Alla inlägg under juni 2020
Antal: 5-8 krukbröd
Jäsning: ca 1 timme
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
½ pkt (25 g) jäst
1 dl vatten
2 dl filmjölk eller mjölk
1 msk olivolja
1 msk fiberhusk
½ tsk salt
1 msk torkad örtagårdskrydda
1 ägg
ca 6 dl (360 g) glutenfri mjölblandning
Till krukorna:
Bakplåtspapper
Garnering:
Oregano
Lite riven ost
Gör så här:
Börja med att diska krukorna väl och lägg dem i kallt vatten.
Smula ner jästen i degbunken.
Värm vattnet och tillsätt filmjölk och oljan och låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader.
Blanda ner fiberhusk och låt svälla 10 minuter.
Tillsätt salt, örtagårdskrydda, uppvispat ägg och hälften av mjölet.
Arbeta degen väl i maskin.
Tillsätt resten av mjölet men spar lite till utbakningen och fortsätt bearbetningen tills degen är slät och smidig.
Formarna:
Låt krukorna rinna av och klä dem med en bit bakplåtspapper.
Utbakningen:
Dela degen i 5-8 bitar beroende på krukornas storlek och fyll varje kruka till 2/3 med deg.
Strö på örtagårdskrydda och lite riven ost.
Täck med bakduk och jäs ca 1 timme.
Gräddning:
Placera krukorna på galler i ugnens nedre del i kall ugn.
Sätt på ugnen, 200 grader, och grädde brödet.
Det tar ungefär ca 30 minuter från kall ugn, men tiden kan variera.
Brödet är klart när det har fin färg och är genomgräddat.
Prova med en sticka.
Låt svalna i krukorna under bakduk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
20 st potatis
4 st lagerblad
Örtsmör:
2 st hackade vitlöksklyftor
½ dl färsk basilika
½ dl färsk persilja
2 tsk dijonsenap
2 msk olivolja
100 g Smör
½ tsk salt
Gör så här:
Börja med smöret.
Mixa vitlök, örter, senap och olja.
Blanda eller mixa ner smöret.
Salta.
Forma till en rulle i smörpapper.
Låt stelna i kyl ca 1 tim.
Koka potatisen knappt mjuk i lättsaltat vatten.
Dela ev lagerbladen i två delar.
Trä potatis varvat med lagerblad på fyra grillspett eller blötlagda träspett.
Grilla spetten runtom 5-6 min.
Servera med örtsmöret.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500-600 g fläskfilé
1 gul lök
1 röd paprika
Smör att steka i
2 burkar kokoskräm
12 tsk garam masalakrydda
4 portioner miracle rice
150 g sugarsnaps
1 broccolistånd
1 stånd sparris
Gör så här:
Skär fläskfilén i mindre bitar, löken i skivor, paprikan i små bitar och stek allt i smör i en gryta.
Blanda ner kokoskrämen och smaka av med garam masala, salt och peppar.
Skölj mirakelriset i kallt vatten.
Häll det sedan i grytan.
Dela broccolin och sparrisen och koka dem hastigt.
Häll av vattnet och blanda ner grönsakerna i grytan.
Skär sugarsnapsen på längden och blanda ner.
Servera med sallad.
Miracle rice är en naturlig produkt tillverkad på konjacrotpulver som är fri från kolhydrater.
Perfekt till grytor och woker.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1 kg lammkött, skuret i kuber
2 stora finhackade gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk flytande margarin
400 g aprikospuré (200 g = 1 burk)
2 tsk salt
2 krm kajennpeppar
3 msk curry
3 msk vinäger
0.5 dl strösocker
Gör så här:
Bryn lök och vitlök i matfett i en kastrull.
Tillsätt aprikospuré, salt, kajennpeppar, curry, vinäger och strösocker.
Sjud blandningen sakta.
Tillsätt lite vatten om det blir alltför tjockt.
Låt kallna.
Lägg köttet i en skål, häll över marinaden och låt stå och dra i kylskåpet i 24 timmar.
Ta upp köttet och låt det rinna av i en sil.
Trä upp bitarna på spett.
Grilla spetten på galler i ugnen 10-15 minuter.
Servera med ris och sallad.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
4 cl irländsk whisky
2 dl hett kaffe
2 msk Rörsocker Strö
vispad grädde
Gör så här:
Lägg socker i en kopp.
Häll på kaffet och rör tills sockret löst sig.
Häll i whiskyn.
Toppa med en klick grädde. Servera.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
400 g rättika eller kålrot (lägre kolhydratinnehåll i rättika)
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
Smör eller kokosfett att steka i
3 dl crème fraiche
Salt
Peppar
100 g riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva rättikan eller kålroten i halvcentimeter tjocka skivor.
Koka skivorna mjuka i vatten.
Känn med en sticka när de är färdiga.
Strimla purjolöken och riv eller pressa vitlöken.
Fräs i smör eller kokosfett och tillsätt sedan crème fraiche.
Smaka av med salt och peppar.
Häll av vattnet från rättikan och lägg den i en ugnsfast form.
Häll över såsen och strö över osten.
Låt stå i ugnen ca 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Broccoliköttbullar:
500 g nötfärs
1 ägg
½ dl grädde
½ broccolistånd
1 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
4 soltorkade tomater i olja
Salt
Svartpeppar
Smör
Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
1 tsk torkad basilika
Salt
Svartpeppar:
Tillbehör:
250 g fullkornstagliatelle
Färskriven parmesanost
Rostade pinjenötter
Gör så här:
Gör först tomatsåsen:
Finhacka lök och vitlök och bryn dem gyllenbruna i en kastrull med olivolja.
Tillsätt krossade tomater, lagerblad, salt och peppar.
Låt koka på svag värme i minst 20 minuter.
Broccoliköttbullar:
Blanda nötfärs, ägg och grädde i en skål.
Skär broccolin i buketter och mixa dem tillsammans med rödlök, vitlöksklyftor och soltorkade tomater i en matberedare.
Blanda ner mixet i nötfärsen.
Smaka av med salt och peppar.
Forma smeten till lagom stora köttbullar och stek dem i lite smör.
Lägg över köttbullarna i tomatsåsen och låt koka i 10 minuter.
Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
Blanda nykokt pasta med tomatsåsen och köttbullarna, toppa med parmesanost och pinjenötter och servera direkt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 korvar av bratwursttyp och med hög kötthalt
Currycoleslaw:
1 rejäl klyfta vitkål
1 stor morot
1 rödlök
4-6 msk majonnäs utan socker
2-4 msk gräddfil eller crème fraiche
1 msk citronsaft
1 tsk currypulver
1 tsk gurkmeja
Salt
Peppar
Gör så här:
Currycoleslawen:
Strimla vitkål, lök och morot.
Använd kniv, rivjärn, osthyvel eller gör det i maskin.
Lägg alltsammans i en bytta.
Slå ett par deciliter kokande vatten.
Häll av det varma vattnet och spola kål, morot och lök kall.
Låt det rinna av väl. Rör ner majonnäs, gräddfil och kryddor.
Vill du ha extra "fart" på curryn så rör du ut den i 1 msk kokande vatten och slår det över kålen.
Smaka av med salt och peppar.
Grilla korven och servera med kall coleslaw och en klick osötad fransk senap.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|