Alla inlägg under mars 2020

Av Maria - 27 mars 2020 07:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 kycklingfiléer

6 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

2 msk solrosolja

2 msk indisk currypasta

3 msk curry

2 burkar kokosmjölk

2 msk kycklingfond

1 kanelstång

3 stjärnanis

1 litet blomkålshuvud

Salt

Vitpeppar


Gör så här:

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar.
Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
Hetta upp en gryta med olja och bryn lök och kyckling i någon minut.
Tillsätt currypasta och curry och häll på kokosmjölk och kycklingfond. Låt koka upp.
Lägg i kanelstång och anis och låt sjuda i 10 minuter.
Bryt blomkålen i små buketter och lägg i grytan.
Låt koka ytterligare ett par minuter och smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 26 mars 2020 17:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 220 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

8 potatisar

3 morötter

3 palsternackor

1 gul lök

600 g falukorv

3 dl grädde

Salt

Peppar

1 bit pepparrot


Pepparrotskräm:

2 dl lätt créme friche

2-3 msk finriven pepparrot

Salt


Gör så här:

Skala och skiva rotfrukter och lök i fina skivor.

Skär även korvarna i lagom tunna skivor.

Smöra en ugnsfast form och varva rotfrukter, lök och korv.

Salta och peppra lätt mellan lagren.

Häll över grädden och gratinera i ugnen på 220 grader i ca 45 minuter.

(Vill du ha i pepparroten från början river du ner några cm av den direkt i grädden innan den hälls över gratängen.)


Lägg på ett foliepapper om gratängen får för mycket färg.


Pepparrotskräm:

Blanda alla ingredienserna i en skål.


Servera gratängen med en grön sallad och pepparrotskräm.

Av Maria - 26 mars 2020 14:00

Antal: 15-20 stycken

Vila: ½-1 timme

Ugn: 225 grader, 7-8 minuter


Ingredienser:

1½ dl vetemjöl

½ tsk hjorthornssalt

½ tsk salt

50 g margarin eller smör

1/4 dl vatten


Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna.

Finfördela matfettet i blandningen.

Häll i vattnet och arbeta snabbt samman en smidig deg.

Låt den vila i kylskåpet ½-1 timme.


Kavla ut degen till en rektangulär platta.

Sporra eller skär ut fyrkantiga kex.

Nagga dem eller använd en kruskavel mot slutet av kavlingen.

Lägg kexen på smord plåt eller bakplåtspapper.


Gräddning:

Grädda kexen mitt i ugnen i 225 grader, 7-8 minuter.

Låt kexen kallna på plåten.


Förvaring:

I tättslutande burk på torr plats, 2-3 veckor.

Av Maria - 26 mars 2020 10:30

Antal: ca 24 bitar


Ingredienser:

250 g smör

350 g mörk choklad (70%)

3 ägg

5 dl mörkt muskovadosocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt


Garnering:

ev. florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret i en kastrull.
Bryt chokladen i bitar och lägg i kastrullen.
Rör tills chokladen smält.
Vispa upp äggen i en bunke.
Tillsätt sockret och vispa till en blank smet.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
Rör ner mjölblandingen och chokladen i äggvispet.
Häll smeten i en form, ca 20x30 cm, Klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
Låt kakan kallna i formen.
Skär den i rutor och pudra eventuellt över florsocker.
Av Maria - 25 mars 2020 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

6 hg kassler

 

Till skyn:

2 dl torrt vitt vin
3 dl vatten
½ köttbuljongtärning
100 g finhackad rotselleri
1 msk tomatpuré
1 msk rosépeppar
1 tsk soja
1 tsk arrowrot

 

Gör så här:

Skär kasslern i riktigt tunna skivor och lägg dem i en vid panna.

Koka upp vatten, vin och köttbuljongtärning i en annan kastrull.

Lägg i den hackade rotsellerin och låt sjuda ca 5 minuter.

Tillsätt tomatpuré, soja och krossad rosépeppar och låt sjuda ytterligare några minuter.

Red av skyn med arrowrot utrörd i lite vatten och låt den koka upp under omrörning.

Häll skyn över kasslern.

Sätt pannan på svag värme och låt köttet bli varmt.


Servering:

Lägg upp på varma tallrikar och servera med kokt potatis och varma grönsaker.

Av Maria - 25 mars 2020 13:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 kycklingfiléer

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

olivolja

1 ägg

1 dl kesella (10%)

½ kruka färsk basilika

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 grön squash

1 gul squash

1 dl färskriven parmesanost


Tomatsås:

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

olivolja

1 burk krossade tomater

1 lagerblad

1 tsk torkad oregano

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Gör först tomatsåsen:

Finhacka lök och vitlök och bryn den gyllenbrun i en kastrull med olivolja.
Tillsätt tomater, lagerblad, oregano, salt och peppar.
Låt koka på svag värme i minst 20 minuter.

Mixa kycklingfiléerna i en matberedare till en färs.
Finhacka lök och vitlök och stek gyllenbrun i en stekpanna med lite olivolja.
Finhacka den gula och gröna squashen.
Lägg i löken och kycklingfärsen i en bunke och blanda ner ägg, kesella, hackad basilika, hackade squashen, parmesanost, salt och peppar.
Forma färsen till biffar och bryn dem runt om i en stekpanna med olivolja i några minuter.
Lägg över biffarna i tomatsåsen och låt koka i 10 minuter.
Servera biffarna med Grön bulgursallad.
Av Maria - 25 mars 2020 10:15

Ingredienser:
1 kg plommon
1 röd chilifrukt, tärnad
1 vitlök Solo, riven
5 dl Vit Sirap
2½ dl vitvinsvinäger
1 msk riven färsk ingefära
1 kanelstång
1 msk gula senapsfrön
1 msk paprikapulver
Salt

 

Gör så här:

Skålla, skala, kärna ur och skär plommonen i bitar.

Lägg samtliga ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka upp.

Sjud sedan tills chutneyn har lagom konsistens, cirka 45 minuter.

Smaka av med salt.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förvara kallt.

Av Maria - 24 mars 2020 17:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 45-60 minuter


Ingredienser:

1 kg potatis

4 ägg

½ purjolök

2 dl gräddfil

1 msk majonnäs

 tsk torkad dragon

Salt

Peppar

100 g spenat

0,3 gurka


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta av potatisarna nog och picka dem sen med en gaffel.

Lägg dem på ett ugnsgaller eller i en form och laga i ugnen ca 45-60 min tills de är mjuka.
Lägg äggen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker.

Koka upp och koka sen i ca 7 min.

Spola äggen med kallt vatten så att de blir kalla.

Skala och grovhacka dem.
Skala och hacka purjolök.

Blanda med ägg, gräddfil, majonnäs och dragon i en skål.

Smaka av med salt och peppar.
Hacka spenaten grovt, tärna gurkan fint.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards