Alla inlägg under augusti 2021

Av Maria - 20 augusti 2021 08:30

Antal: 12 personer

Mängd: 13 dl

Tid: 20 minuter + 2 timmar att dra


Ingredienser:

3 dl strösocker eller rörsocker

3 dl vatten

2 kanelstänger

2 tsk krossad kardemumma eller 9-10 kardemummakapslar

1 vaniljstång, delad på längden

30 g färsk ingefära, 3-4 cm

1 apelsin, saft och det yttersta finrivna skalet

1 citron, det yttersta finrivna skalet

1 liter vitt vin


Servera med:

Kumquats

Granatäpple


Gör så här:

Blanda socker och vatten i en kastrull.

Skala och skär ingefäran i bitar.

Lägg i med kryddorna och koka upp.

Skär vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.

Lägg kärnor och stång i koket.

Tillsätt det finrivna skalet från citronen och apelsinen samt saften från apelsinen.

Låt sjuda i cirka 15 minuter.


Ställ åt sidan och låt dra ca 2 timmar.


Ska glöggen inte serveras direkt, låt kryddorna ligga kvar i någon dag och dra men ta upp citronskal och apelsinskal.

Förvara svalt.

Sila bort kryddorna före servering.

Värm upp essensen tillsammans med vinet, koka inte.

Smaka av, tillsätt mer vin om det är för sött, rör ner socker om det behöver sötas.

Servera med granatäpple och skivade kumquats.


Glöggessens kan förberedas långt innan eller kokas samma dag.

Om du gör den några dagar i förväg, låt kryddorna vara kvar.

Byt ut vattnet med konjak för extra smak.

Förvara svalt.

Har du bråttom, låt essensen sjuda i ca 1 timme under lock.

Tillsätt sedan vinet men koka inte.

Av Maria - 20 augusti 2021 07:45

Antal: 1 person


Ingredienser:

2 ägg

1 plommontomat

2 msk vatten

1 krm salt

1 tsk smör

½ dl riven ost, gärna lagrad grevé

1 msk hackad gräslök


Fräs:

50 g svamp, tex rödgul trumpetsvamp

½ gul paprika

1 tsk smör

1 krm salt

1/4 krm nymald svartpeppar


Gör så här:

Fräs:

Ansa svampen.

Kärna ur och strimla paprikan.

Fräs svamp och paprika i smör ca 3 minuter.

Krydda med salt och peppar.


Skiva tomaterna.

Vispa ihop ägg, vatten och salt.

Smält smöret i en liten stekpanna.

Häll i äggsmeten och stek omeletten ca 2 minuter, så att den fortfarande är krämig på ytan.

Strö över osten.

Fördela fräset över omeletten och lägg på tomatskivorna.

Strö över gräslöken och servera genast.

Av Maria - 20 augusti 2021 07:15

Ingredienser:

12  medelstora mjöliga potatisar
100 g  smör
4  äggulor
125 g  chèvreost
½ krm  malen koriander
Salt efter smak

Vitpeppar efter smak

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.


Smält smöret.


Skala och skär potatisen i mindre bitar.


Koka den mjuk, häll av och låt den ånga av sig.


Pressa genom en potatispress tillsammans med chèvren. 


Blanda den pressade potatisen med äggulor, smält smör och koriander.


Smaka av med salt och peppar.


Lägg potatismoset i en spritspåse med tyll och spritsa ut snygga toppar på en smord plåt.


Grädda potatistopparna i några minuter så att de får vacker gyllenbrun yta.

Av Maria - 20 augusti 2021 07:00

Antal: 50 stycken

Jäsning: 45 min + 30 min

Ugn: 225 grader, 12 min


Ingredienser:

1 l ljummet vatten
100 g jäst
4 dl havrekli
2 dl dinkelflingor
4 dl grovt rågmjöl
1 dl linfrö
75 g flytande margarin
1 tsk salt
3/4-1 dl Brödsirap
1 msk brödkryddor, kan uteslutas
ca 18 dl rågsikt

 

Gör så här:

Smula jästen i en skål och häll på vattnet.

Rör tills jästen löst sig.

Blanda i havrekli, dinkelflingor, rågmjöl, linfrö, margarin, salt, sirap och kryddor.

