Direktlänk till inlägg 20 maj 2018
Antal: 55-60 stycken
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
Mördeg:
200 g smör eller margarin
200 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Mandelmassa:
100 g sötmandel
100 g socker
½ äggvita
Fyllning:
200 g sötmandel
200 g socker, knappt
2 msk apelsinmarmelad (mest skal)
2 äggvitor
Röd karamellfärg
Glasyr:
Florsocker
Vatten
Gör så här:
Blanda och arbeta ihop allt till mördegen.
Till mandelmassan skållas och mals mandeln och blandas med socker och äggvita.
Arbeta sedan ihop mandelmassa och mördeg till en deg, som får vila på kall plats.
Fyllning:
Skålla och mal mandeln.
Låt sedan gärna torka lite.
Blanda mandel, socker och apelsinmarmelad, rör ner äggvitorna och färga massan svagt röd.
Dela degen i två delar och kavla ut var del till en kaka ca 30*20 cm.
Dela den tvärs över.
Bred ut fyllningen i ett jämnt lager över varje del och rulla ihop.
Det blir 4 ganska tjocka rullar, som får bli lika långa som plåten (40-45 cm).
Lägg 2 rullar med skarven nedåt på varje plåt och grädda dem vid 200 grader tills de har svagt ljusbrun färg och börjar småspricka, ca 15 minuter.
Rör ut florsockret med lite vatten och glasera de nygräddade rullarna, som sedan får svalna på plåten och skärs i sneda bitar när de är halvljummna.
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|