Alla inlägg under juni 2020
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
150 g margarin eller smör
3 ägg
2½ dl socker
3½ dl (210 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron
Till formen:
Ströbröd
Margarin
Gör så här:
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa äggen och sockret poröst.
Tillsätt mjölet, bakpulvret, smaktillsatsen och matfettet.
Rör om tills allt är väl blandat.
Häll smeten i en smord och brödbeströdd form, 1½ liter.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 35 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Mjölk
Gör så här:
Koka gryn och salt i vattnet i några minuter.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl yoghurt, grekisk eller naturell yoghurt
1 st gurka
2 st vitlöksklyftor
1 msk finhackad dill
1 msk vitvinsvinäger
Olivolja
Gör så här:
Skala och riv eller pressa vitlöken.
Finhacka dill.
Skala gurkan och gröp ur det mjuka frökärnspartiet som tas bort.
Grovriv den fasta gurkdelen.
Blanda alla ingredienserna utom olivoljan.
Droppa olivolja över och ställ kallt.
Antal: 18 stycken
Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
50 g margarin eller smör
5 dl mjölk eller vatten
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
12 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull.
Häll i mjölken eller vattnet och värm till 37ºC.
Smula sönder jästen i en bunke.
Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, och nästan allt mjöl.
Spar lite till utbakningen.
Arbeta degen väl.
Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.
Ta upp degen och knåda den lätt.
Sätt ugnen på 225ºC.
Dela degen i 2 bitar och rulla ut dem till två längder.
Dela varje längd i 9-10 bitar.
Rulla ut avlånga bullar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
Jäs dem under bakduk ca 30 min.
Grädda 10-12 min mitt i ugnen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g broccoli
3 färska knipplökar
2 msk olja
3 msk sesamfrön
1 msk färskriven ingefära
½ dl japansk soja
1 msk honung
1 msk sesamolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Dela broccolin i små buketter.
Skala broccolistjälken, skär bort ca 1 cm från nedre delen.
Dela den på längden och skär i tunna sneda skivor.
Ansa och skiva löken.
Stek broccolibuketterna, stjälkskivorna och löken i oljan tillsammans med sesamfrön.
Blanda ingefära, soja, honung och sesamolja.
Vänd ner dressingen i löken och broccolin.
Servera med t.ex grillad entrecôte eller fläskkarré.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
250 g champinjoner
½ msk olja
1 vitlöksklyfta
½ msk majsstärkelse
1 dl mjölk
1½ dl vispgrädde
½ köttbuljongstärning eller motsvarande mängd fond
½ msk japansk soja
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala och hacka löken.
Ansa och skär svampen i klyftor.
Stek löken och svampen i oljan i en stekpanna.
Pressa i vitlöken.
Lägg över i en kastrull.
Blanda majsstärkelsen med mjölken.
Tillsätt grädde, mjölk, buljongtärning och soja över svampen och låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknar.
Smaka av med salt och peppar.
Mängd: ca 8 dl
Ingredienser:
700 g lingon
3 dl vatten
2 dl Ljust Muscovadorörsocker
Gör så här:
Häll lingon och vatten i en kastrull.
Koka upp och låt blandningen sjuda tills bären mjuknat.
Sila blandningen genom en finmaskig sil.
Mosa ut så mycket som möjligt från bären och häll blandningen i en ren kastrull.
Tillsätt socker och koka upp en kort stund.
Ta av från värmen och skumma av saften.
Häll den ytterligare en gång genom en finmaskig sil.
Häll saften i en varm, väl rengjord flaska och låt svalna med lock på.
Förvara i kylen.
Vid servering späd med vatten efter egen smak.
Värm drycken eller servera den kall.
Antal: ca 50 stycken
Ingredienser:
75 g margarin eller smör
1½ dl socker
½ dl matolja
2½ dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
1 msk vanillinsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C.
Rör fett och socker, gärna med elvisp.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|