Alla inlägg under juni 2020

Av Maria - 24 juni 2020 11:45

Ugn: 175 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

150 g margarin eller smör

3 ägg

2½ dl socker

3½ dl (210 g) vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron


Till formen:

Ströbröd

Margarin


Gör så här:

Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa äggen och sockret poröst.

Tillsätt mjölet, bakpulvret, smaktillsatsen och matfettet.

Rör om tills allt är väl blandat.

Häll smeten i en smord och brödbeströdd form, 1½ liter.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 35 minuter.

Av Maria - 24 juni 2020 07:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl Havregryn
10 dl Vatten
4 msk Linfrön
4 msk Salt

Mjölk


Gör så här:

Koka gryn och salt i vattnet i några minuter.
Vill du ha mera smak på kan du riva ett halvt äpple i gröten och låta koka med.
Servera om du vill med med mjölk och äpplemos.
Av Maria - 24 juni 2020 07:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl yoghurt, grekisk eller naturell yoghurt

1 st gurka

2 st vitlöksklyftor

1 msk finhackad dill

1 msk vitvinsvinäger

Olivolja


Gör så här:

Skala och riv eller pressa vitlöken.
Finhacka dill.
Skala gurkan och gröp ur det mjuka frökärnspartiet som tas bort.
Grovriv den fasta gurkdelen.
Blanda alla ingredienserna utom olivoljan.
Droppa olivolja över och ställ kallt.

Av Maria - 23 juni 2020 16:00

Antal: 18 stycken

Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

50 g margarin eller smör
5 dl mjölk eller vatten
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
12 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Smält matfettet i en kastrull.

Häll i mjölken eller vattnet och värm till 37ºC.

Smula sönder jästen i en bunke.

Rör ut jästen med lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, och nästan allt mjöl.

Spar lite till utbakningen.

Arbeta degen väl.

Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.


Ta upp degen och knåda den lätt.

Sätt ugnen på 225ºC.

Dela degen i 2 bitar och rulla ut dem till två längder.

Dela varje längd i 9-10 bitar.

Rulla ut avlånga bullar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.

Jäs dem under bakduk ca 30 min.


Grädda 10-12 min mitt i ugnen.

Av Maria - 23 juni 2020 13:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
250 g broccoli

3 färska knipplökar

2 msk olja

3 msk sesamfrön

1 msk färskriven ingefära

½ dl japansk soja

1 msk honung

1 msk sesamolja

Salt

Peppar


Gör så här:

Dela broccolin i små buketter.
Skala broccolistjälken, skär bort ca 1 cm från nedre delen.
Dela den på längden och skär i tunna sneda skivor.
Ansa och skiva löken.
Stek broccolibuketterna, stjälkskivorna och löken i oljan tillsammans med sesamfrön.
Blanda ingefära, soja, honung och sesamolja.
Vänd ner dressingen i löken och broccolin.
Servera med t.ex grillad entrecôte eller fläskkarré.

Av Maria - 23 juni 2020 11:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

250 g champinjoner

½ msk olja

1 vitlöksklyfta

½ msk majsstärkelse

1 dl mjölk

1½ dl vispgrädde

½ köttbuljongstärning eller motsvarande mängd fond

½ msk japansk soja

Salt

Peppar


Gör så här:

Skala och hacka löken.

Ansa och skär svampen i klyftor.

Stek löken och svampen i oljan i en stekpanna.

Pressa i vitlöken.

Lägg över i en kastrull.

Blanda majsstärkelsen med mjölken.

Tillsätt grädde, mjölk, buljongtärning och soja över svampen och låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 23 juni 2020 07:30

Mängd: ca 8 dl


Ingredienser:
700 g lingon
3 dl vatten
2 dl Ljust Muscovadorörsocker

 

Gör så här:

Häll lingon och vatten i en kastrull.

Koka upp och låt blandningen sjuda tills bären mjuknat.

Sila blandningen genom en finmaskig sil.

Mosa ut så mycket som möjligt från bären och häll blandningen i en ren kastrull.

Tillsätt socker och koka upp en kort stund.

Ta av från värmen och skumma av saften.

Häll den ytterligare en gång genom en finmaskig sil.

Häll saften i en varm, väl rengjord flaska och låt svalna med lock på.

Förvara i kylen.


Vid servering späd med vatten efter egen smak.

Värm drycken eller servera den kall.

Av Maria - 23 juni 2020 07:00

Antal: ca 50 stycken

 

Ingredienser:

75 g margarin eller smör

1½ dl socker

½ dl matolja

2½ dl vetemjöl

½ tsk hjorthornssalt

1 msk vanillinsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°C.
Rör fett och socker, gärna med elvisp.

Tillsätt oljan och rör smeten pösig.
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt dem till smeten och rör ihop till en deg.
Rulla längder, dela dem i bitar och rulla små bollar.
Lägg dem på plåt och grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter, utan att öppna ugnsluckan.
Kakorna ska vara blekgula och lite sprickiga i ytan.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards