Alla inlägg under juni 2020
Måndag:
Tortellini med spenat och ricotta, salladskål.
Färsk frukt.
Tisdag:
Ansjovissej, potatis och rårivna morötter:
Lägg 600 g fiskfilé i smord ugnssäker form.
Finhacka avrunna ansjovisfiléer, i en liten burk, och strö över.
Slå på ansjovisspadet och 1 förpackning citronsås, kelda.
Toppa med 2-3 msk krossade skorpor och dill, blandat.
Stek 20-25 minuter i mitten av ugnen i 225 grader.
Semlor, kanel och varm mjölk.
Onsdag:
Stekt fläsk och bruna bönor, gärna blandade med kicneybönor, salladskål.
Varva 2-3 dl müsli, brynt smör med farinsocker och kanel, med äppelmos.
Toppa med hårdvispad vaniljsås.
Ät genast.
Torsdag:
Ärtsoppa.
Pannkakstårta.
Fredag:
Korv stroganoff, råris, finskuren slakad vitkål.
Marängssviss med väl avrunna konserverade aprikoser bland marängerna, glass och chokladsås.
Lördag:
Rostbiff, helstekt lök, potatis, gelé.
Söndag:
Ugnsstekta färsbiffar, potatisklyftor, Waldorfsallad.
Katrinplommonsufflé, iskall vispad grädde:
Hacka 200 g kärnfria plommon, blanda med 3/4 dl strösocker.
Vispa 5-6 äggvitor till hårt skum, vänd ner och lägg smeten i väl smord rak form.
Grädda 40-45 minuter i 150 grader.
Måndag:
Pasta á la carbonara:
Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta.
Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.
Färsk frukt.
Tisdag:
Panerade skivor/bitar av oxbringa, potatis- och rotmos med persilja, smörgåsgurka.
Nykokt ljummen fruktkompott.
Onsdag:
Ugnspannkaka med bacon och äppeltärningar i smeten. Lingonsylt.
Glass.
Torsdag:
Ugnsstekta strömmingflundror, gröna bönor och potatismos.
Varma päron med en bit smält noblesschoklad, när ugnen ändå är på.
Fredag:
Färsbiffar med hackad rödbeta, ättiktsgurka och kapris i smeten, potatis och rårivna morötter.
Sorbet, frysdisken.
Lördag:
Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt.
Fikon med valnötscreme:
Skölj 6-7 färska fikon och skär ett kryss från skaftet neråt men inte ända ner, frukten ska bara öppna sig.
Hacka 100 g valnötter och blanda 50 g med 2 dl lätt creme fraiche, smaka av med vaniljsocker och någon msk punsch.
Fördela i fikonen, strö resten av nötterna över.
Söndag:
Lax- och spenatpaj, blandad sallad.
Stekta äpplen fyllda med nötter, lönnsirap, gammaldags vaniljglass.
Måndag:
Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)
Färsk frukt.
Tisdag:
Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt:
Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem två och två med en ansjovisfilé och dill emellan.
Panera i grovt, saltat och pepprat rågmjöl och stek fisken gyllenbrun i smör/olja.
Semlor.
Onsdag:
Yvonnes lapskojs, ättiksgurka och rödbetor smakar bra till.
Gör ett gott potatismos, glöm inte riven muskot, och blanda med tärnad Corned beef, 1 burk, och finhacka persilja.
Kräm på torkad frukt.
Torsdag:
Ugnspannkaka med både baconstrimlor och fläsktärningar i smeten, lingon och sallad.
Fruktsallad:
Dela, kärna ur och tärna 1 galiamelon och skiva några skalade kiwifrukter och bananer.
Blanda med konserverad ananas, liten burk med spad.
Hackade nötter över är gott och nyttigt.
Fredag:
Sprödbakad torskfilé, potatis, sallad.
Hirams plättar med iskall sylt:
Koka 100 g smör, 100 g mjöl och 3 dl vatten till en tjock smet som "släpper" pannans botten.
Rör den värsta hettan ur smeten med en bra träsked och rör sedan i 6 gulor en i sänder.
Vispa 3 dl grädde hårt, vispa 6 vitor skummiga och vänd försiktigt ned äggsmeten.
Tillsätt 1 tsk vaniljsocker.
Grädda tjocka plättar i vanlig plättlagg på ena sidan och lägg samman dem i två och två med de ogräddade sidorna mot varandra på en ugnsplåt.
Hit går det att förbereda.
Sätt in plåten i 200-250 grader, efter ca 6-7 minuter är plättarna höga små suffléer.
Pudersocker över och snabbservering.
