Alla inlägg under juni 2020
Antal: 1 stor bulle
Jäsning: ca 40 minuter + ca 1 timma
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
75 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
1/2 msk salt
2 dl rågkross
2 dl vetekli
2 dl rågflingor
2 dl havregryn
ca 8 dl matbrödsmjöl av vete (400 g)
Garnering:
Rågflingor
Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader, häll i oljan och slå det över den smulade jästen.
Tillsätt salt och rör ner rågkross, vetekli, rågflingor och havregryn samt arbeta in mjölet.
Låt jäsa i bunke 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den, forma till en stor rund bulle, pensla med vatten och strö över rågflingor.
Låt jäsa ca en timma.
Grädda.
Ugnstemperatur 200 grader.
Gräddningstid ca 30 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500-600 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
3 msk majonnäs
1 tsk paprikapulver
1 tsk kummin
Salt
Peppar
Smör eller kokosfett att steka i
Gör så här:
Blanda färsen med riven eller pressad vitlök, majonnäs, paprikapulver, spiskummin och salt och peppar.
Rulla till bullar och stek i smör eller kokosfett.
Antal: 30 stycken
Ugn: 175 grader, 8-12 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl, 300 g
3 tsk bakpulver
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
2½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
3/4 dl solrosolja
2 msk honung
100 g vit choklad
125 g hallon, färska eller frysta
Garnering:
Ev. frystorkade hallon
Dessutom behövs:
Små muffinsformar eller minimuffinsplåtar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en annan bunke.
Tillsätt olja och honung.
Rör ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet.
Vänd ner choklad och hallon i smeten.
Ställ ut formarna på en plåt eller ställ dem i minimuffinsplåtar.
Grädda mitt i ugnen 8-12 minuter, känn efter med en sticka att de är gräddade i mitten.
Strö över frystorkade hallon och låt svalna på galler.
Ingredienser:
¾ dl majonnäs
3 dl gräddfil
1 knippe gräslök
100 g ishavsrom
1 krm salt
Gör så här:
Blanda majonnäs och gräddfil.
Hacka gräslöken och rör ner den i såsen tillsammans med rommen.
Smaka av med salt.
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
1 liter valfria bär t ex hallon eller jordgubbar
1 ekologisk citron
5 dl vodka
4 dl Vit Sirap
Gör så här:
Rensa bären och skölj citronen noga.
Skär citronen i klyftor.
Lägg bären, citronklyftor och vodka i en burk.
Låt stå i 3-4 veckor.
Sila bort bär och citronklyftor.
Blanda vodkan med sirapen.
Är drickbar direkt, men blir godare ju längre den lagras.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
2 tsk dijonsenap
2 tsk vinäger
4 äggulor
3 dl rapsolja
1 dl olivolja
2-3 vitlöksklyftor, pressade
Salt
Kajennpeppar
Gör så här:
Vispa ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
Droppa i de två oljorna i en stråle och vispa kraftigt under tiden.
Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar.
Variera din aioli med olika smaksättningar.
Bästa resultatet får du om alla ingredienser är rumstemperade.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 st fina skivor entrecôte
Rub pepper
Gör så här:
Smaksätt köttet med rubben, gnugga in kryddorna noga.
Grilla köttet på het grill till önskad stekningsgrad.
Tänk på att köttet eftersteker när man grillat på hög värme, avbryt när köttet är rödare än du tänkt dig.
Till entrecôten passar t.ex hemlagad chilibearnaise och pommes frites perfekt.
Antal: ca 25 kakor
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Vila: minst 30 minuter
Ingredienser:
1 dl socker
200 g smör
4½ dl mjöl
1 äggula (kan uteslutas)
Kolakräm:
2½ dl grädde
1 dl socker
½ dl sirap
50 g smör
Chokladkräm:
150-175 g mörk choklad
Gör så här:
Hacka smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna och äggulan tills det blir en deg.
Klä en form ca 25*25 cm med bakplåtspapper.
Tryck eller kavla ut mördegen i formen.
Låt degen vila kallt övertäckt med plast i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda kakorna i ca 10 minuter eller tills den blivit gyllene, den ska inte få för mycket färg.
Koka kolakrämen under tiden som kakan gräddas.
Kolakräm:
Blanda och koka upp alla ingredienserna i en kastrull.
Sänk värmen och låt kolan sjuda under omrörning tills den börjar tjockna, ca 10 minuter.
Häll kolakrämen i mördegsskalet och ställ kallt tills dess den stelnat.
Chokladkräm:
Smält chokladen i vattenbad eller på låg värme i mikron, ta ut den då och då och rör runt.
Bred chokladen över kolakrämen och låt den stelna.
Lyft upp kakan ur formen och skär den i rutor eller rektanglar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|