Alla inlägg under mars 2020
Antal: 2 formbröd
Jästid: 30 minuter.
Ugn: 200 grader, ca 25 minuter.
Ingredienser:
40 g jäst
7 dl mjölk
1 tsk salt
4 1/2 dl grahamsmjöl (270 g)
6 dl vetemjöl (360 g)
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader = fingervarmt, slå den över den smulade jästen och saltet i degbunke.
Tillsätt mjölet och rör om väl.
Degen skall ha lös konsistens.
Häll i formar, smorda och strödda med grahamsmjöl, och låt jäsa en halvtimma.
Grädda.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
150 g morötter
½ st gurka
3 msk vitvinsvinäger
3 msk socker
½ st röd chili
6 st minibaguetter
Sås:
2 msk chilisås
1 tsk japansk soja
2 krm sambal oelek
1 st lime
400 g halloumi
180 g grillad paprika
½ st romansallad
Gör så här:
Skala och strimla morötterna fint.
Strimla gurkan.
Blanda samman vinäger och socker och låt grönsaker dra i lagen.
Rör i skivad chili.
Värm baguetterna enligt anvisningarna på paketet.
Gör såsen genom att blanda samman chilisås, soja, sambal oelek och lime.
Skiva och stek halloumin.
Servera baguetter med grillad paprika och sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg älgkött (bringa, högrev eller stek)
2 gula lökar
2 morötter
Smör till stekning
Salt
Malen svartpeppar
½ msk vetemjöl
7-8 dl vatten
3 lagerblad
6 kryddpepparkorn
5-6 enbär
Picklad polkabeta:
½ dl ättika
1 dl strösocker
1½ dl vatten
½ tsk gula senapsfrön
2 polkabetor
Till servering:
Kokt, mjölig potatis
Färska blad av libbsticka, blekselleri eller bladpersilja
Gör så här:
Skär köttet i ca 4 cm stora bitar.
Skala och skär löken och morötterna i bitar.
Bryn köttet i smör runtom i en stor gjutjärnsgryta, salta och peppra.
Pudra köttet med vetemjöl och häll på vatten så att det täcker köttet.
Tillsätt kryddorna och låt allt sjuda under lock i 20 minuter.
Lägg i löken och morötterna och sjud ytterligare i ca 40 minuter tills köttet känns mört.
Rör om då och då i botten.
Smaka av med salt.
Picklad polkabeta:
Rör ihop alla ingredienser utom betorna.
Tvätta betorna ordentligt och hyvla dem tunt.
Lägg ner i lagen.
Servera kalopsen i en skål eller direkt från grytan med polkabetorna och potatis.
Garnera med libbsticka, selleri eller bladpersilja.
Tips!
Om du inte får tag på älgkött kan du använda nötkött.
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
3 stora apelsiner
1 liter vitvinsvinäger
1 liten apelsin
Gör så här:
Skala de 3 stora apelsinerna tunt utan att med något av det vita.
Lägg skalet i en stor ren glasburk och häll på lite vinäger.
Skär itu de 3 apelsinerna och pressa ut juicen, häll den i glasburken, rör om och häll i resten av vinägern, skaka om och förslut.
Låt den stå på en sval mörk plats i 3 veckor.
Skaka om den då och då.
Sila av vinägern och fyll på flaskor.
Skala nu en liten apelsin i tunna strimlor utan få att få med det vita och lägg 3 stycken i varje flaska.
Antal: 1 ugnsplåt
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
2 ägg
2 krm salt
1 tsk bakpulver
1 msk kallpressad rapsolja
1 msk psylliumfrön
4 msk sesamfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl hela linfrön
½ tsk kanel
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen och saltet med en elvisp.
Vänd ner bakpulver, frön och kryddor i äggsmeten.
Det ska bli en lös smet så låt inte fröna fylla ut för mycket.
Har du använt små ägg kan du behöva ta lite mindre mängd frön.
Tillsätt oljan.
Häll smeten på ett bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 färska eller djupfrysta majskolvar
1½ liter vatten
2 tsk salt
Gör så här:
Tag bort ev bladhölje och trådar på kolvarna.
Skölj de färska majskolvarna.
Koka upp vattnet, tillsätt saltet.
Lägg i kolvarna, som ska täckas av vattnet.
Koka dem mjuka under lock 5-10 minuter.
Lossa ett korn och pröva.
Kokas de för länge blir de hårda.
Tag upp majskolvarna och låt dem rinna av.
Stick en gaffel eller "majshållare" i kortändarna på kolvarna och ät dem direkt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl hallon
½ dl balsamvinäger
1 tsk honung
1½ dl olivolja
Salt
Malen svartpeppar
Gör så här:
Lägg hallonen tillsammans med balsamvinäger i en kastrull, låt sjuda upp.
Låt vinägern svalna.
Sila bort hallonen eller blanda samman vinägern med hallonen kvar.
Blanda med övriga ingredienser.
Vinägrett med härlig sötma från hallon och honung.
Ingredienser:
1 kg björnbär
250-800 g (3-9 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdigt mos
Gör så här:
Rensa bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|