Lördag:
Ugnskokt fisk med citronsås, pressad potatis och tomatsallad.
Söndag:
Lasagne med hel spenat och svamp - istället för köttfärssås.
Finstrimlad vitkålssallad.
Päronhalvor med kolasås och valnötshack.
Måndag:
Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.
Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.
Tisdag:
Vegetariska vårrullar. Servera med hoi sin-sås, jasminris och wokgrönsaker.
Keso med gula russin och rostade nötter och frön.
Onsdag:
Snabbpizza på runda tortillabröd, bre på tomatsås, strö över valfri topping och riven ost.
Gratinera 10 minuter i 225 grader.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Parisare:
Blanda till en biff á la Lindström-färs och forma biffar.
Lägg dem på varsin skiva formbröd.
Stek först färssidan och sedan brödsidan i smör.
Toppa med stekt ägg.
Varm choklad med vispgrädde och marshmallows.
Fredag:
Kyckling med mango chutney, matvete och sallad.
Päppelkaka:
Klyfta 6 äpplen i en smord ugnsform.
Hyvla över smör så att det täcker.
Häll på 1 paket mjuk pepparkaks-mix.
Grädda 30 minuter i 200 grader.
Vaniljsås.
Lördag:
Baguetteöverbakad fiskpaj, krispig grönsallad med dressing till.
Vit chokladmousse:
Smält 100 g vit choklad, rör ner 2 äggulor, 2 hårdvispade vitor och 2½ dl vispad grädde.
Servera i glas.
Söndag:
Enkel kasslergratäng:
Lägg skivad kassler och skivad tomat omlott i en ugnsform.
Salta och peppra.
Bre på smaksatt crème fraiche och riven ost och gratinera ca 20 minuter i 200 grader.
Fullkornsris och brysselkål till.
Banan- & kiwiglass:
Mixa 3 bananer med 2 msk citronsaft och 2½ dl florsocker.
Finhacka 2 kiwi och blanda med bananen.
Vänd frukten med 6 dl vispas grädde.
Frys minst 3 timmar, rör om då och då.
Måndag:
Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.
Risi frutti.
Tisdag:
Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.
Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.
Onsdag:
Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.
Nyponsoppa med mandelbiskvier.
Torsdag:
Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.
Tunna pannkakor.
Fredgag:
Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.
Färsk frukt och chokladbit till kaffet.
Lördag:
Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli (aioli - lätt variant) och gott bröd.
Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.
Söndag:
Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.
Strutar med glass och varm hjortronssylt.
Antal: 12 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
500 g nötfärs
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 ägg
2 dl smetana eller matyoghurt
2 dl svarta oliver
2 msk kapris
8 spetspaprikor (gärna både röda och gula)
200 g cream cheese med vitlök
65 g spenat
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda färsen med salt, peppar och ägg.
Tillsätt smetana, grovhackade oliver och kapris.
Lägg färsen i en espritspåse.
Skär toppen på paprikorna och kärna ur dem. Fyll paprikorna med färs och lägg dem i en ugnssäker form.
Sätt formen mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills färsens innertemperatur är 72 grader.
Skär paprikorna i ca 2 cm skivor.
Lägg dem på ett fat och fördela färskost och spenat på.
Den paprika som inte har någon färs i sig serveras till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g marinerad tofu
1 broccolihuvud
1 ask små tomater
4 majskolvar
Marinad:
½ dl olja
1 tsk sambal oelek
Salt
Gör så här:
Skär tofun i tjocka kuber.
Dela broccolihuvudet i små buketter.
Trä tofu, broccoli och tomater på spett.
Skär eventuellt majskolvarna i bitar och trä upp dem också.
Blanda olja, sambal oelek och salt.
Pensla på spett och majs.
Lägg spetten direkt över glöden medan majsen kan ligga längre ut på gallret.
Vrid såväl spett som majs då och då.
Spetten är färdiga när de fått fin färg, majsen behöver minst 10 minuter för att bli klar.
Tips!
Tofu görs på sojabönor. Den smakar inte särskilt mycket i sig själv och kan därför med fördel smaksättas rejält.
Lägg spetten på grillen - eller i en grillpanna inomhus ifall vädret vill annorlunda.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2½ dl majonnäs
½ dl grekisk yoghurt
1 dl hackade färska örter
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk hackad gul lök
1 tsk flytande honung
Ett par droppar citron
Salt
Malen vitpeppar
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Om du vill kan du mixa ner örterna i såsen.
I den här såsen kan du använda de örter du gillar, tex basilika, oregano, timjan och rosmarin.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|