Direktlänk till inlägg 25 februari 2014
Antal: 8 bitar
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Botten:
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk rosenvatten
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma
1 tsk bakpulver
Fyllning:
200 g vit choklad
200 g naturell cream cheese
25 g smör
1 dl florsocker
2 tsk rosenvatten
½ liter färska jordgubbar
50 g mandelspån
Garnering:
2 dl vispgrädde
Rosenblad eller marsipanrosor eller jordgubbar
Gör så här:
Börja med bottnen:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt ägg och rosenvatten.
Blanda mjöl, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver och blanda ner också detta.
Rör till en slät smet.
Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter, känn med en sticka.
Vänta tills kakan svalnat något innan den stjälps upp.
Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad.
Tillsätt cream cheese, smör, florsocker och rosenvatten, vispa krämen slät.
Låt den svalna och tjockna.
Dela bottnen i två, fördela krämen över båda bottnarna.
Skiva jordgubbarna och täck undre bottnen, strö över mandelspånen.
Täck med den övre delen, kladdiga sidorna mot varandra.
Vispa grädden och täck tårtan med grädden.
Garnera med rosenblad eller med marsipanrosor och jordgubbar.
En romanistisk tårta med jordgubbar, vit choklad, kardemumma och rosenvatten - en ljuvlig kombination - garnerad med riktiga rosenblad!
Plocka blad från en nyponbuske eller från en buske i din (eller grannens) trädgård.
Men undvik rosor från blomsterhandeln, de är ofta besprutade.
Eller garnera istället med marsipanrosor eller jordgubbar.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||||
|