Alla inlägg under juni 2020

Av Maria - 10 juni 2020 05:45

Mängd: 1-1½ liter färdig buljong

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
1 kg köttben, märgben eller kalvben

1½ msk tomatpuré

1 morot

1 gul lök

1 klyfta vitlök

½ purjolök

¼ rotselleri

2 lagerblad

1 tsk hackad timjan

3 stjälkar persilja

5 svart- eller vitpepparkorn

½ tsk salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg upp köttbenen på en långpanna, tillsätt tomatpuré och blanda runt.

Sätt in benen i ugnen ca 30 minuter så att de bryns och får en fin yta.

Vänd runt dem efter halva tiden.

Skala och tärna grönsakerna i ca 1*1 cm stora tärningar.

Ta ut benen och lägg i en stor kastrull.

Tillsätt grönsakerna.

Fyll på med vatten så att det täcker benen med ca 1 dm.

Koka upp köttbuljongen och ta med en sked bort det mesta av skummet som bildas.

Tillsätt lagerblad, timjan, persilja, peppar och salt.

Tillsätt ev. lite mer vatten, upp till några cm från kanten på grytan.

Låt buljongen koka på låg värme utan lock i ca 2 timmar.

Sila buljongen genom en chinoise eller silduk.

Häll tillbaka i kastrullen och värm buljongen.


Nu är den klar att användas i exempelvis soppor eller kokas ner och koncentreras till såsfond.

Av Maria - 9 juni 2020 16:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

1 dl hasselnötter

1 dl pekannötter

1 ägg

½ msk fiberhusk

2 msk vatten

1 tsk flytande honung

1 tsk kokosfett

1 dl vispgrädde

2 dl färska blåbär


Gör så här:

Finhacka nötterna i en matberedare till ett fint "mjöl".

Blanda i ägg, fiberhusk, vatten och honung.

Låt svälla i ca 10 minuter.

Smörj fyra portionsformar med kokosfett och fördela degen i dem.

Grädda i ugn på 200 grader i ca 20 minuter.

Låt pajerna svalna.

Vispa grädden och fördela i pajerna.

Garnera med blåbär.

Av Maria - 9 juni 2020 16:00

Antal: 20 stycken

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

ägg
1½ dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
200 g skållad och fint mixad sötmandel
1/4 citron, rivet skal
1 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver

 

Till garnering:

1 dl florsocker

 

Gör så här:

Vispa samman ägg, flor- och vaniljsocker.

Blanda i resten av ingredienserna och låt smeten stå och svälla, cirka 2 minuter.

Konsistensen ska inte vara för lös, tillsätt eventuellt ytterligare lite mjöl.

Forma runda små kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter.

Pudra kakorna med florsocker när de kallnat.

Av Maria - 9 juni 2020 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 msk olja

1 gul hackad lök

1 dl tomatpuré

1 dl cane syrup (rörsockersirap)

1 tsk salt

3 msk färskpressad citronsaft

2 msk söt senap

5 droppar tabasco

3 msk Worcestershiresås


Gör så här:

Hetta upp oljan i en kastrull och tillsätt löken.
Fräs löken lätt.
Tillsätt övriga ingredienser och sjud i ca 30 minuter.
Låt kallna.
Servera till grillat kött och korv.

Av Maria - 9 juni 2020 13:45

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

4 stora, grillade, röda paprikor på burk inklusive spadet

100 g philadelphiaost

½ tsk pressad citronsaft

Salt

Peppar


Servera med:

Varmt pitabröd


Gör så här:
Hacka paprikorna fint och häll hacket i en skål.

Tillsätt ost, 1 msk paprikaspad, citronsaft, salt och peppar och rör tills allt är väl blandat.

Förvara i kylskåpet minst en timma före servering.

Rör om och häll över i en serveringsskål före servering.

Bjud varmt pitabröd till.

Av Maria - 9 juni 2020 05:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 morötter

1 liten palsternacka

10 cm purjolök

4 rödbetor

150 g haricots verts

2 msk olivolja

40 g färsk bladspenat

1 msk pressad citron

Salt

Nymald peppar


Sås:

3 dl kokspad

2 dl vispgrädde

1 vitlöksklyfta, delad

1 knippe persilja

Salt

Svartpeppar

Ev. 1 tsk maizenaredning


Till servering:

800 g lammracks eller annan grillbit av lamm- eller oxkött


Gör så här:
Ansa grönsakerna.

