Alla inlägg under juni 2020

Av Maria - 26 juni 2020 11:45

Antal: 1 stor bulle

Jäsning: ca 40 minuter + ca 1 timma

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

75 g jäst

5 dl vatten

2 msk olja

1/2 msk salt

2 dl rågkross

2 dl vetekli

2 dl rågflingor

2 dl havregryn

ca 8 dl matbrödsmjöl av vete (400 g)


Garnering:

Rågflingor


Gör så här:

Värm vattnet till 37 grader, häll i oljan och slå det över den smulade jästen.

Tillsätt salt och rör ner rågkross, vetekli, rågflingor och havregryn samt arbeta in mjölet.

Låt jäsa i bunke 40 minuter.


Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den, forma till en stor rund bulle, pensla med vatten och strö över rågflingor.

Låt jäsa ca en timma.


Grädda.

Ugnstemperatur 200 grader.

Gräddningstid ca 30 minuter.

Av Maria - 25 juni 2020 16:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500-600 g lammfärs

2 vitlöksklyftor

3 msk majonnäs

1 tsk paprikapulver

1 tsk kummin

Salt 

Peppar

Smör eller kokosfett att steka i


Gör så här:

Blanda färsen med riven eller pressad vitlök, majonnäs, paprikapulver, spiskummin och salt och peppar.

Rulla till bullar och stek i smör eller kokosfett.

Av Maria - 25 juni 2020 13:30

Antal: 30 stycken

Ugn: 175 grader, 8-12 minuter


Ingredienser:

5 dl vetemjöl, 300 g

3 tsk bakpulver

1 1/4 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver

1 ägg

2½ dl vispgrädde

1 dl mjölk

3/4 dl solrosolja

2 msk honung

100 g vit choklad

125 g hallon, färska eller frysta


Garnering:

Ev. frystorkade hallon


Dessutom behövs:

Små muffinsformar eller minimuffinsplåtar


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.

Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en annan bunke.

Tillsätt olja och honung.

Rör ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet.

Vänd ner choklad och hallon i smeten.

Ställ ut formarna på en plåt eller ställ dem i minimuffinsplåtar.

Grädda mitt i ugnen 8-12 minuter, känn efter med en sticka att de är gräddade i mitten.

Strö över frystorkade hallon och låt svalna på galler.

Av Maria - 25 juni 2020 11:45

Ingredienser:
¾ dl majonnäs
3 dl gräddfil
1 knippe gräslök
100 g ishavsrom
1 krm salt
 
Gör så här:

Blanda majonnäs och gräddfil.
Hacka gräslöken och rör ner den i såsen tillsammans med rommen.
Smaka av med salt.

Av Maria - 25 juni 2020 07:30

Mängd: ca 1 liter


Ingredienser:

1 liter valfria bär t ex hallon eller jordgubbar
1 ekologisk citron
5 dl vodka
4 dl Vit Sirap 

 

Gör så här:
Rensa bären och skölj citronen noga.

Skär citronen i klyftor.

Lägg bären, citronklyftor och vodka i en burk.

Låt stå i 3-4 veckor.

 


Sila bort bär och citronklyftor.

Blanda vodkan med sirapen.

Är drickbar direkt, men blir godare ju längre den lagras. 

Av Maria - 25 juni 2020 07:00

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:
2 tsk dijonsenap

2 tsk vinäger

4 äggulor

3 dl rapsolja

1 dl olivolja

2-3 vitlöksklyftor, pressade

Salt

Kajennpeppar


Gör så här:

Vispa ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.

Droppa i de två oljorna i en stråle och vispa kraftigt under tiden.

Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar.


Variera din aioli med olika smaksättningar.

Bästa resultatet får du om alla ingredienser är rumstemperade.

Av Maria - 24 juni 2020 16:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 st fina skivor entrecôte

Rub pepper


Gör så här:
Smaksätt köttet med rubben, gnugga in kryddorna noga.

Grilla köttet på het grill till önskad stekningsgrad.

Tänk på att köttet eftersteker när man grillat på hög värme, avbryt när köttet är rödare än du tänkt dig.

Till entrecôten passar t.ex hemlagad chilibearnaise och pommes frites perfekt.

Av Maria - 24 juni 2020 13:30

Antal: ca 25 kakor

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter

Vila: minst 30 minuter


Ingredienser:

1 dl socker

200 g smör

4½ dl mjöl

1 äggula (kan uteslutas)


Kolakräm:

2½ dl grädde

1 dl socker

½ dl sirap

50 g smör


Chokladkräm:

150-175 g mörk choklad


Gör så här:

Hacka smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna och äggulan tills det blir en deg.

Klä en form ca 25*25 cm med bakplåtspapper.

Tryck eller kavla ut mördegen i formen.

Låt degen vila kallt övertäckt med plast i minst 30 minuter.


Sätt ugnen på 175 grader.

Grädda kakorna i ca 10 minuter eller tills den blivit gyllene, den ska inte få för mycket färg.


Koka kolakrämen under tiden som kakan gräddas.


Kolakräm:

Blanda och koka upp alla ingredienserna i en kastrull.

Sänk värmen och låt kolan sjuda under omrörning tills den börjar tjockna, ca 10 minuter.

Häll kolakrämen i mördegsskalet och ställ kallt tills dess den stelnat.


Chokladkräm:

Smält chokladen i vattenbad eller på låg värme i mikron, ta ut den då och då och rör runt.

Bred chokladen över kolakrämen och låt den stelna.


Lyft upp kakan ur formen och skär den i rutor eller rektanglar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards