Alla inlägg under mars 2020
Antal: 2 burkar
Ingredienser:
1 kg svarta vinbär
½ kg Syltsocker
½ dl vatten
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Lägg bär, syltsocker och vatten i en kastrull.
Låt koka i 3-4 minuter.
Skumma.
Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: ca 20 kakor
Ingredienser:
3 äggvitor
ca 200 g kokosflingor
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en apelsin
rivet skal av en lime
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda allting i en stor bunke.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
520 g torskfilé
4 portioner basmatiris
1 hönsbuljongtärning
½ msk curry
Salt
Peppar
1 msk olja
1½ dl matlagningsgrädde
1 citron
2 morötter
65 g färsk babyspenat
Gör så här:
Tina fisken.
Koka riset i buljongen enligt anvisningen på förpackningen.
Dela fisken i ungefär 5 cm stora bitar och krydda med curry, salt och peppar.
Stek fisken ca 3 minuter på varje sida i oljan i en en stekpanna, slå på grädden mot slutet.
Skär citronen i klyftor.
Skala och skär morötterna i stavar.
Vänd ner spenaten i riset när det är klart.
Servera currytorsken med ris, morötter och citronklyftor.
Ingredienser:
500 g äpplen, t ex aroma
1½ dl Ljus Sirap
2 dl vatten
saft från ½ citron
200 g Syltsocker
1 tsk malen kardemumma
Gör så här:
Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
Blanda äpplen, sirap, vatten och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning i cirka 10 minuter.
Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka ytterligare 3–6 minuter.
Skumma noga om det behövs.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förvara kallt.
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 skivor kokt skinka, tärnade
4 koppar (450 g) kokt ris
4 msk frysta ärtor, kokta
1 msk sojasås
peppar
1 ägg, uppvispat
Garnering:
1 gurka, skivad
6 knipplökar
Gör så här:
Bryn vitlöken i oljan.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200°C, 20 minuter
Ingredienser:
600 g rödspättafilé
10 filéer anjovis
3 dl mjölk
½ dl hackad dill
4 tomater
3 msk sesamfrö
2 msk pumpafrö
2 msk pressad citronsaft
Salt
Peppar
Grönkålssallad:
Grönkål
Strö över granatäpplen
Apelsin
Selleri
Gör så här:
Skölj och skär tomaterna i bitar.
Blanda mjölk, dill och tomater i bitar.
Vik spättafiléerna dubbla.
Lägg dem i ugnsfast form.
Salta och peppra.
Häll över mjölk, tomat och dillblandningen.
Strö över sesam- och pumpafrön.
Grädda i 200°C i 20 minuter.
Grönkålssallad:
Använd de inre gröna bladen på grönkålen.
Lägg dem i kokhett vatten i 1 minut.
Kyl dem sedan snabbt i iskallt vatten.
Hacka bladen fint.
Lägg i de övriga ingredienserna till salladen.
Servera fisken med grönkålssalladen.
Antal: beror på storleken av kakorna
Ugn: 175°C
Ingredienser:
300 g smör
5 dl socker
2 dl havregryn
4 ägg
3 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Smält smöret i en stor gryta och blanda i socker, havregryn och ägg.
Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i 175°C.
Kakan får gärna vara lite "kladdkakeseg" när den kommer ut.
Skär den i rutor när den svalnat lite.
Ingredienser:
Grönkål, svartkål eller liknande
Olivolja
Salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär bort stammarna på bladen och skär därefter bladen i mindre bitar.
Ringla över lite olivolja och blanda runt med händerna.
Strö över salt.
Rosta i ugnen tills de är krispiga, 10-15 minuter.
Servera direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur tills de ska användas.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|