Direktlänk till inlägg 29 augusti 2021
Antal: 10 stycken
Jästid: 30 minuter + 20 minuter
Ugn: 250°C, ca 10 minuter
Ingredienser:
½ paket jäst
100 g smör/margarin
2½ dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
7 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
100 g mandelmassa
2½ msk mjölk
Garnering:
2 dl vispgrädde
Florsocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 minut.
Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl.
Dela degen i 10 bitar (för 10 stycken).
Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakplåtsklädd plåt.
Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt bullarna kallna på galler.
Fyllning:
Skär ett lock på varje bulle. Gröp ut lite av inkråmet.
Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk.
Fyll tillbaka i bullarna.
Garnering:
Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp.
Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken.
Pudra över florsocker och servera semlorna.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|