakplåtspapperet om det sitter fast.
Dela kakan tvärs över till två mindre rektangulära bitar.
Täck ena halvan med fast vispad grädde.
Strö bären över grädden.
Lägg den andra halvan ovanpå och garnera utmed kanten, där grädden tittar fram, med några hela bär.
Servera omedelbart.
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (à 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|