Direktlänk till inlägg 8 augusti 2018
Antal: 12 bitar
Ugn: 180º, ca 30 minuter
Ingredienser:
90 g osaltat smör
120 g mörk choklad, hackad
2 ägg, uppvispade
2½ dl socker
1½ dl vetemjöl
50 g rostade nötter, hackade (t.ex. hasselnötter eller pekannötter)
Mousse:
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Chokladsås:
150 g mjölkchoklad, grovhackad
2 dl vispgrädde
1 dl standarmjölk
Till garnering:
Ev. citronmeliss
Gör så här:
Sätt ugnen på 180º.
Smörj en form, ca 20*20 cm.
Smält smör och choklad i mikro eller över vattenbad.
Tillsätt de uppvispade äggen, därefter socker och siktat mjöl.
Rör snabbt ihop smeten med försiktiga tag.
Blanda ner nötterna.
Häll smeten i den smorda formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter, tills den är fast på ytan men mjuk inuti.
Mousse:
Blötlägg gelatin i kallt vatten i 5 minuter.
Vispa grädden tills den blir fast men lite rinnig.
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna lite.
Vänd försiktigt ner den avsvalnade chokladen i grädden, lite åt gången, med hjälp av en slickepott.
Ta upp gelatinet och krama ur vattnet.
Smält bladen försiktigt i en liten kastrull.
Låt svalna något och rör försiktigt ner gelatinet i chokladblandningen.
Vänta tills kakan kallnat ordentligt.
Bred ett lager mousse ovanpå kakan och låt stå i kylskåp i 2-3 timmar.
Skär kakan i fyrkantiga bitar.
Sås:
Koka upp grädden och mjölken i en kastrull.
Slå gräddmjölken över chokladen och rör om ordentligt.
Låt såsen kallna.
Häll mjölkchokladsås över och garnera ev. med citronmeliss.
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|