Direktlänk till inlägg 2 augusti 2017

Torkad svamp

Av Maria - 2 augusti 2017 11:30

Mängd: 1 liter torkad svamp


Ingredienser:

3 liter svamp som trattkantareller, svart eller rödgul trumpetsvamp, Karl-johan eller champinjoner


Gör så här:

Skär bort jordiga delar på nederdelen av svamparna.

Dela dem och rensa noga bort jord, grus och smuts med en svampkniv eller bakpensel.

Har du späda fina svampar eller större rena svampar kan du nu torka dem.

Lite större och smutsigare svampar som kantareller brukar jag skölja helt rena för säkerhetsskull.

Lägg svampen i en stor bunke med vatten.

Skölj runt dem och plocka sedan över dem i ett durkslag du satt över en bunke.

Rensa dem samtidigt noga från grus och smuts.

Dela svampen i mindre delar för hand eller skär i skivor med kniv.

Lägg först på en tidning när du rensat dem så att det mesta vattnet rinner av i några timmar.


UTAN UGN:

Sprid ut svampen på 2-3 galler (ugnsgaller, galler från kyl/frys eller plåtar med hål i) med hushållspapper under.

Torka ca 1 vecka tills de är helt torra.

Ställ gallret så det har luft runt om.

Mitt tips är att luta och stödja det mot element på en sida och sedan en stol eller pall på andra sidan. Vänd runt dem lite varje dag.


I UGN:

Ställ in ugnen på lägsta värme varmluft.

Värmen ska helst ej gå över 50 grader.

Sprid ut på bakplåtspapper på galler. Torka något dygn.

Vänd runt dem 2-3 gånger.

Över 50 grader kan svampen bli besk.


I TORKMASKIN DEHYDRATOR:

Följ manualen.

Vanligt är att man rensar och delar eller skär svampen i tunna bitar.

Placera i torken med lite mellanrum och torka på låg värme i 7-10 timmar.
Svampen ska vara knastertorr och gå att smula sönder.
Förvara i lufttät glasburk med tättslutande lock.

Håller i minst något år om inte längre.


TIPS ANVÄNDNING:

Använd dem som torkad svamp i matlagning.

Kan blötläggas innan genom att du täcker dem med vatten och låter stå ca 15 minuter.

Häll av och krama ur.

Stek tills torra i torr stekpanna och tillsätt sedan en klick smör och stek någon minut till.

Även gott med lite hackad vitlök i på slutet.

Chili, soja och sesamolja är annat jag gillar att smaksätta svampen med.

Torkad svamp kan även smulas direkt i såser, grytor, pytt, wok eller liknande.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards