Alla inlägg under augusti 2021
Antal: 12 personer
Mängd: 13 dl
Tid: 20 minuter + 2 timmar att dra
Ingredienser:
3 dl strösocker eller rörsocker
3 dl vatten
2 kanelstänger
2 tsk krossad kardemumma eller 9-10 kardemummakapslar
1 vaniljstång, delad på längden
30 g färsk ingefära, 3-4 cm
1 apelsin, saft och det yttersta finrivna skalet
1 citron, det yttersta finrivna skalet
1 liter vitt vin
Servera med:
Kumquats
Granatäpple
Gör så här:
Blanda socker och vatten i en kastrull.
Skala och skär ingefäran i bitar.
Lägg i med kryddorna och koka upp.
Skär vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
Lägg kärnor och stång i koket.
Tillsätt det finrivna skalet från citronen och apelsinen samt saften från apelsinen.
Låt sjuda i cirka 15 minuter.
Ställ åt sidan och låt dra ca 2 timmar.
Ska glöggen inte serveras direkt, låt kryddorna ligga kvar i någon dag och dra men ta upp citronskal och apelsinskal.
Förvara svalt.
Sila bort kryddorna före servering.
Värm upp essensen tillsammans med vinet, koka inte.
Smaka av, tillsätt mer vin om det är för sött, rör ner socker om det behöver sötas.
Servera med granatäpple och skivade kumquats.
Glöggessens kan förberedas långt innan eller kokas samma dag.
Om du gör den några dagar i förväg, låt kryddorna vara kvar.
Byt ut vattnet med konjak för extra smak.
Förvara svalt.
Har du bråttom, låt essensen sjuda i ca 1 timme under lock.
Tillsätt sedan vinet men koka inte.
Antal: 1 person
Ingredienser:
2 ägg
1 plommontomat
2 msk vatten
1 krm salt
1 tsk smör
½ dl riven ost, gärna lagrad grevé
1 msk hackad gräslök
Fräs:
50 g svamp, tex rödgul trumpetsvamp
½ gul paprika
1 tsk smör
1 krm salt
1/4 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Fräs:
Ansa svampen.
Kärna ur och strimla paprikan.
Fräs svamp och paprika i smör ca 3 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Skiva tomaterna.
Vispa ihop ägg, vatten och salt.
Smält smöret i en liten stekpanna.
Häll i äggsmeten och stek omeletten ca 2 minuter, så att den fortfarande är krämig på ytan.
Strö över osten.
Fördela fräset över omeletten och lägg på tomatskivorna.
Strö över gräslöken och servera genast.
Ingredienser:
12 medelstora mjöliga potatisar
100 g smör
4 äggulor
125 g chèvreost
½ krm malen koriander
Salt efter smak
Vitpeppar efter smak
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret.
Skala och skär potatisen i mindre bitar.
Koka den mjuk, häll av och låt den ånga av sig.
Pressa genom en potatispress tillsammans med chèvren.
Blanda den pressade potatisen med äggulor, smält smör och koriander.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg potatismoset i en spritspåse med tyll och spritsa ut snygga toppar på en smord plåt.
Grädda potatistopparna i några minuter så att de får vacker gyllenbrun yta.
Antal: 50 stycken
Jäsning: 45 min + 30 min
Ugn: 225 grader, 12 min
Ingredienser:
1 l ljummet vatten
100 g jäst
4 dl havrekli
2 dl dinkelflingor
4 dl grovt rågmjöl
1 dl linfrö
75 g flytande margarin
1 tsk salt
3/4-1 dl Brödsirap
1 msk brödkryddor, kan uteslutas
ca 18 dl rågsikt
Gör så här:
Smula jästen i en skål och häll på vattnet.
Rör tills jästen löst sig.
Blanda i havrekli, dinkelflingor, rågmjöl, linfrö, margarin, salt, sirap och kryddor.
Tillsätt mjölet, litet i sänder, tills degen släpper skålens kanter.
Låt jäsa under duk i 45 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den blank och smidig.
Dela degen i 2 bitar och forma till rullar.
Skär varje rulle i 25 bitar och forma till bullar.
Låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 °C.
Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter, tills bullarna fått gyllenblond färg.
Låt svalna på galler under bakduk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
1 dm gurka
1 msk flytande margarin, tex smör- &rapsolja
1 msk tomatpuré
2 dl kycklingbuljong
1 dl torrt vin
3 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
1 dl färska hackade örtkryddor, tex persilja, körvel, dragon
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala och hacka löken fint.
Skär gurkan i små tärningar.
Fräs löken i flytande margarin.
Tillsätt tomatpuré, buljong, vin och grädde.
Koka utan lock i 15 minuter.
Rör ut mjölet i lite vatten och vispa ner i såsen.
Lägg i gurkan och koka 3 minuter.
Tillsätt hackade örter och smaka av med salt och peppar.
Servera till tex kyckling.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g färsk laxfilé
Salt
Peppar
Sherrysås:
1 schalottenlök
Smör till stekning
Salt
Peppar
3 dl vitt vin
2 dl vatten
½ dl sherry eller madeira
2 dl crème fraiche
Tillbehör:
300 g sockerärter
1 knippe rädisor
1 msk finklippt gräslök
Gör så här:
Salta laxen runtom och låt den ligga och dra.
Sherrysåsen:
Hacka och fräs schalottenlöken mjuk i smör.
Tillsätt vin, vatten, salt och peppar.
Reducera såsen på medelvärme tills 1 dl vätska återstår.
Häll i sherryn och koka upp.
Vispa ner crème fraiche och låt såsen bli varm.
Smaka av med salt och peppar.
Skär rädisorna tunt.
Koka sockerärtorna i några minuter och fräs rädisor i smör.
Torka av laxen och dela den i portionsbitar.
Stek den i smör ett par minuter på varje sida.
Rör ner gräslöken i såsen.
Servera laxen med såsen, sockerärter och rädisor.
Ingredienser:
1 glas gröna oliver med röd fyllning
1 burk svarta urkärnade oliver
1 dl olivolja
4 skalade och krossade vitlöksklyftor
3 msk vinvinäger
Gör så här:
Låt oliverna rinna av.
Blanda dem tillsammans med vitlöken, olivoljan och vinägern och häll blandningen i en glasburk med lock.
Skaka om väl och låt stå i kylskåp i minst ett dygn innan de serveras.
Man kan också finstrimla vitlöksklyftorna och stoppa dem i de svarta oliverna.
Lägg de båda olivsorterna i en burk och toppa med olja och vinäger.
In i kylskåpet.
Marinaden kan behållas till nästa gång.
Ingredienser:
2½ dl rött vin
1 dl rött portvin (kan ersättas med halvtorr/torr sherry, madeira eller marsala)
2 dl lamm- eller kalvbuljong, gärna gjord på riktig fond
1 lagerblad
1 rosmarinkvist
5 kvistar timjan
1 schalottenlök, grovhackad
5 svartpepparkorn
1 tsk maizena utrörd i lite kallt vatten – om du använder flaskfond eller buljongtärning
75 g smör
Salt efter smak
Svartpeppar efter smak
Gör så här:
Koka upp vin, portvin, buljong, lök, örtkryddor och pepparkorn i en kastrull och låt sjuda tills såsen reducerats till hälften.
Sila av och häll tillbaka i kastrullen.
Har du använt hemkokt fond behöver du antagligen inte reda såsen (för då reds den av gelatinet i fonden), annars reder du med en smula maizena och kokar upp såsen.
Strax före servering värmer du upp såsen och vispar i smöret lite i taget.
Smaka av med salt och peppar och servera i en varm såssnipa.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|