Direktlänk till inlägg 2 augusti 2017
Mängd: 1 liter torkad svamp
Ingredienser:
3 liter svamp som trattkantareller, svart eller rödgul trumpetsvamp, Karl-johan eller champinjoner
Gör så här:
Skär bort jordiga delar på nederdelen av svamparna.
Dela dem och rensa noga bort jord, grus och smuts med en svampkniv eller bakpensel.
Har du späda fina svampar eller större rena svampar kan du nu torka dem.
Lite större och smutsigare svampar som kantareller brukar jag skölja helt rena för säkerhetsskull.
Lägg svampen i en stor bunke med vatten.
Skölj runt dem och plocka sedan över dem i ett durkslag du satt över en bunke.
Rensa dem samtidigt noga från grus och smuts.
Dela svampen i mindre delar för hand eller skär i skivor med kniv.
Lägg först på en tidning när du rensat dem så att det mesta vattnet rinner av i några timmar.
UTAN UGN:
Sprid ut svampen på 2-3 galler (ugnsgaller, galler från kyl/frys eller plåtar med hål i) med hushållspapper under.
Torka ca 1 vecka tills de är helt torra.
Ställ gallret så det har luft runt om.
Mitt tips är att luta och stödja det mot element på en sida och sedan en stol eller pall på andra sidan. Vänd runt dem lite varje dag.
I UGN:
Ställ in ugnen på lägsta värme varmluft.
Värmen ska helst ej gå över 50 grader.
Sprid ut på bakplåtspapper på galler. Torka något dygn.
Vänd runt dem 2-3 gånger.
Över 50 grader kan svampen bli besk.
I TORKMASKIN DEHYDRATOR:
Följ manualen.
Vanligt är att man rensar och delar eller skär svampen i tunna bitar.
Placera i torken med lite mellanrum och torka på låg värme i 7-10 timmar.
Svampen ska vara knastertorr och gå att smula sönder.
Förvara i lufttät glasburk med tättslutande lock.
Håller i minst något år om inte längre.
TIPS ANVÄNDNING:
Använd dem som torkad svamp i matlagning.
Kan blötläggas innan genom att du täcker dem med vatten och låter stå ca 15 minuter.
Häll av och krama ur.
Stek tills torra i torr stekpanna och tillsätt sedan en klick smör och stek någon minut till.
Även gott med lite hackad vitlök i på slutet.
Chili, soja och sesamolja är annat jag gillar att smaksätta svampen med.
Torkad svamp kan även smulas direkt i såser, grytor, pytt, wok eller liknande.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|