Alla inlägg under mars 2020
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
6 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk solrosolja
2 msk indisk currypasta
3 msk curry
2 burkar kokosmjölk
2 msk kycklingfond
1 kanelstång
3 stjärnanis
1 litet blomkålshuvud
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar.
Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
Hetta upp en gryta med olja och bryn lök och kyckling i någon minut.
Tillsätt currypasta och curry och häll på kokosmjölk och kycklingfond. Låt koka upp.
Lägg i kanelstång och anis och låt sjuda i 10 minuter.
Bryt blomkålen i små buketter och lägg i grytan.
Låt koka ytterligare ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 220 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
8 potatisar
3 morötter
3 palsternackor
1 gul lök
600 g falukorv
3 dl grädde
Salt
Peppar
1 bit pepparrot
Pepparrotskräm:
2 dl lätt créme friche
2-3 msk finriven pepparrot
Salt
Gör så här:
Skala och skiva rotfrukter och lök i fina skivor.
Skär även korvarna i lagom tunna skivor.
Smöra en ugnsfast form och varva rotfrukter, lök och korv.
Salta och peppra lätt mellan lagren.
Häll över grädden och gratinera i ugnen på 220 grader i ca 45 minuter.
(Vill du ha i pepparroten från början river du ner några cm av den direkt i grädden innan den hälls över gratängen.)
Lägg på ett foliepapper om gratängen får för mycket färg.
Pepparrotskräm:
Blanda alla ingredienserna i en skål.
Servera gratängen med en grön sallad och pepparrotskräm.
Antal: 15-20 stycken
Vila: ½-1 timme
Ugn: 225 grader, 7-8 minuter
Ingredienser:
1½ dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
½ tsk salt
50 g margarin eller smör
1/4 dl vatten
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna.
Finfördela matfettet i blandningen.
Häll i vattnet och arbeta snabbt samman en smidig deg.
Låt den vila i kylskåpet ½-1 timme.
Kavla ut degen till en rektangulär platta.
Sporra eller skär ut fyrkantiga kex.
Nagga dem eller använd en kruskavel mot slutet av kavlingen.
Lägg kexen på smord plåt eller bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kexen mitt i ugnen i 225 grader, 7-8 minuter.
Låt kexen kallna på plåten.
Förvaring:
I tättslutande burk på torr plats, 2-3 veckor.
Antal: ca 24 bitar
Ingredienser:
250 g smör
350 g mörk choklad (70%)
3 ägg
5 dl mörkt muskovadosocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Garnering:
ev. florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6 hg kassler
2 dl torrt vitt vin
3 dl vatten
½ köttbuljongtärning
100 g finhackad rotselleri
1 msk tomatpuré
1 msk rosépeppar
1 tsk soja
1 tsk arrowrot
Gör så här:
Skär kasslern i riktigt tunna skivor och lägg dem i en vid panna.
Koka upp vatten, vin och köttbuljongtärning i en annan kastrull.
Lägg i den hackade rotsellerin och låt sjuda ca 5 minuter.
Tillsätt tomatpuré, soja och krossad rosépeppar och låt sjuda ytterligare några minuter.
Red av skyn med arrowrot utrörd i lite vatten och låt den koka upp under omrörning.
Häll skyn över kasslern.
Sätt pannan på svag värme och låt köttet bli varmt.
Servering:
Lägg upp på varma tallrikar och servera med kokt potatis och varma grönsaker.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 kycklingfiléer
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 ägg
1 dl kesella (10%)
½ kruka färsk basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 grön squash
1 gul squash
1 dl färskriven parmesanost
Tomatsås:
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
1 tsk torkad oregano
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Gör först tomatsåsen:
Ingredienser:
1 kg plommon
1 röd chilifrukt, tärnad
1 vitlök Solo, riven
5 dl Vit Sirap
2½ dl vitvinsvinäger
1 msk riven färsk ingefära
1 kanelstång
1 msk gula senapsfrön
1 msk paprikapulver
Salt
Gör så här:
Skålla, skala, kärna ur och skär plommonen i bitar.
Lägg samtliga ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka upp.
Sjud sedan tills chutneyn har lagom konsistens, cirka 45 minuter.
Smaka av med salt.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förvara kallt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 45-60 minuter
Ingredienser:
1 kg potatis
4 ägg
½ purjolök
2 dl gräddfil
1 msk majonnäs
1½ tsk torkad dragon
Salt
Peppar
100 g spenat
0,3 gurka
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta av potatisarna nog och picka dem sen med en gaffel.
Lägg dem på ett ugnsgaller eller i en form och laga i ugnen ca 45-60 min tills de är mjuka.
Lägg äggen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker.
Koka upp och koka sen i ca 7 min.
Spola äggen med kallt vatten så att de blir kalla.
Skala och grovhacka dem.
Skala och hacka purjolök.
Blanda med ägg, gräddfil, majonnäs och dragon i en skål.
Smaka av med salt och peppar.
Hacka spenaten grovt, tärna gurkan fint.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|