Alla inlägg under augusti 2021

Av Maria - 28 augusti 2021 10:00

Antal: 1 portion

 

Ingredienser:

3 ägg

30 g smör

30 g kokosolja

2 dl kokande vatten

En näve havtorn


Gör så här:

Smält smör och olja i det varma vattnet och slå det sedan rykande hett över uppvispade ägg och vispa tills alltsammans är krämigt och slätt.

Mixa äggmjölken med alla sorters bär.

Till exempel med havtorn som är rik på C-vitamin.

Av Maria - 28 augusti 2021 09:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

300 g zucchini

20 g smör

4-5 dl vatten

2 dl créme fraiche eller kokosmjölk

1 tsk vitvinsvinäger

Salt

Peppar

6 ägg

100 g cocktailtomater

70 g svarta oliver

100 g babyvel-ostar (eller annan ost i smart förpackning)


Gör så här:

Hacka löken och skär zucchinin i bitar.

Fräs lök och zucchini i smör och häll sedan på vatten.

Koka tills zucchinin är mjuk.

Tillsätt créme fraiche eller kokosmjölk och mixa slätt.

Smaka av med vinäger,salt och peppar.

Koka äggen och servera dem halverade i soppan.

Servera även cocktailtomater, oliver och små ostar till soppan.

Av Maria - 28 augusti 2021 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 st  schalottenlökar

50 g  smör

0,5 dl  grönpeppar i lag

0,5 dl  konjak

3 dl  hemgjord kalvfond(eller utspädd fond från flaska)

3 dl  vispgrädde

Salt

Nymalen peppar


Gör så här:

Skala och finhacka löken.

Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig.

Häll i konjaken (snåla inte, men se upp med flammor – gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar.

Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens.

Smaka av med salt och peppar.

Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera. 

Av Maria - 28 augusti 2021 06:15

Ingredienser:
1 kg nötfärs
3 ägg
1 msk dijonsenap
2 msk köttfond (tex oxfond)
2 tsk chipotle paste
1 tsk lökpulver
2 msk dragon, torkad
2 tsk salt
4 krm svartpeppar
16-18 skivor bacon


Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda alla ingredienser utom baconet.

Forma smeten till 16-18 avlånga järpar och linda en baconskiva rund varje.

Lägg järparna i en ugnsform och ställ in i ugnen, sänk genast värmen till 225 grader och tillaga 20-25 minuter tills baconet fått fin färg.

Ta ut ur ugnen och torka formen eller flytta järparna till en annan torr form.

Av Maria - 27 augusti 2021 17:45

Antal: 2 stycken

Ugn: 200 grader, 35 minuter

Jäsning: ca 40 minuter + ca 30 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

50 g smör eller margarin

7 dl mjölk

1 tsk salt

1 påse syltat hackat apelsinskal

1½ dl kärnfria russin

(1 dl sötmandel - hackad)

7 dl grahamsmjöl (420 g)

7-8 dl matbrödsmjöl av vete (350-400 g)


Till formen och att strö ovanpå:

Vetegroddar


Gör så här:

Smula jästen, smält margarinet och slå på mjölken.

Värm till fingervarmt.

Slå det över jästen, tillsätt salt.

Arbeta in mjöl, frukt och mandel till en smidig deg.

Låt jäsa i bunken ca 40 minuter.


Arbeta ihop degen, dela mitt itu och forma till 2 längder.

Lägg i smorda formar strödda med vetegroddar.

Pensla bröden med ljumt vatten och strö över vetegroddar.

Låt jäsa upp i form ca 30 minuter.


Pricka bröden och grädda i 200 grader, 35 minuter.

Av Maria - 27 augusti 2021 17:30

Ugn: 250 grader, ca 7 minuter


Ingredienser:

3 ägg

1 1/4 dl socker

75 g nötkärnor

½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Fyllning:

75 g margarin eller smör

3/4 dl florsocker

2 msk sirap

2 tsk vaniljsocker

1 ägg


Gör så här:

Vispa äggen och sockret, riktigt pösigt för hand 10-15 minuter med elvisp 6 minuter.

Mal nötterna och blanda dem med mjölet och bakpulvret.

Bred ut smeten på smort mjölat papper i en långpanna eller pappersform, 30*40 cm.

Grädda kakan i 250 graders ugnsvärme ca 7 minuter.

Stjälp upp kakan på lättsockrat papper och låt den kallna.


Rör matfettet poröst med det siktade florsockret, sirapen och vanlijsockret.

Tillsätt därefter ägget och rör kraftigt i smeten.


Bred krämen på den kalla kakan.

Rulla samman och förvara den kallt tills den skall skäras.

Av Maria - 27 augusti 2021 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 huvud romansallad

2 morötter

2 polkabetor

3 dl rödbetsgroddar

2 dl tärnad ost


Avokadokräm:

2 avokado

250 g kesella kvarg

2 tsk pressad saft av citron

½ tsk salt


Gör så här:

Halvera och gröp ur avokadon till krämen.

Mixa den slät med kesella kvarg, citronsaft och salt.

Finstrimla salladen.

Skala och riv moroten.

Tvätta och skiva polkabetorna tunt, gärna med mandolin.

Varva alla ingredienserna med avokadokrämen, gärna i burkar.

Toppa med tärnad ost.

Av Maria - 27 augusti 2021 16:15

Gryn till gröt och bröd:

Gryn är skalade och putsade sädeskorn.

Grynen förbehandlas ofta med ånga innan de torkas och förpackas, för att de ska bli mer snabbkokta.

En del gryn plattas ut till flingor, havregryn är ett sådant exempel.

Det finns också krossade gryn att köpa.


Grahamsgryn:

Påminner om mannagryn men tillverkas av hela vetekornet.

Båda används till gröt och pudding.


Havregryn:

Ångade havrekärnor som plattas ut till flingor.

Används till gröt, bröd och kakor.

Så kallad ren havre är glutenfri.


Korngryn:

Skalat korn som krossats.

Används som ris.


Mannagryn:

Tillverkas av vetekärnans inre.


Polentagryn:

Gryn av skalade, malda majskorn.

Ser ut som gula mannagryn.

Kokas till gröt som får kallna, sedan skivar men den och steker eller grillar skivorna.


Semolina:

Små ljusgula korn av durumvete.

Används till hemgjord pasta.


Vetekross & rågkross:

Hela korn av vete eller råg som krossats.

Används i bröd och gröt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards