Direktlänk till inlägg 3 augusti 2018
Antal: ca 40 stycken
Vila: minst 30 minuter, kallt
Ugn: 175 grader, ca 8 minuter + 250 grader, 2-4 minuter
Ingredienser:
200 g smör
1 dl socker
4½ dl mjöl
1 äggula (kan uteslutas)
Citronkräm:
2 citroner, rivet skal och saft
2 dl socker
3 dl vatten
3/4 dl majsena
2 msk smör
3 äggulor, spar äggvitan till marängen
Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
1 tsk citronsaft, kan uteslutas
Gör så här:
Hacka smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna och äggulan tils det blir en deg.
Rulla kulor av degen, tryck till med ett finger på degkulan så att det bildas en fördjupning till citronkrämen.
Låt dem vila i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda dem mitt i ugnen i ca 8 minuter.
De behövs inte gräddas färdigt helt eftersom citronkräm och maräng ska gräddas senare.
Citronkräm:
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat.
Den får inte koka för då koagulerar äggen.
Ta av och låt svalna.
Maräng:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Tillsätt sockret och vispa tills skummet är fast och tjockt.
Det ska gå att vända bunken upp och ner utan att marängsmeten rinner ut.
Höj ugnstemperaturen till 250 grader.
Klicka citronkräm i den förgräddade mördegskakan och spritsa eller klicka maräng uppe på.
Grädda kakorna i ca 2-4 minuter eller tills marängen fått fin färg.
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|