Alla inlägg under augusti 2021

Av Maria - 22 augusti 2021 07:15

Ingredienser:
4 schalottenlökar
1 liten morot
1 knippe  bladpersilja
1 dl  Madeira
4 dl  kalvfond
1 msk  tomatpuré
1 msk  smör

 

Gör så här:

Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret. 
Klicka i tomatpurén och häll i madeiran.


Sedan kalvfonden.


Låt koka ihop till en kraftig sky. 
Smaka av med salt och peppar.


Tillsätt eventuellt en skvätt grädde. 

Av Maria - 22 augusti 2021 06:30

Antal: 12 stycken


Ingredienser:
100 g mixade eller malda valnötter (kan bytas ut mot mandelmjöl)
100 g mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk brödkrydda
100 g solrosfrön
250 g kesella 10% (eller turkisk yoghurt eller crème fraiche)
6 ägg

Topping:
Solrosfrön

Gör så här:
Vispa ihop ägg och kesella.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Blanda allt och låt smeten svälla i 5-10 minuter.

Forma smeten till tolv runda frallor med lätt fuktade händer.

Lägg frallorna på en bakplåtsklädd ugnsplåt och platta till dem något.

Toppa med solrosfrön.

Grädda i 25-30 minuter i 200 grader tills frallorna fått fin färg.

Bakat · LCHF
Av Maria - 21 augusti 2021 16:15

Antal: 2 glas


Ingredienser:

1 avokado

Saft av ½ citron eller lime

2 msk florsocker

3 dl naturell yoghurt

1 dl mjölk


Gör så här:

Skär fruktköttet från avokadon i stora bitar och mixa det väl med citron, florsocker, yoghurt och mjölk.

Servera abacaten i skål och ät den med sked till frukost eller brunch eller servera den i glas som mellanmål.

Om du vill dricka abacaten med sugrör kan du ta lite mindre yoghurt och lite mera mjölk.

Av Maria - 21 augusti 2021 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

En stor klyfta vitkål

En färsk, rå rödbeta

2 dl crème fraiche

4 msk majonnäs

Salt

Peppar


Gör så här:

Hyvla vitkålen med osthyvel eller i matberedare, gärna så tunt som möjligt.

Riv den färska och råa rödbetan.

Lägg kålen och den rivna rödbetan i en skål.

Blanda ner crème fraiche, majonnäs och smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 21 augusti 2021 07:45

Antal: 14 stycken

Ugn: 200 grader, ca 5 minuter + 10 minuter


Ingredienser:
1½ dl vetemjöl

1½ msk socker

1 krm bakpulver

50 g margarin eller smör

1 äggula


Fyllning:

200 g mandelmassa

50 g margarin eller smör

2 ägg

4 msk vetemjöl

½ tsk bakpulver

2 rivna bittermandlar

1-2 äpplen med frisk syrlig smak

2 tsk malen kanel


Gör så här:

Blanda ingredienserna till bottnarna i en matberedare eller på bakbordet.

Låt degen vila i kylskåpet inlindad i plastfolie medan fyllningen förbereds.

Riv mandelmassan eller finfördela den i en matberedare.

Rör den smidig med matfettet.

Tillsätt äggen, ett i taget, mjölet, bakpulvret och bittermandeln.

Kavla ut bottendegen på lätt mjölat bakbord.

Smörj ovala bakelseformar av metall och klä dem med degen.

Fördela fyllningen i dem.

Skala och skär äpplena i tunna klyftor.

Tryck ner dem i degen.

Pudra över lätt med kanel.


Gräddning:
Grädda bakelserna på gallret på botten av ugnen i 200 grader, ca 5 minuter.

Flytta upp gallret till första falsen nerifrån och grädda ytterligare 10 minuter.

Låt bakelserna svalna något i formarna innan de stjälps upp försiktigt på plant underlag.

Låt dem kallna.


Förvaring:

Svalt 1-2 dagar.

I frys ca 3 månader.

Av Maria - 21 augusti 2021 07:15

Ingredienser:

1  liten zucchini
1 klyfta  vitlök
1 msk  olivolja
1 msk  smör
2 tsk  citronsaft
2 msk  persilja, hackad
Salt efter smak

Svartpeppar efter smak

 

Gör så här:

Skär zucchinin i halvmånar och stek den hastigt på medelhög värme i smör och olivolja tillsammans med en krossad vitlöksklyfta.


När zucchinin precis mjuknat och fått lite färg är den klar.


Kasta bort vitlöksklyftan.


Salta och peppra zucchinin, krydda med citron och hackad persilja.


Servera genast. 

Av Maria - 21 augusti 2021 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g laxfilé från mittbiten


Koklag:

1 morot

1 rödlök

5 stora dillkvistar

1 1/2 liter vatten

1 1/2 dl vitvinsvinäger

3 msk salt

3 hela vitpepparkorn

5 hela svartpepparkorn

2 lagerblad


Dillmajonnäs:

1 dl majonnäs

1 msk gräddfil

1 msk finhackad dill

1 tsk pressad citronsaft

Salt

Malen vitpeppar


Till servering:

Stora salladsblad

Nykokt broccoli eller blomkål i små buketter

Hårdkokta ägg

Rädisor

Dill


Gör så här:

Skär eventuellt bort skinn från laxen och dela laxen i 2x2 centimeter stora kuber och lägg dem i en gratängform med hög kant.

Lämna en centimeterbred lucka mellan kuberna.

Skala och skiva morot och rödlök.

Dela dillkvistarna i mindre bitar, cirka 6 centimeter.

Koka upp vatten, vinäger, salt, pepparkorn, lagerblad, morot, rödlök och dillkvistar.

Koka i cirka 10 minuter.

Slå den heta lagen över laxen och låt svalna i rumstemperatur.

Servera direkt ljummen eller låt stå kallt till nästa dag.


Till dillmajonnäsen:

Blanda samman majonnäs, gräddfil, dill och citronsaft, krydda med salt och peppar.
 Förvara svalt till servering.


Vid servering:

Fördela 1-2 bitar inkokt lax, grovhackade ägg, broccoli och rädisor på stora salladsblad.

Toppa med dillmajonnäs och dillkvist.

Av Maria - 20 augusti 2021 16:15

Antal: 2 portioner


Ingredienser:
1 dl vatten
160 gram mörk choklad


Gör så här:

Smält chokladen med ½ dl vatten och rör jämn.
Lägg chokladen i en fryspåse platta ut, låt ligga i frysen 1 timme.
Ta ut chokladen häll i resten av vattnet och vispa tills jämn och len.

Häll upp i serveringsskålar och servera.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards