Alla inlägg under augusti 2021
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 tomater eller 12 små tomater
2 persikor
1 schalottenlök eller 4 salladslökar
2 msk olivolja
½ msk rödvinsvinäger
1 msk farinsocker eller vanligt strösocker
Salt
Peppar
2 msk hackad bladpersilja
Gör så här:
Halvera och gröp ur kärnorna i tomaterna.
Tärna tomatköttet.
Dela, kärna ur och tärna persikorna.
Blanda tomat, persika och lök med olivolja, vinäger och socker.
Smaksätt med salt och peppar.
Vänd ner persiljan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g karré
1 st vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
2 tsk soja
2 msk raps/matolja
250 g nudlar
4 msk soja
2 msk chilisås
1 msk honung
1 tsk sambal oelek
2 krm ingefära
1 st vitlösklyfta
1 st lime, skal & saft
200 g vitkål
200 g morot
Gör så här:
Strimla köttet tunt och lägg det i en påse.
Skala och pressa ner vitlök, sambal oelek, soja och olja.
Låt köttet marinera tills det är dags att steka.
Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet.
Rör ihop såsen genom att blanda soja, chilisås, honung, sambal oelek, ingefära, skalad pressad vitlök, skal och saft från lime.
Strimla kålen och lägg i en skål.
Skala och strimla morötterna fint och blanda med kålen.
Häll över såsen.
Hetta upp en stekpanna och stek köttet i omgångar utan marinad tills det har fått fin färg.
Lägg tillbaka allt kött i stekpannan och häll över marinaden.
Du kan steka det ganska hårt tills det nästan blir krispigt.
Ingredienser:
½ citrongräs, finhackat
1 grön chili, finhackad
1 dl hackad färsk koriander
½ kruka thaibasilika, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 cm ingefära, riven
1 dl hackad bladspenat
1 tsk limesaft
Gör så här:
Mixa samman alla ingredienser till en fin pasta.
Ingredienser:
2 potatisar per person
Smör
Salt
Peppar
Ströbröd
Ev parmesan
Gör så här:
Tornera potatisen så de får en snygg form.
Skär skivor nästan hela vägen ned, men potatisen ska hålla ihop.
Ta gärna hjälp av en träsked att lägga potatisen i så går det lättare och du riskerar inte att skära hela vägen igenom.
Toppa potatisen med smör, salt och peppar.
Låt gå i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.
Ta sedan ut dem och ös med smöret samt strö över ströbröd och eventuellt parmesan.
Låt gå ytterligare 10 minuter i ugnen.
Antal: 2 stycken
Jäsning: 1 timme + 1 timme
Ugn: 200 grader, 1 timme
Ingredienser:
5 dl vatten
3 dl rågkross
½ dl Fibrex
50 g jäst
1 dl Mörk Sirap
1 msk salt
½ dl olja
4 dl rågmjöl
cirka 6 dl vetemjöl
Gör så här:
Koka upp vattnet och blanda i rågkross, fibrex, salt och olja.
Låt stå i 1 timme.
Smula ner jästen i "gröten" och rör tills den löst sig.
Blanda i sirap och rågmjöl.
Arbeta därefter in vetemjölet.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Forma till 2 limpor som läggs i smorda formar (1½ liter).
Låt jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på 200 °C.
Grädda fullkornsbröden i 1 timme.
Låt svalna på galler under duk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g rostas
Salt
Svartpeppar
Marinad:
1 msk tjock balsamvinäger
1 msk olivolja
2 hackade vitlöksklyftor
½ msk torkad timjan
Champinjonsås:
12 färska champinjoner
½ gul paprika
½ röd paprika
4 st schalottenlök
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
Smör
2 tsk dijonsenap
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk konjak
3 dl grädde
Salt
Vitpeppar
Dekoration:
Färsk bladpersilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Skär köttet fritt från senor och strö på salt och peppar.
Blanda ihop marinaden och gnid i köttet med den.
Placera köttet i en ugnsfast form och sätt i en köttermometer.
Sätt in formen i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills termometern har kommit upp till 55°C om du vill ha köttet rosa.
Annars låt den stå inne ytterligare en stund.
Såsen:
Skär champinjonerna och paprika i små tärningar.
Finhacka lök, vitlök och chili.
Hetta upp en kastrull med smör och bryn grönsakerna, lök och chili i några minuter.
Tillsätt senap, kalvfond, konjak och grädde och låt koka ihop i ca 10 minuter.
Späd med mer grädde om det behövs.
Smaka av med salt och peppar.
Skär upp köttet, strö över lite persilja och servera med champinjonsåsen och härlig kamutsallad med rödbetor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Nötgröt:
1 dl naturella cashewnötter
1 dl hasselnötter, skållade
1 dl mandel, skållade
½ dl sesamfrön
7 dl vatten
ca ½ liter mandelmjölk
Nyponkräm:
½ dl nyponpulver
1½ dl hett vatten
Tillbehör:
Valfri mjölk, tex mejerimjölk, sojamjölk, havremjölk eller nötmjölk
Gör så här:
Nötgröt:
Lägg nötter och frön i en kastrull och häll på dubbla mängden vatten.
Koka upp nötterna och ställ sedan svalt över natten.
Häll av vattnet och mixa nötterna med mandelmjölken.
Hetta upp gröten till lagom temperatur.
Nyponkräm:
Vispa ihop nyponpulver och vatten och hetta upp.
Häll upp krämen i en skål och servera ljummen eller kall.
Till servering:
Servera gröt och nyponkräm med valfri mjölk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 msk grön currypasta
2 msk olja
1 burk kokosmjölk, ca 4 dl
Kokossocker eller strösocker
Salt
Gör så här:
Bryn currypastan i olja, slå på kokosmjölken.
Smaka av med lite kokossocker eller strösocker samt salt.
Koka upp.
Kör lite med mixerstaven i såsen före servering för en fint skummig sås.
Såsen kan bli lite olika tjock beroende på vilken kokosmjölk du använder.
Vill du ha en tjcokare sås, red av den med lite majzena utrört i kallt vatten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|