Tillsätt mjölet, litet i sänder, tills degen släpper skålens kanter.

Låt jäsa under duk i 45 minuter.


Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den blank och smidig.

Dela degen i 2 bitar och forma till rullar.

Skär varje rulle i 25 bitar och forma till bullar.

Låt jäsa i 30 minuter.


Sätt ugnen på 225 °C.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter, tills bullarna fått gyllenblond färg.

Låt svalna på galler under bakduk.

Av Maria - 19 augusti 2021 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

1 dm gurka

1 msk flytande margarin, tex smör- &rapsolja

1 msk tomatpuré

2 dl kycklingbuljong

1 dl torrt vin

3 dl vispgrädde

1 msk vetemjöl

1 dl färska hackade örtkryddor, tex persilja, körvel, dragon

Salt

Peppar


Gör så här:

Skala och hacka löken fint.
Skär gurkan i små tärningar.
Fräs löken i flytande margarin.
Tillsätt tomatpuré, buljong, vin och grädde.
Koka utan lock i 15 minuter.
Rör ut mjölet i lite vatten och vispa ner i såsen.
Lägg i gurkan och koka 3 minuter.
Tillsätt hackade örter och smaka av med salt och peppar.
Servera till tex kyckling.

Av Maria - 19 augusti 2021 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g färsk laxfilé

Salt

Peppar


Sherrysås:

1 schalottenlök

Smör till stekning

Salt

Peppar

3 dl vitt vin

2 dl vatten

½ dl sherry eller madeira

2 dl crème fraiche


Tillbehör:

300 g sockerärter

1 knippe rädisor

1 msk finklippt gräslök


Gör så här:

Salta laxen runtom och låt den ligga och dra.


Sherrysåsen: 

Hacka och fräs schalottenlöken mjuk i smör.

Tillsätt vin, vatten, salt och peppar.

Reducera såsen på medelvärme tills 1 dl vätska återstår.

Häll i sherryn och koka upp.

Vispa ner crème fraiche och låt såsen bli varm.

Smaka av med salt och peppar.


Skär rädisorna tunt.

Koka sockerärtorna i några minuter och fräs rädisor i smör.

Torka av laxen och dela den i portionsbitar.

Stek den i smör ett par minuter på varje sida.

Rör ner gräslöken i såsen.

Servera laxen med såsen, sockerärter och rädisor.

Av Maria - 19 augusti 2021 07:45

Ingredienser:
1 glas gröna oliver med röd fyllning
1 burk svarta urkärnade oliver
1 dl olivolja
4 skalade och krossade vitlöksklyftor
3 msk vinvinäger
 
Gör så här:

Låt oliverna rinna av.

Blanda dem tillsammans med vitlöken, olivoljan och vinägern och häll blandningen i en glasburk med lock.

Skaka om väl och låt stå i kylskåp i minst ett dygn innan de serveras.
Man kan också finstrimla vitlöksklyftorna och stoppa dem i de svarta oliverna.

Lägg de båda olivsorterna i en burk och toppa med olja och vinäger.

In i kylskåpet.

Marinaden kan behållas till nästa gång.

Av Maria - 19 augusti 2021 07:15

Ingredienser:

 dl  rött vin
1 dl  rött portvin (kan ersättas med halvtorr/torr sherry, madeira eller marsala)
2 dl  lamm- eller kalvbuljong, gärna gjord på riktig fond
1  lagerblad
1  rosmarinkvist
5 kvistar  timjan
1  schalottenlök, grovhackad
5  svartpepparkorn
1 tsk  maizena utrörd i lite kallt vatten – om du använder flaskfond eller buljongtärning
75 g  smör
Salt efter smak

Svartpeppar efter smak

 

Gör så här:

Koka upp vin, portvin, buljong, lök, örtkryddor och pepparkorn i en kastrull och låt sjuda tills såsen reducerats till hälften.


Sila av och häll tillbaka i kastrullen.


Har du använt hemkokt fond behöver du antagligen inte reda såsen (för då reds den av gelatinet i fonden), annars reder du med en smula maizena och kokar upp såsen. 
Strax före servering värmer du upp såsen och vispar i smöret lite i taget.


Smaka av med salt och peppar och servera i en varm såssnipa. 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards