Alla inlägg under augusti 2021
Ingredienser:
4 schalottenlökar
1 liten morot
1 knippe bladpersilja
1 dl Madeira
4 dl kalvfond
1 msk tomatpuré
1 msk smör
Gör så här:
Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret.
Klicka i tomatpurén och häll i madeiran.
Sedan kalvfonden.
Låt koka ihop till en kraftig sky.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt eventuellt en skvätt grädde.
Antal: 12 stycken
Ingredienser:
100 g mixade eller malda valnötter (kan bytas ut mot mandelmjöl)
100 g mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk brödkrydda
100 g solrosfrön
250 g kesella 10% (eller turkisk yoghurt eller crème fraiche)
6 ägg
Topping:
Solrosfrön
Gör så här:
Vispa ihop ägg och kesella.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Blanda allt och låt smeten svälla i 5-10 minuter.
Forma smeten till tolv runda frallor med lätt fuktade händer.
Lägg frallorna på en bakplåtsklädd ugnsplåt och platta till dem något.
Toppa med solrosfrön.
Grädda i 25-30 minuter i 200 grader tills frallorna fått fin färg.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
1 avokado
Saft av ½ citron eller lime
2 msk florsocker
3 dl naturell yoghurt
1 dl mjölk
Gör så här:
Skär fruktköttet från avokadon i stora bitar och mixa det väl med citron, florsocker, yoghurt och mjölk.
Servera abacaten i skål och ät den med sked till frukost eller brunch eller servera den i glas som mellanmål.
Om du vill dricka abacaten med sugrör kan du ta lite mindre yoghurt och lite mera mjölk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
En stor klyfta vitkål
En färsk, rå rödbeta
2 dl crème fraiche
4 msk majonnäs
Salt
Peppar
Gör så här:
Hyvla vitkålen med osthyvel eller i matberedare, gärna så tunt som möjligt.
Riv den färska och råa rödbetan.
Lägg kålen och den rivna rödbetan i en skål.
Blanda ner crème fraiche, majonnäs och smaka av med salt och peppar.
Antal: 14 stycken
Ugn: 200 grader, ca 5 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
1½ dl vetemjöl
1½ msk socker
1 krm bakpulver
50 g margarin eller smör
1 äggula
Fyllning:
200 g mandelmassa
50 g margarin eller smör
2 ägg
4 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 rivna bittermandlar
1-2 äpplen med frisk syrlig smak
2 tsk malen kanel
Gör så här:
Blanda ingredienserna till bottnarna i en matberedare eller på bakbordet.
Låt degen vila i kylskåpet inlindad i plastfolie medan fyllningen förbereds.
Riv mandelmassan eller finfördela den i en matberedare.
Rör den smidig med matfettet.
Tillsätt äggen, ett i taget, mjölet, bakpulvret och bittermandeln.
Kavla ut bottendegen på lätt mjölat bakbord.
Smörj ovala bakelseformar av metall och klä dem med degen.
Fördela fyllningen i dem.
Skala och skär äpplena i tunna klyftor.
Tryck ner dem i degen.
Pudra över lätt med kanel.
Gräddning:
Grädda bakelserna på gallret på botten av ugnen i 200 grader, ca 5 minuter.
Flytta upp gallret till första falsen nerifrån och grädda ytterligare 10 minuter.
Låt bakelserna svalna något i formarna innan de stjälps upp försiktigt på plant underlag.
Låt dem kallna.
Förvaring:
Svalt 1-2 dagar.
I frys ca 3 månader.
Ingredienser:
1 liten zucchini
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
1 msk smör
2 tsk citronsaft
2 msk persilja, hackad
Salt efter smak
Svartpeppar efter smak
Gör så här:
Skär zucchinin i halvmånar och stek den hastigt på medelhög värme i smör och olivolja tillsammans med en krossad vitlöksklyfta.
När zucchinin precis mjuknat och fått lite färg är den klar.
Kasta bort vitlöksklyftan.
Salta och peppra zucchinin, krydda med citron och hackad persilja.
Servera genast.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé från mittbiten
Koklag:
1 morot
1 rödlök
5 stora dillkvistar
1 1/2 liter vatten
1 1/2 dl vitvinsvinäger
3 msk salt
3 hela vitpepparkorn
5 hela svartpepparkorn
2 lagerblad
Dillmajonnäs:
1 dl majonnäs
1 msk gräddfil
1 msk finhackad dill
1 tsk pressad citronsaft
Salt
Malen vitpeppar
Till servering:
Stora salladsblad
Nykokt broccoli eller blomkål i små buketter
Hårdkokta ägg
Rädisor
Dill
Gör så här:
Skär eventuellt bort skinn från laxen och dela laxen i 2x2 centimeter stora kuber och lägg dem i en gratängform med hög kant.
Lämna en centimeterbred lucka mellan kuberna.
Skala och skiva morot och rödlök.
Dela dillkvistarna i mindre bitar, cirka 6 centimeter.
Koka upp vatten, vinäger, salt, pepparkorn, lagerblad, morot, rödlök och dillkvistar.
Koka i cirka 10 minuter.
Slå den heta lagen över laxen och låt svalna i rumstemperatur.
Servera direkt ljummen eller låt stå kallt till nästa dag.
Till dillmajonnäsen:
Blanda samman majonnäs, gräddfil, dill och citronsaft, krydda med salt och peppar.
Förvara svalt till servering.
Vid servering:
Fördela 1-2 bitar inkokt lax, grovhackade ägg, broccoli och rädisor på stora salladsblad.
Toppa med dillmajonnäs och dillkvist.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
1 dl vatten
160 gram mörk choklad
Gör så här:
Smält chokladen med ½ dl vatten och rör jämn.
Lägg chokladen i en fryspåse platta ut, låt ligga i frysen 1 timme.
Ta ut chokladen häll i resten av vattnet och vispa tills jämn och len.
Häll upp i serveringsskålar och servera.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|