Direktlänk till inlägg 20 maj 2018
Antal: 55-60 stycken
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
Mördeg:
200 g smör eller margarin
200 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Mandelmassa:
100 g sötmandel
100 g socker
½ äggvita
Fyllning:
200 g sötmandel
200 g socker, knappt
2 msk apelsinmarmelad (mest skal)
2 äggvitor
Röd karamellfärg
Glasyr:
Florsocker
Vatten
Gör så här:
Blanda och arbeta ihop allt till mördegen.
Till mandelmassan skållas och mals mandeln och blandas med socker och äggvita.
Arbeta sedan ihop mandelmassa och mördeg till en deg, som får vila på kall plats.
Fyllning:
Skålla och mal mandeln.
Låt sedan gärna torka lite.
Blanda mandel, socker och apelsinmarmelad, rör ner äggvitorna och färga massan svagt röd.
Dela degen i två delar och kavla ut var del till en kaka ca 30*20 cm.
Dela den tvärs över.
Bred ut fyllningen i ett jämnt lager över varje del och rulla ihop.
Det blir 4 ganska tjocka rullar, som får bli lika långa som plåten (40-45 cm).
Lägg 2 rullar med skarven nedåt på varje plåt och grädda dem vid 200 grader tills de har svagt ljusbrun färg och börjar småspricka, ca 15 minuter.
Rör ut florsockret med lite vatten och glasera de nygräddade rullarna, som sedan får svalna på plåten och skärs i sneda bitar när de är halvljummna.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|