Direktlänk till inlägg 8 augusti 2018
Antal: 12 bitar
Ugn: 180º, ca 30 minuter
Ingredienser:
90 g osaltat smör
120 g mörk choklad, hackad
2 ägg, uppvispade
2½ dl socker
1½ dl vetemjöl
50 g rostade nötter, hackade (t.ex. hasselnötter eller pekannötter)
Mousse:
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Chokladsås:
150 g mjölkchoklad, grovhackad
2 dl vispgrädde
1 dl standarmjölk
Till garnering:
Ev. citronmeliss
Gör så här:
Sätt ugnen på 180º.
Smörj en form, ca 20*20 cm.
Smält smör och choklad i mikro eller över vattenbad.
Tillsätt de uppvispade äggen, därefter socker och siktat mjöl.
Rör snabbt ihop smeten med försiktiga tag.
Blanda ner nötterna.
Häll smeten i den smorda formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter, tills den är fast på ytan men mjuk inuti.
Mousse:
Blötlägg gelatin i kallt vatten i 5 minuter.
Vispa grädden tills den blir fast men lite rinnig.
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna lite.
Vänd försiktigt ner den avsvalnade chokladen i grädden, lite åt gången, med hjälp av en slickepott.
Ta upp gelatinet och krama ur vattnet.
Smält bladen försiktigt i en liten kastrull.
Låt svalna något och rör försiktigt ner gelatinet i chokladblandningen.
Vänta tills kakan kallnat ordentligt.
Bred ett lager mousse ovanpå kakan och låt stå i kylskåp i 2-3 timmar.
Skär kakan i fyrkantiga bitar.
Sås:
Koka upp grädden och mjölken i en kastrull.
Slå gräddmjölken över chokladen och rör om ordentligt.
Låt såsen kallna.
Häll mjölkchokladsås över och garnera ev. med citronmeliss.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|