Skär morötter, palsternacka och purjo i mindre bitar.

Koka rödbetorna hela i separat vatten.

Koka haricots verts i lättsaltat vatten, ca 5 minuter, och morot, palsternacka och purjo i ca 10 minuter.

Häll av vattnet men spara ca 3 dl till såsen.

Lägg ner de kokta grönsakerna i kallt vatten.

Spola de kokta grönsakerna i kallt vatten.

Spola de kokta rödbetorna i kallt vatten och gnid av skalet.

Skär dem i mindre bitar.


Såsen:

Koka ihop kokspad och grädde med den delade vitlöksklyftan tills hälften återstår av vätskan.

Tillsätt persilja och mixa till en slät och vackert ljusgrön sås.

Smaka av med salt och peppar.

Red eventuellt såsen med 1 tsk maizena utrört i lite vatten.


Värm grönsakerna i olivoljan i en stekpanna.

Vänd ner spenaten.

Pressa citronsaft över, smaka av med salt och peppar.

Servera grönsakerna med såsen till en bit grillat kött.

Av Maria - 8 juni 2020 15:45

Måndag:

Potatatispanna: 

Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.

Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.

Fräs i ca 15-20 minuter.

Skiva 1 squash och låt den fräsa med.

Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.

Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.

Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.

Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.

Ät med sallad.


Tisdag:

Korv i spännande sällskap: 

Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.

Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.

Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.

Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.

Låt alltsammans steka några minuter.

Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.

Häll röran över riset.


Onsdag:

Morotssoppa: 

Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.

Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.

Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.

Ta upp grönsakerna med hålslev.

Finfördela dem i matberedaren.

Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.

Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.

Strö över lite gräslök.


Torsdag:

Örtkryddad färslimpa: 

Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.

Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.

Smaka av med salt och peppar.

Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.

Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).

Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.

Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.

Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.


Fredag:

Ljuvlig fisksoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.

Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.

Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.

Dekorera med räkor och dill.


Lördag:

Asiatisk kycklingwok.


Söndag:

Söndagsfilé med soltorkade tomater: 

Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.

Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.

Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.

Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.

Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.

Späd eventuellt med lite vatten.

Av Maria - 8 juni 2020 15:30

Måndag:

Spenat- och getostcanneloni:

Fräs hackad lök och vitlök med bladspenat i olja.

Tillsätt hackade soltorkade tomater, smulad getost, honung, sambal oelek och tomatsås så att det blir en tjock kräm.

Fyll canellonirör coh lägg i en smord ugnsform.

Häll på mer tomatsås över, plus riven ost.

20 minuter i 200 grader.


Blanda skurna jordgubbar med mascarpone, pistagenötter och honung.


Tisdag:

Linsgryta:

Skär potatis, morot, gul lök och palsternacka i bitar.

Fräs i olja i kastrull, täck med buljong och tillsätt 1 burk tomatkross och 2 dl röda linser.

Låt puttra 20 minuter.

Smaka av med örtsalt och chilipasta.

Gott bröd till.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Blodpudding stekt i ugn, bacon och äppelmos smaksatt med pepparrot.


Skiva apelsiner i ugnsform, strö hackad mjölkchoklad över. 10 minuter i 225 grader.


Torsdag:

Wienerschnitzel (dubbelpanerade tunna skivor kalvinnanlår).

Stek schnitzlarna gyllene och servera med citron, ansjovis, kapris och potatis.


Smoothie på konserverad persika, fryst mango och yoghurt.


Fredag:

Moules mariniéres - grädd- och vitvinskokta musslor.

Nybakt surdegsbaguette och ugnsgratinerad brietårta.


Rosenbladstårta.


Lördag:

Bryn strimlad fläskfilé, salta, peppra och pressa 1 vitlöksklyfta i pannan.

Smält 125 g gorgonzola på svag värme i 1 dl grädde.

Vänd nykokta pastaskruvar med ostsåsen, köttet, babyspenat och halva körsbärstomater.


Mangosorbet.


Söndag:

Torskkotletter, vitvinssås, vildris och smörfräst bladspenat med pressad citron.


Äppeldessert med mandel.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards